« Jlius 2024 »
Ht Ked Sze Cs Pn Szo Vas
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 2016. december 24. 2016. szeptember 3. 2016. július 7. 2016. június 22. 2016. június 1.

XX. JAK tábor
 

Ezen a nyáron huszadik alkalommal lesz művésztábor a JAK művészekkel együtt.

2016. július 4. - július 15. között fogadjuk a tehetséges,  tanulni és alkotni vágyó fiatalokat. Jelentkezni kitöltött jelentkezési lappal lehet.
 
A foglalkozások naponta 9-12 között kerülnek megtartásra. A részvétel ingyenes. A szükséges rajzfelszerelésről a diákok gondoskodnak. A szervezők ásványvizet biztosítanak a résztvevőknek.
 
A fiatalok csak a második hétre nem jelentkezhetnek.
Bővebb információ: jabe@freemail.hu
Jelentkezni 2016.06.30-ig lehet.
 
Deli Julianna
a művésztelep vezetője
 


 2016. május 26.A JABE 2016. évi programterveiről:

 

JABE rendes közgyűlés                                                     2016. május 27. 16 óra
XIX. Aratónap és 17. kakaspörköltfőző verseny            NEM KERÜL MEGRENDEZÉSRE
XX. JAK tábor                                                                   2016. július 4. – július 15.
JAK tábor kiállítás megnyitó                                           2016. július 15.
XXII. Jász Világtalálkozóra induló kerékpártúra         2016. július 9. (szombat)

 

 


 2016. január 15.

ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS
EGY JUBILEUMRA… 35 éves a Jászapáti Kézimunkaszakkör
 
A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) 2016-ban ismét egy könyvvel kívánja megörvendeztetni Önöket.
Címe: EGY JUBILEUMRA… 35 éves a Jászapáti Kézimunkaszakkör
 
„Ez a jubileumi kiadvány a Jászapátin működő kézimunkaszakkör 35 évének állít emléket. Nagyobb egységein belül (múlt, jelen, jövő) bemutatja a szakkör szerteágazó tevékenységét, azt az értékmentő és értékőrző munkát, amivel az egész Kárpát-medence hímzéskultúrájának megismerését, megismertetését tűzték ki célul az esztétikai élmények nyújtásán és átélésén túl.
A könyv bemutatja azokat a személyeket, akik az induláskor segítették a szakkör tagjait. Szól az írás egyrészt Fehér Ferencnéről, aki nemcsak létrehozta a szakkört, hanem részt is vett a munkájában, másrészt a szakmai irányítókról, Fejér Mária szakmai elkötelezettségéről, amivel az eredeti, hiteles hímzésvilág tudatos alkalmazása iránti igényt kialakította a tagokban, Misi Éva szenvedélyéről, amivel a jász motívumok elismertetéséért küzdött. Természetesen nem feledkezik meg a Jászapátin éveken át kulturális missziós feladatokat ellátó Szikszai Gábor tanárról, múzeumigazgatóról sem. De az igazi főszereplők a szakköri tagok, illetve az alkotásaik, akikről és amikről ez a kiadvány szóban és igen gazdag képanyagban sok-sok információt közöl.
                Bemutatja azokat a személyeket, akik egyéb módon segítették a munkájukat, pl. Borbás Ferenc jász-kun főkapitányt, akinek a kezdeményezésére elindult a minden templomban legyen jász hímzésű oltárterítő mozgalma, illetve a főszponzorról, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. támogatásáról, és a jász identitást őrző szervezetekről, intézményekről, a Jász Múzeumról és a Jászok Egyesületéről, valamint a társszakkörökről.
                A leghosszabb fejezet a szakkör szakmai tevékenységét vázolja fel. Olvashatnak a továbbképzésekről, az évtizedek után is felejthetetlen kirándulásokról, a tanulásról, a hímzésekkel, a csipkekészítéssel való ismerkedésről. Nem szakkönyvet tartanak a kezükben, a leírásokból nem lehet megtanulni sem hímezni, sem csipkét készíteni, de – reményeim szerint – talán kedvet tud csinálni ehhez a nagyon szép, sok-sok maradandó élményt nyújtó időtöltéshez, s a közösségi érzéshez, az együttdolgozás élményéhez, egymás munkáinak segítéséhez, a közös örömhöz.
                A hazai és a határon túli magyar területek hímzésmintáiból nyolcvannál is többet ismernek, de leginkább az itthonit művelik anyanyelvi szinten, vagyis a jász hímzést kedvelik a leginkább Ehhez az is hozzájárul, hogy Molnárné Szikszai Klára nyugalmazott tanárnő autentikus mintáival rendszeresen segíti az alkotások elkészítését. A papíralapú rajzok után a kiszúrást, a drukkolást és a hímzést már a szakköri tagok végzik.
                A maiaknak egy dolog fáj igazán, az aktív tagok száma csökken, az idősek nem tudnak eljárni a foglalkozásokra. Nem feledkeznek meg azonban sem a még élő, de idős tagokról, sem a természet örök törvénye szerint eltávozottakról. A szakkör tagjai hiszik, hogy a jövő nemzedéke ugyanúgy fogja tisztelni és szeretni az identitásunkat is kifejező igazi népi művészetet, mint ők. Örülnek, ha fiatal, új tag érkezik a szakkörbe, ha a gyermekek, unokák, tanítványok, fiatal, frissen végzett szakemberek el akarják tőlük sajátítani mindazt a tudást, amit a dolgos évtizedek alatt felhalmoztak. Hiszik, csak így maradhat fenn az a népi művészet, ami a kultúránk lényege, megmaradásunk záloga. Ha tiszteljük a múltat, ha gazdagítjuk a jelent, ha bízunk a jövőben.
                Pontosan úgy, ahogy azt a jászapáti kézimunkaszakkör is teszi. Ennek a küldetésnek kíván emléket állítani ez a könyvecske.” (Dr. Kalmár Pálné)
 
A könyv felelős kiadója: Lóczi Miklós, a JABE elnöke.
Írója és szerkesztője: Dr. Kalmár Pálné.
Lektorálja: Hortiné Dr. Bathó Edit
E könyv előreláthatólag 136 oldal terjedelemben, B/5-ös nagyságban, számtalan színes képpel kiegészítve jelenik meg.
A könyv megjelenésének ideje: 2016. március hónap
 
Az előfizetők kedvezményes áron, 2500 Ft-ért juthatnak hozzá a könyvhöz.
 
Várjuk mindazokat, akik előfizetésükkel segíteni akarják e könyv megjelentetését, örömet szerezve ezzel önmaguknak, szeretteiknek, ismerőseiknek. Számítunk az elszármazott honfitársaink érdeklődésére is.
 
Előfizethető a Jászapáti Kézimunkaszakkör Tagjainál és a Városi Könyvtárban (5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 2.), 2016. február 20-ig.
 
ERSTE Bank Zrt.: 11993805-06301282-00000000
 
Érdeklődni lehet: telefonon: 57/440-516 (355 mellék) vagy 57/440-081, e-mailen: jabe@freemail.hu.
 
Bízunk a támogatásukban.
 
Jászapáti, 2016. január 4.                                                                                          Lóczi Miklós s.k.
                                                                                                                          JABE elnök
 


 2016. január 10.

A JABE 2016. évi programterveiről:

 

JABE rendes közgyűlés                                                     2016. március
XIX. Aratónap és 17. kakaspörköltfőző verseny            2016. július 2.
XX. JAK tábor                                                                   2016. július 4. – július 15.
JAK tábor kiállítás megnyitó                                           2016. július 15.
XXII. Jász Világtalálkozóra induló kerékpártúra         2016. július 9. (szombat)

 
 


 2015. december 24. 2015. október 6. 2015. szeptember 23. 2015. szeptember 14.

Demeter István: Éveim Demeter István önéletírása könyvbemutató

A „próféta”

Demeter István pap, költő és festő Jászapáti határában egy tanyán született 1914-ben.
1938-ban szentelték pappá. 1959-től haláláig Sajószentpéter plébánosa, ahol pezsgő szellemi élet alakult ki körülötte. 46 éves korában kezdett el autodidakta módon festeni. Demeter Istvánt főleg íróként és költőként ismerik, pedig életének utolsó két évtizedében több ezer képzőművészeti alkotást hagyott az utókorra. Ebből az óriási mennyiségű életműből néhány ezer darabot őriz a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény.

Demeter István 1943. december végéig írta meg, s gépelte le, azaz véglegesítette élettörténetét. 1942 szeptemberétől tábori lelkész a megszállt Ukrajnában. Életének erről a részéről nagyon részletes naplót vezetett, ami egy önálló kötetben fog megjelenni. A most bemutatásra kerülő önéletírás 1942 augusztusában lezárul. Az életrajzi kötet néhány fontos fényképpel, dokumentummal illusztrált.

A kötetet a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjtemény adta ki. Szerkesztette és jegyzetekkel ellátta Dr. Barna Gábor professzor.

A könyvet és a kort bemutatják Pataky Vidor atya, aki káplán volt Demeter István mellett Hevesen, és Besenyi Vendel helytörténész.

A helyszínen a könyv megvásárolható és a második kötet előfizethető.
 
 


 2015. július 14.

 


 2015. július 11.

XVIII. Aratónap és 16. Kakaspörköltfőző verseny Jászapátin
 
Egy év kihagyás után ismét volt Aratónap és Kakaspörköltfőző verseny Jászapáti határában. Szombaton több százan sereglettek össze, hogy felidézzék a régi aratási szokásokat a Tanyamúzeum előtti téren.
 
A rendezvényen készült fényképeket a KÉPGALÉRIÁBAN tekinthetik meg, a főzőcsapatok verses bemutatkozásait olvashatják  JABE facebook adatlapján.
 
 
 
Köszönet a fotókért Kelemen Zsoltnak, Illés Anitának, Urbán Barbarának!

 

Hagyományőrzés, jókedv, finom falatok az Aratónapon

 

Egyesületünk és támogatóink összefogásával rendeztük meg július 11-én a
XVIII. Aratónapot és 16. Kakaspörköltfőző versenyt jászapáti határában. A rendezvény célja a kézi aratás hagyományainak felidézésén túl az, hogy feltöltődést, kikapcsolódást biztosítson a rohanó hétköznapok emberének.

A jászok egyik fő megélhetési forrása mindig a mezőgazdaság volt, ezért nagyon tisztelték a földet és életet adó termését, a búzát. A búza nagyapáink, nagyanyáink korában és ma is az életet szimbolizálja. Őseink kemény munkával teremtették meg a mindennapi kenyeret az asztalra. Nem véletlen tehát, hogy egyesületünk (Jászapátiak Baráti Egyesülete) és fő támogatónk a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. fontosnak tartja a megemlékezést az elődök munkájáról és közel két évtizede megszervezzük a hagyományőrző Aratónapot. Az Aratónap az élet ünnepe és tiszteletadás az ősöknek. Az aratók és a vendégek kora reggel busszal indultak a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. irodaházától az aratónap helyszínére. Jászapáti határában, a Tanyamúzeum előtti téren a szervezők vendégszeretete fogadta a résztvevőket. Aprósütemény, pogácsa, rétes és természetesen finom jászsági pálinka nélkülözhetetlen hangulatfokozói a rendezvénynek. A Jászapátiak Baráti Egyesülete nevében Szabóné Nagy Enikő, a JABE alelnöke „Isten hozott kedves vendég!” mottóval, és szívmelengető szavaival köszöntötte a vendégeket.

Schmidt Antal, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. vezérigazgató helyettese köszöntőjében kiemelte, hogy az elődök kitartása erőt ad számunkra ahhoz, hogy napjaink gazdasági, környezeti, természeti kihívásaival szembe tudjunk nézni és az olykor felmerülő nehézségek ellenére eredményeket érjünk el a mezőgazdaság különböző ágazataiban. Schmidt Antal felidézte a Jászapáti 2000 Mezőgazdasági Zrt. elődje, a jászapáti Velemi Endre Mgtsz és a globigi LPG Roter Stern között 1965-ben kialakult barátságot és az 50. évfordulót ünnepelve köszöntötte a rendezvényre látogató német barátokat is. A német delegáció nevében Ulrich Rehhahn üdvözölte az Aratónap résztvevőit.

 

Az aratópárok már a köszöntők előtt régi, hagyományőrző viseletben, kézi kaszákkal felsorakoztak a színpad előtt. Örömünkre szolgál, hogy az aratópárok között nemcsak idősebbeket lehetett látni, hanem egészen kicsi gyermekeket is. A rendezvény egyik fő célja, hogy a régi aratási szokásokat a fiatalabb generáció tagjai is megismerjék. Mihályi József a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör vezetője felidézte a régi aratási szokásokat és élményeit, tudását átadta a fiatalabbaknak. Az aratópálinka elfogyasztása után az asszonyok és a férfiak párokba rendeződtek, majd a Muskátli Népdalkör kíséretében elindultak a közeli búzatáblával. Idén is sokan részt vettek a hagyományos kézi aratás bemutatóján. A munkában megfáradt aratókat viseletbe öltözött gyerekek kínálták meg tejjel és vízzel. A kemény munkához az aratóknak sok energiára volt szükségük. Ezt biztosította a hagyományőrző aratóreggeli, amellyel a búzatábla végén várták a kézi aratókat. A terítéken volt cipó, kenyér, szalonna, kolbász, hagyma, paprika, paradicsom, víz és tej. A jól elvégzett munka után jöhetett csak a házi pálinka. Az aratókat visszatérve a színpadhoz nagy tapssal köszöntötte a közönség. Lóczi Miklós a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. vezérigazgatója emléklappal, ajándékkal köszönte meg az aratópárok munkáját.

 

Amíg a búzatáblában arattak, az Aratónap helyszínén már javában főzték, ízesítették a kakaspörköltet. A kakaspörköltfőző verseny csapatai már kora reggel előkészítették a bográcsokat a kakaspörkölt főzéshez és meggyújtották a tüzet. Az aratópárokat a munka után már ínycsiklandozó illatok fogadták a rendezvény helyszínén. Az ebédre azonban még várni kellett, de hogy senki ne éhezzen, zsíros kenyeret kínáltak az aratóknak.

 

A hagyományőrző program része volt a színes folklór műsor, a színpadon egymást követték a népdalkörök és néptánc csoportok. A Muskátli Népdalkör meghívására a rendezvényen fellépett a jászfényszarui Fehér Akác Népdalkör, a Herédi Népdalkör, a jászapáti Muskátli Népdalkör, a jászfelsőszentgyörgyi Rozmaring Pávakör és a jászjákóhalmi Községi Népdalkör. A Jásztánc Alapítvány néptánccsoportjai fergeteges néptánc bemutatóval emelték a rendezvény színvonalát. A hagyományoktól kicsit elkalandozva a rendezvényen a modern zene is megjelent. Bíró-Sipos Karina örökzöld slágerekkel és napjaink kedvenc dalaival szórakoztatta a közönséget.

 

A déli harangszóhoz közeledve elkészültek a finom kakaspörköltek és kezdődhetett a tálalás. A zsűri tagjai már alig várták, hogy megkezdjék a munkát, indulhasson a kóstolás. A zsűri elnöke volt Szabari Zoltán, jászapátiról elszármazott szakács,  aki jelenleg a Parkway Étterem kreatív séfje, az étterem üzletvezetője. A zsűri tagja volt Kendra Tamás és Ulrich Rehhahn. A három fős zsűrinek nem volt könnyű dolga kiválasztani, hogy a huszonegy csapat közül kik készítették el a legfinomabb pörköltet a baromfiudvar királyából. Hosszas kóstolás után kihirdették az eredményeket. A Kakaspörköltfőzés Mestere címet idén a Kanyarkakas csapata kapta. A verseny részletes eredményei: Főzés kategóriában I. Kanyarkakas; II. Tyúkudvar rémei; III. Kormos-Klement; Vers kategóriában I. Babos Kakasok; B&B Kukorik; III. Jóbarátság Nyugdíjas Klub; Megjelenés kategóriában I. Tyúkudvar rémei; II. Kanyarkakas; III. Babos Kakasok; Ételnév kategóriában I. „Őszidő Nyugdíjas Klub; II. Tarka kakasok csapata;
III. Csirkefogók.

A csapatok jó hangulatban fogyasztották el kakaspörköltet.

 

Egyesületünk a XVIII. Aratónap és a 16. Kakaspörköltfőző versenyhez kapcsolódva rajzpályázatot hirdetett, amelynek eredményhirdetése az Aratónapon volt. „A búza útja az új kenyérig” rajzpályázat díjazottjai: Fülöp Ferenc 1 a, Jászapáti Szent Imre Katolikus Általános Iskola; Nagy Eszter Hanna 2. c Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskola; Kiss Petra 8. a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola, Kollégium; Nyitrai Krisztina 10. b Magiszter Fényes Adolf Szolnok. A rajzpályázathoz kapcsolódva Facebook szavazást is hirdettünk, a legtöbb lájkot Tajti Zsolt rajza kapta.

Az Aratónaphoz idén is számos kísérő program kapcsolódott. A gyerekeket népi játszótér, a Jásztánc Alapítvány játszóháza, kézműves foglalkozásai, a Pusztai Íjászok íjászbemutatója várta. A Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjai tárlatvezetést tartottak a Tanyamúzeumban, ahol az érdeklődők megismerhették nagyapáink, nagyanyáink régi használati eszközeit, életmódját. A vásári forgatagban helyi és környékbeli kézművesek, alkotók termékei közül válogathattak az érdeklődők. A „Nagyrédei Szőlők” Borforgalmazó Kft. borkóstolója kiegészítette a pálinka jókedvfokozó hatását.

 

Az Aratónapra több száz fő sereglett össze, akik közül nagyon sokan voltak a Jászapátiról elszármazottak. Jó hangulatú baráti beszélgetések, élménybeszámolók hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők kizökkenjenek a dolgos, rohanó hétköznapokból. Búcsúzóként a mottó: „Isten Veled kedves vendég! Jövőre újra találkozunk az Aratónapon!”

  2015. június 1.

 
Aratópárok jelentkezését várjuk!
 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) 18. alkalommal rendezi meg az Aratónapot Jászapáti határában, a jászszentandrási úton álló Tájház előtti téren (Jászapáti 2000 Mg. Zrt. I. központja).


Az Aratónap programjában minden évben nagy szerepet kap a hagyományos kézi aratási szokások, az aratási eszközök bemutatása. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény egész napos lesz, ahol többek között játszóház, folklór műsor, borkóstoló, sörkóstoló, tombolasorsolás, népi játszótér, íjászat és kézműves foglalkozás nyújt szórakozást a kilátogatóknak. Hagyományos jászsági sütemény kóstoló, kürtőskalács, régi gépek bemutatója és eszem-iszom is várja az érdeklődőket.

 
A JABE egyedi, névre szóló helyi termék ajándékkal szeretne kedveskedni a kézi aratáson résztvevőknek, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék.
 
Jelentkezésüket 2015. június 30-ig várjuk!
 
Személyesen: Jászapáti Városi Könyvtár (5130 Jászapáti, dr. Szlovencsák Imre út 2.)
E-mailben:a jabe@freemail.hu e-mail címre írják meg nevüket, címüket és telefonszámukat.
Információ: Mihályi Mónika (06306004818) www.aratonap.hu
 
-------
 
Kakaspörköltfőző csapatok jelentkezését várjuk!
 

Az Aratónapon természetesen nem maradhat el a kakaspörköltfőző verseny sem és kiderül, hogy a tűzgyújtást követően ki készíti el a legízletesebb falatokat a baromfiudvar ékességéből.

 

A JABE helyi termék ajándékkal szeretne kedveskedni a kakaspörköltfőző versenyen résztvevő csapatoknak, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék.

 

Jelentkezésüket 2015. június 30-ig várjuk!

 
Jelentkezési lap letölthető a képre kattintva
A Jelentkezési lap személyesen leadható Mihályi Mónikánál,
a 5130 Jászapáti, dr. Szlovencsák Imre út 4-6. címen.
E-mailben megküldhető a jabe@freemail.hu címre is.
 
 
 
---------------------
 
Kiállítók, árusok jelentkezését várjuk!
 
Az Aratónapon lehetőséget biztosítunk kiállítók és árusok részvételére is.
 

Jelentkezésüket 2015. június 30-ig várjuk!

 
Jelentkezési lap letölthető a képre kattintva
A Jelentkezési lap személyesen leadható Mihályi Mónikánál,
a 5130 Jászapáti, dr. Szlovencsák Imre út 4-6. címen.
E-mailben megküldhető a jabe@freemail.hu címre is.
 
 
 


 2015. május 26. 2015. május 1.

 

Ezen a nyáron tizenkilencedik alkalommal lesz művésztábor a JAK művészekkel együtt.

2015. július 6. - július 17. között fogadjuk a tehetséges,  tanulni és alkotni vágyó fiatalokat. Jelentkezni kitöltött jelentkezési lappal lehet.
 
A foglalkozások naponta 9-12 között kerülnek megtartásra. A részvétel ingyenes. A szükséges rajzfelszerelésről a diákok gondoskodnak. A szervezők ásványvizet biztosítanak a résztvevőknek.
 
A fiatalok csak a második hétre nem jelentkezhetnek.
Bővebb információ: 06306004818, jabe@freemail.hu
Jelentkezni 2015.06.30-ig lehet.
 
Deli Julianna
a művésztelep vezetője
 


 2015. április 27. 2015. március 23.

 


 2015. március 19. 2015. február 09. 2015. január 20.

 


 2015. január 08.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete tervezett rendezvényei 2015. évben
 

XVIII. Aratónap és 16. kakaspörköltfőző verseny      2015. július 11. (szombat)
XIX. JAK tábor                                                          2015. július 6. – július 17.
JAK tábor kiállítás megnyitó                                      2015. július 17.
Kerékpártúra a XXI. Jász Világtalálkozóra                 2015. július 18.
 

 
Ajánljuk figyelmébe egyesületünk 2014-ben megjelentetett köteteit:
 • Tanyavilág, eltűnt világ (Hevesivány) I-II.
 • „Egy kisváros Rózsája” - Szalkári Rózsa életútja kiadványunkat.
 
Bővebb információkkal szolgálunk folyamatosan az egyesület honlapján a www.jabe.hu és facebook oldalán https://www.facebook.com/jabe1997 oldalon.
 


 2014. december 24. 2014. december 22.

 
Beszámoló - Projektzárás - Szolgáltatásfejlesztés a Szolllagro Kft.-nél 2014. 06. 10.
Projekt címe: Szolgáltatásfejlesztés a Szolllagro Kft.-nél

Pályázó neve: Szolllagro Kft.
Megvalósítási hely: Nagykörű, Hrsz. 501.

Támogatási intenzitás: 65%

A projekt a 35/2013 (V.22.) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló VM rendelet alapján a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesülete LEADER HACS felhívásán nyert támogatást.
 
 


 2014. december 15.


 

KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS INDUL!!!
 


A Jászapátiak Baráti Egyesülete karácsonyfadísz-készítő versenyt hirdetett, amelyre természetes alapanyagokból és/vagy hulladékokból készült díszekkel lehetett pályázni.

 

 

 A versenyzőknek köszönjük, hogy kreatív ötleteikkel csodálatos díszeket alkottak. A pályázók a díszeket többek között műanyag flakonból, sajtos dobozból, jégkrém pálcikájából, rongydarabból, szárított gyümölcsökből, fából, parafadugóból, tobozból, falevelekből, bogyókból, fonálból, filcből, gyöngyökből készítették.

Az egyesület Facebook oldalán várjuk (2014.12.17. 16.00 óráig) a szavazatokat a közönségdíjra. „Lájkra fel” Facebook lakók!

 

https://www.facebook.com/jabe1997/media_set?set=a.616575805138729.1073741834.100003589457100&type=1&pnref=story

 


 2014. november 17.

 


 2014. október 02.

A megye fejlődésének kulcsa az együttműködés
 
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat szervezésében október elsején Civil szakmai konferenciát szerveztek a „Partnerek vagyunk! – a civil és a közigazgatási szféra együttműködésének erősítése Jász-Nagykun-Szolnok megyében című projekt keretén belül. A Jászapátiak Baráti Egyesülete is képviseltette magát a szakmai fórumon, ahol értékes előadásokat hallhattak az érdeklődők. A konferenciát Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnökének köszöntője nyitotta meg.
 
A Partnerek vagyunk! című program eredményeiről Galó Anita, a JNSZ Megyei Önkormányzat Térségfejlesztési és Külügyi Iroda irodavezető-helyettese, a projekt menedzsere számolt be a résztvevőknek. Előadásában kiemelte, hogy program célja a civil és közigazgatási szféra együttműködése, a megyei önkormányzat tevékenységének megismertetése. A projekt megvalósítási időszaka 2014. január 6 – október 31. A 2012-es év fordulópont a megyei önkormányzat életében, mert intézményfenntartó szerepköre megszűnt, és helyette más területeken (a megye gazdaságfejlesztésében) erősödött a szerepvállalása. A program során többek között szakmai konferenciát, kerekasztalok (turisztikai, agrár és vidékfejlesztési, nyugdíjas) működtetését, megyei ifjúsági közgyűlést, Jászkun Emlékülést, megyei turisztikai információs portál (www.alfoldszive.hu) létrehozását valósították meg. A projekt széles együttműködési bázison alapult.
 
Bíró Réka, a Széchenyi Programiroda Nkft Észak-alföldi Regionális Programiroda munkatársa előadásában a civil szféra uniós forrásfelhasználását ismertette Jász-Nagykun-Szolnok megyében 2007 és 2013 között, valamint a 2014 és 2020 között időszak új lehetőségeiről adott tájékoztatást. Az Európa 2020 Stratégiában 5 kiemelt célt határoznak meg. A foglalkoztatás területén biztosítani kell, hogy a 20-64 évesek körében a foglalkoztatottság aránya elérje a 75 százalékot. Innovációs célként az EU GDP-jének 3 százalékát a kutatás/fejlesztés és az innováció ösztönzésére irányuló beruházásokra kell fordítani. Éghajlatváltozás/energia területén az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását 20 százalékkal kell csökkenteni az 1990-es szinthez képest, a megújuló energiaforrások arányát 20 százalékra kell növelni, az energiahatékonyságot 20 százalékra kell javítani. Az oktatásban cél, hogy a lemorzsolódási arányt 10 százalékkal csökkentsék és elérjék, hogy a 30-34 éves uniós lakosok legalább 40 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezzen. Az ötödik kiemelt cél a szegénység, társadalmi kirekesztés témában az, hogy legalább 20 millióval csökkenjen azok száma, akik nyomorban és kirekesztettségben élnek.
 
A civil szervezetek gazdálkodásáról dr. Túróczi Imre, a Szolnoki Főiskola rektora tartott előadását, amelyben kiemelte a civil szervezetek beszámolási és adózási sajátosságait. Prezentációjában összehasonlította a nonprofit szektor magyarországi helyzetét néhány nyugat-európai ország civil szférájával. Erős civil szektor kialakulásához társadalmi jólét, anyagi biztonság, önkéntesség erősödése, az anyagi források megfelelő elosztása szükséges.
 
A konferencián a civil szektort érintő aktuális kérdésekről dr. Molnár Beáta, a Civil Információs Centrum vezetője tartott tájékoztatót. Az érdeklődők hasznos információt kaptak például a közhasznú tevékenység és közhasznú jogállás között különbségek ismertetésével, adománygyűjtési lehetőségekkel, könyveléssel, egyéb ügyintézéssel kapcsolatban.
 
 
 
 


 2014. szeptember 19.

 


 2014. szeptember 12.

Tanyavilág, eltűnt világ Jászapáti-Jászivány (Hevesiványon) I. II. - Könyvbemutató
 

A JABE kiemelt feladatának tekinti Jászapáti és a Jászság történetének megismerését, a múlt eseményeinek feldolgozását, a népi hagyományok ápolását, ezért az elmúlt években több helytörténeti kiadvány jelentetett meg.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna: Tanyavilág eltűnt világ (I.-II.  kötet) (2001.) című kötetét az egyesület 2014-ben újra kiadta.

 

A könyv a Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjainak több évtizedes kutatási eredményeit tartalmazza, amely az eltűnt tanyavilág emlékeit, értékeit tárja fel és örökíti meg az utókor számára. Jászapáti egykor tanyaközpont volt, a tanyavilág emlékeit őrzi a Tanyamúzeum is, amelyet a Jászapátiak Baráti Egyesülete üzemeltet. A Tanyamúzeumot régi használati tárgyak, eszközök összegyűjtésével a honismereti szakkör tagjai rendezték be. A felújított Tanyamúzeum hozzájárul a jász hagyományok erősítéséhez, a helyi közösségek összetartó erejének növeléséhez. A kiállított tárgyi emlékek megismertetik a turistákat a régmúlt idők jász embereinek életével, szokásival.

 
A könyv bemutatására 2014. október 18-án, a Vándorfy János Honismereti Szakkör találkozóján kerül sor. További információ kérhető : Mihályi Mónika 0630/600-4818
 
A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható.
 


 2014. augusztus 27.

Szalkári Rózsa életútját mutatja be a JABE új könyve

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) az idei, immár 18. JAK kiállításon mutatta be Egy kisváros Rózsája - Szalkári Rózsa életútja című kiadványát, amely Szalkári Rózsa festőművész, művésztanár életútját mutatja be. A JABE új könyve színes fényképekkel, festmények fotóival illusztrálva kalauzolja el olvasóját Rózsa művészetének világába. A jászapáti alkotó művészi hitvallásának középpontjában áll a Jászság, az emberek és a természet szeretete, megjelenítése.

 „A legtöbb iskoláskori élménye a harmadik és negyedik osztályos időkből maradt meg, amikor a „Szentimre” iskolában tanult. Az iskola és az otthon között nagy volt a távolság, amit a gyerekek akkoriban gyalog tettek meg hóban, fagyban, napsütésben. A hosszú séta alkalmas volt arra, hogy a diákok jókat beszélgessenek egymással, és közben aprólékosan meg tudták figyelni a lakókörnyezetet. Rózsa számára az ihlet forrásaként köszönnek vissza az azóta eltűnt házak, utcák, események.” (Részlet az Egy kisváros Rózsája című könyvből)

A Szalkári Rózsa életét bemutató könyvben az olvasó megismerheti a festőművész gyermekkorát, családját, iskolás éveit, tehetségének kibontakozását, pedagógiai munkásságát, társadalmi szerepvállalását és szakmai elismeréseit.

 

A könyv megtalálható a JABE székhelyén (5130 Jászapáti Dr. Szlovencsák I. út 4-6). 8-12 és 13-16 óra között.
Bővebb információ: Mihályi Mónika 0630/600-4818
 
A könyv kereskedelmi forgalomban nem kapható.


 2014. július 24. 2014. július 14.

 

XVIII. JAK kiállítás és könyvbemutató

 

A Jász Alkotók Köre és a Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében 2014. június 30-án nyitotta meg kapuit a XVIII. Művésztelep Jászapátin. A művésztelep alkotásaiból rendezett kiállítást, a XX. Jász Világtalálkozó programjaként 2014. július 11-én nyitotta meg a Vágó Pál Helytörténeti Múzeumban. A rendezvényen került bemutatásra a JABE legújabb könyve „Egy kisváros Rózsája. Szalkári Rózsa életútja” címmel. A kiállítást 2014. augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Köszönetet mondunk támogatóinknak:

Centrum Jászapáti Kft.
Jászapáti 2000 Mg. Zrt.
Jászapáti Gróf Széchenyi Katolikus Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium
Jászapáti Város Polgármesteri Hivatala
Jász-Consulting Kft.
Jászkerület Nonprofit Kft.
Sütőház Kft.
 Naszálytej Zrt.
Jász-Tész Kft.
Krizsai Pékség
Utasi János

Városi Könyvtár és Művelődési Ház
Víg Tibor

 


 2014. július 07. 2014. június 27.

XVIII. JAK tábor aktuális információk
 
Kedves Gyerekek,
 
a XVIII. JAK tábor helyszíne: Jászapáti, Tompa Mihály utca 2.
Első foglalkozás időpontja - temetés miatt: 2014. július 1. 8-12 óra
 
Hozzatok magatokkal rajzfelszerelést, ásványvizet biztosítunk.
 
Kérdés esetén hívható:
Mihályi Mónika
06306004818
 
 


 2014. június 06.

FELHÍVÁS


 

 

Ezen a nyáron tizennyolcadik alkalommal lesz művésztábor a JAK művészekkel együtt.

2014. június 30 - július 11. között fogadjuk a tehetséges,  tanulni és alkotni vágyó fiatalokat.

 

Jelentkezni kitöltött jelentkezési lappal lehet. (letölthető)

A foglalkozások naponta 9-12 között kerülnek megtartásra. A részvétel ingyenes. A szükséges rajzfelszerelésről a diákok gondoskodnak. A szervezők ásványvizet biztosítanak a résztvevőknek.

 

A diákok  CSAK A MÁSODIK HÉTRE NEM JELENTKEZHETNEK .
Jelentkezni 2014.06.20-ig lehet.

A tábor vezetősége

Bővebb információ: 06306004818 és jabe@freemail.hu 

 

 
Projekt címe: Szolgáltatásfejlesztés a Szolllagro Kft.-nél
 
Pályázó neve:                     Szolllagro Kft.
Megvalósítási hely:            Nagykörű, Hrsz. 501.
 
Támogatási intenzitás:       65%  
Projektzárás dátuma:         2014. május 31.
 
A projekt a 35/2013 (V.22.) az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló VM rendelet alapján a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesülete LEADER HACS felhívásán nyert támogatást.
 
A SZOLLLAGRO Kft. 2012-ben jött létre, fő tevékenysége gabonaféle termesztése. A vállalkozás új tevékenységet vezetett be, mely a térség igényei alapján került meghatározásra. A mezőgazdasági szolgáltatás végzéséhez már rendelkeztünk eszközökkel, azonban eszközparkunk hiányos volt. A Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) közvetlen céljához igazodva, a vállalkozás fenntartható fejlesztéséhez voltak szükségesek a gépek, eszközök beszerzése, melyekkel munkahelyet teremtettünk egy olyan településen ahol magas a munkanélküliség. Az alföldi gazdálkodási hagyományok megőrzése érdekében tervezzük a jelenlegi 1-1,5 ha cseresznyése bővítését.
 
A projekt célja új mezőgazdasági szolgáltató tevékenység megkezdése, helyi termék előállítása, melyhez munkahelyteremtés is társul. Hosszú távú célja a térség vállalkozóival szembeni előny szerzése, a vállalkozás több lábon állásának, fennmaradásának biztosítása és a térség foglalkoztatási potenciáljának növelése.
 
A pályázat keretében beszerzésre került eszközök, gépek, marketing tételek:
1 db Cadoppi CA vízszivattyú, 1 db C.G.M 4D áramfejlesztő, 1 db Amazone ZA-M,
1 db Bauer öntözőcső köteg, 1 db XRX 5021 gép és 1000 db szórólap beszerzése,
valamint sajtófigyelés valósult meg.
 
A program egyéb közvetett eredményei:
 • Szférák közötti együttműködése a projekt sikeressége érdekében.
 • A vidékfejlesztést érintő intézkedések a vidéki térségben élők jövedelemtermelési lehetőségeinek és életminőségének javítására hivatottak, így a projektnek is célja, hogy a vállalkozás fejlesztésével, munkahelyteremtéssel és helyi piacok létrehozásával járuljon hozzá a térség fejlődéséhez.
 • A létrehozott új munkahellyel javul a gazdasági és társadalmi kapcsolat, javul a település lakosságmegtartó aránya, mely végső soron a demográfiai helyzet javulását is biztosítja.
 
 
Elérhetőség:
Szolllagro Kft.
Szöllősi Lajos ügyvezető
Tel.: 06-30-282-19-32
       
 


 2014. május 22.

 
 


 2014. április 19. 2014. április 15.

Az Aratónap és Kakaspörköltfőző verseny 2014-ben nem kerül megrendezésre.
 
Aratópárok jelentkezését várjuk!
 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) 18. alkalommal rendezi meg az Aratónapot Jászapáti határában, a jászszentandrási úton álló Tájház előtti téren (Jászapáti 2000 Mg. Zrt. I. központja).


Az Aratónap programjában minden évben nagy szerepet kap a hagyományos kézi aratási szokások, az aratási eszközök bemutatása. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény egész napos lesz, ahol többek között játszóház, folklór műsor, borkóstoló, sörkóstoló, tombolasorsolás, népi játszótér, íjászat és kézműves foglalkozás nyújt szórakozást a kilátogatóknak. Hagyományos jászsági sütemény kóstoló, kürtőskalács, régi gépek bemutatója és eszem-iszom is várja az érdeklődőket.

 
A JABE egyedi, névre szóló helyi termék ajándékkal szeretne kedveskedni a kézi aratáson résztvevőknek, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék.
 
Jelentkezésüket 2014. május 31-ig várjuk!
 
Személyesen: Jászapáti Városi Könyvtár (5130 Jászapáti, dr. Szlovencsák Imre út 2.)
E-mailben:a jabe@freemail.hu e-mail címre írják meg nevüket, címüket és telefonszámukat.

Információ: Mihályi Mónika (06306004818) www.aratonap.hu
 
-------
 
Kakaspörköltfőző csapatok jelentkezését várjuk!
 

Az Aratónapon természetesen nem maradhat el a kakaspörköltfőző verseny sem és kiderül, hogy a tűzgyújtást követően ki készíti el a legízletesebb falatokat a baromfiudvar ékességéből.

 

A JABE helyi termék ajándékkal szeretne kedveskedni a kakaspörköltfőző versenyen résztvevő csapatoknak, ezért kérjük, hogy részvételi szándékukat jelezzék.

 
 
Jelentkezésüket 2014. június 16-ig várjuk!
 
Jelentkezési lap letölthető a képre kattintva
 

 
A Jelentkezési lap személyesen leadható Mihályi Mónikánál,
a 5130 Jászapáti, dr. Szlovencsák Imre út 4-6. címen.
 
E-mailben megküldhető a jabe@freemail.hu címre is.
 
 


 2014. március 17. 2014. február 20. 2014. február 18.

VÁRJUK ADÓJÁNAK 1%-OS FELAJÁNLÁSÁT!

 

Az idei évben is minden adófizető polgárnak lehetősége nyílik arra, hogy a befizetett adójának 1%-áról valamely civil szervezet javára rendelkezzen. Kérjük a KÉSZ tagjait és a JEL olvasóit, támogassák adójuk 1 %-ával a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének célkitűzéseit és munkáját.


Tisztelettel kérjük - elsősorban tagtársaink - anyagi támogatását, hogy az országos kiadásainkat (Központi Iroda fenntartása, honlap szerkesztése, küldöttgyűlések, zarándoklatok, kiadványok, konferencia és kongresszus szevezése) fedezni tudjuk. Adományaikat az alábbi számlaszámra küldhetik: 11100104-19719548-36000001
 
A KÉSZ adószáma: 19719548-1-41
 
Támogatásukat előre is köszönjük! Forrás: www.keesz.hu


 2014. február 17.

RENDELKEZZEN ADÓJA 1%-val SZÁDVÁR JAVÁRA!

 

A Szádvárért Baráti Kör várja adója 1% felajánlását. (www.szadvar.hu)

 

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 45. §-a lehetővé teszi, hogy a magányszemélyek nyilatkozattal rendelkezzenek a befizetett adójuk 1%-ról – többek között – az olyan, alapszabálya szerint közhasznú tevékenységet meghatározott ideje folytató társadalmi szervezetek javára, amelyeket a bíróság a rendelkező nyilatkozat évének első napja előtt legalább 3 évvel nyilvántartásba vett. A fentiek szerint a Szádvárért Baráti Kör 2010. évtől vált jogosulttá arra, hogy a felajánlott 1%-ról a javára rendelkezzenek.

 

Amennyiben egyesületünk céljait támogatásra méltónak találja, kérjük rendelkezzen Szádvár javára, adószámunk (19332338-1-05) feltüntetésével!


 2014. január 28.

Február 8-án ismét Magyar Vidék Napja a Millenárison!

 

 
A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Farsangi Vigalom elnevezéssel egész napos programot szervez, amelynek célja a város-vidék kapcsolatok erősítése, a szaktárca és háttérintézményeinek, továbbá a vidék értékeinek bemutatása.
 
 

A rendezvénynek február második szombatján a budapesti Millenáris Park „D” épülete ad otthont, amelyben a szervezők a téli időszakhoz és a farsanghoz kapcsolódó foglalkozásokkal, koncertekkel és családi programokkal várják a főváros közönségét. A programok között rönkhúzás, farsangi fánk készítése, disznótor, jelmezverseny, busójárás, a Darányi Ignác Terv népszerűsítését szolgáló kvízjáték és greenbox fotózás is szerepel. A rendezvényen kosárfonással, látványkovácsolással és állatsimogatóval is várják a vendégeket.

 

Az esemény programfüzete, benne a hagyományokról szóló háttérinformáció elérhető a csatolmányból, amely ajándékra beváltható szelvényt is tartalmaz.

 

A szervezők minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak február 8-án a Millenárison!

 

forrás: NAKVI

programfüzet 5.54 MB pdf
 


 2014. január 14.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete tervezett rendezvényei 2014. évben

Az alábbi rendezvények megszervezése önállóan illetve együttműködő partnerként
veszünk részt:

XVIII.JAK tábor                                                                              2014. június 30- július 11.
XVIII. JAK tábor kiállítás megnyitó                                               2014. július 11.
XX. Jász Világtalálkozó - Jász települések díszes felvonulása       2014. július 12.
XVIII. Aratónap és 16. kakaspörköltfőző verseny

 


 2014. január 6.

 
Vállalkozóink igényeire szabva – V. Junior Expo
 
Új programelemekkel, változatlan feltételekkel várja Egerbe hazánk, sőt a környékbeli országok  fiatal vállalkozóit is a Junior Expo 2014-ben! A rendezvény továbbra is a 35 évesnél fiatalabb vállalkozók bemutatkozására ad lehetőséget az Agria Universitas Egyesület rendezésében, a résztvevőket szakmai zsűri választja ki. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kb. 10 vállalkozó fogadására van lehetőség (megyénként 10, Budapestről 20 vállalkozó), ugyanakkor idén már a határokon túli fiatal vállalkozók is jelentkezhetnek! A rendezvény társszervezője: Kárpát Régió Üzleti Hálózat Zrt.
 
A szakkiállítás és vásár civil kezdeményezés, nem profitcélú rendezvény, célja, hogy a fiataloknak bemutatkozási, üzletkötési lehetőséget teremtsen. A kétnapos program időpontja: 2014. március 7-8.
 
A Junior Expo legsikeresebb vállalkozói értékes díjazásban részesülnek, a 2013-as győztes, a baba-mama marketinggel foglalkozó Promobox Kft. vezetője, Fejérdy Zsófia Kínában mutathatta be szolgáltatását. Az expó „Jó vállalkozás- biztos jövő!” elnevezésű versenyének 2014-es I. helyezettje utazást nyer New Yorkba!
 
A vállalkozók Egerben, az Agria Park Kiállító termében kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a megjelenés formája szabadon választható (termékbemutató, powerpoint előadás, kiállítás a standnál, stb.). A résztvevő kiállítóknak 2x2 méteres standot biztosítunk, amit tetszőlegesen használhatnak ki.
 
Az üzleti életben fontos a megújulás, az alkalmazkodás, ezért 2014-ben felfrissül a rendezvény. Az V. Junior Expo szervezésében figyelembe vesszük korábbi kiállítóink véleményét, ezért például workshopokat szervezünk az eddigi vállalkozói konferencia helyett.
 
Az V. Junior Expo időpontja épp a Nőnapra esik, az alkalom pedig lehetőséget ad arra, hogy foglalkozzunk a női vállalkozói élethelyzettel. Izgalmas beszélgetéseket, eszmecseréket tervezünk, valamint női vállalkozók kapcsolatépítő találkozóját.
 
Kísérő programként 2014-ben a megváltozott munkaképességű alkalmazottakat foglalkoztató vállalkozások szakmai kiállítását rendezzük, esetükben a részvételnek nem feltétele a 35 év alatti életkor.

Kapcsolódó rendezvények: workshopok, kerekasztal beszélgetések, tanácsadás (pályázatok, hitelek, adózás, könyvelés, PR, marketing), szórakoztató és kulturális programok, gyermekprogramok.

A vállalkozók ingyen kapják a standot, a promóciót és díjmentesen vehetnek részt a workshopokon, beszélgetéseken, tanácsadásokon – így közel 350 000 Ft-os programcsomagot kapnak. A részvételhez regisztráció szükséges (jelképes 10 000 Ft/vállalkozás/2 fő), mellyel a vállalkozás képviselői egy szállás-, étkezés és programlehetőségekhez kedvezményt nyújtó Expo-kártyát kapnak. A regisztrációs díj így már a szállásköltségeknél megtérül.
 
Miért jó „expózni”?
 
A vállalkozás ismertségének növelése, új üzleti kapcsolatok kialakítása, konkurencia felmérés – ebben segíthet egy expó. Fiatal vállalkozások itt bizonyíthatják profizmusukat, ötletességüket és lendületüket, melyre a nagyobb cégek képviselői is felfigyelhetnek. Olyan kapcsolatok köttethetnek így, melyek szereplői a normál üzleti világban nem, vagy csak nehezen találnának egymásra. A több szféra képviselőit is befogadó vállalkozói expók nagy előnye, hogy színességük, változatosságuk révén a nagyközönség érdeklődésére is számot tartanak, így kiváló alkalmat adnak termékek, szolgáltatások pozicionálására, új kínálati elem bevezetésére.
 
Jelentkezési lap és mellékletei letölthetők a juniorexpo.hu honlapon, a Jelentkezés menüpont alatt.
 
Határidő: 2014. január 25.
 
A zsűri február 1-ig dönt a résztvevő vállalkozásokról.
 
Helyszín: Agria Park, Eger
 
Információ: Zsámba Renáta programigazgató
+ 36 /30 475-5394
e-mail: junex.aue@gmail.com
 


 2013. december 30. 2013. december 22.

 
 


 2013. október 25.

A barátság 30 év után
 
A Jász Újság januári lapszámában olvashatták, hogy a hetvenes években indult németországi cserekapcsolat az idén folytatódhat. A Szabó házaspár terveit tettek követték és a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. támogatásával egy 20 fős csapat részt vehetett október elején Wartenburgban a háromnapos rendezvényen, a híres csata 200 éves évfordulóján és ízelítőt kaphattak az ottaniak hagyományőrző szokásaiból, megismerhették, hogyan élnek, gazdálkodnak ma a németek. Az élményeikről és tapasztalataikról két résztvevő elbeszéléséből ismerhetjük meg. (Cikk folytatása a Jász Újság 2013. októberi számában)
 
 
 
 
A fotókért köszönetet mondunk Kendra Tamásnak!


 2013. október 11.

ELHUNYT DR. GYŐRI GYULA LATINITÁS KUTATÓ, LEGENDÁS JÁSZAPÁTI PEDAGÓGUS

 

Dr. Győri Gyula a JABE elnöskégi tagja is volt.

 
ELHUNYT DR. GYŐRI GYULA LATINITÁS KUTATÓ, LEGENDÁS JÁSZAPÁTI PEDAGÓGUS
 

Gyászol a család, a tisztelők, egykori pályatársak, diákok Jászapáti Város Önkormányzata. 92 éves korában elhunyt Dr. Győri Gyula a település kiemelkedő pedagógus személyisége. A nagy tanítót, a latin kutatás Jászapáti büszkeségét október 18-án, pénteken, 13 órakor temetik a Jászapáti temetőben. A Jász Trió Televízió a 2 évvel ezelőtt, Gyula bácsi 90 éves köszöntésén, készített összeállítással emlékszik a kivételes pedagógusra.

...
Az 1921-ben született középiskolai tanár számára mindig az volt a fontos, hogy minél több értékkel töltse meg az életet. Egy hosszú élet munkája elismerést és dicséretet érdemel, az intézménye, a város, és nemzete oldaláról egyaránt.
...
Gyula bácsi mindig tisztelte és szeretette azokat a diákokat, akik szorgalmasak voltak. Ő volt a „LATIN TANÁR”. Övé volt a legpatinásabb, legkisebb terem, de megmutatta, hogyan kell szeretni a nyelvet. Az igazságszeretetet, az erkölcsöt, a igényességet, és a tisztességet hirdette és hirdeti mind a mai napig.
...
"- Jó itt élni, jó volt a gimibe járni, később ott tanítani. Ez a legszebb külsejű épület és a legértékesebb belső, mely valaha megragadta életem." - Dr. Győri Gyula

 

Forrás: www.jttv.hu

 


 2013. október 01. 2013. július 23.

"Si-Ré" Koncert Jászapátin


A "Si-Ré" Francia Ifjúsági Zenei Együttes Jászapátira látogatott.
2013. július 22-én 18 órai kezdettel adtak koncertet, ahol Árky Kornél emlékére is játszottak.
Köszönjük Julianna Suba Györgyné és Bali István munkáját, segítségét.


A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek: ITT

 

 
 

Tehetséges francia fiatalok adtak koncertet a Művészetek Házában

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében adott koncertet július 22-én a „Si-Ré” francia ifjúsági zenei együttes a Művészetek Házában. Az egyesület képviseletében Szabóné Nagy Enikő köszöntötte a francia együttest és az őket kísérő barátokat, valamint a koncert hallgatóságát. A koncertet megelőzően Bali István, megyei külügyi kapcsolatok referense tolmácsolásának segítségével felidézték az 1986-ban kialakult barátság kezdeteit. 1986-ban Szolnok megyében járt Picardia öt szakembere és tanulmányozták megyénk hagyományőrző tevékenységét. 1987 májusában egy hattagú megyei küldöttség járt Picardiában, hogy megismerkedjenek a régió mezőgazdaságával. A látogatás során megállapodtak abban, hogy cserelátogatások alkalmával mutatják be egymás népi és sportjátékait, hagyományőrző mozgalmaikat. A megye és jászapáti francia kapcsolatainak kialakításában, a barátság ápolásában nagy szerepe volt Bali Istvánnak és Dr. Suba Györgyné Julika néninek, a franciák részéről pedig Jaques Duvivier-nek, a piccardiai régió zenei felügyelőjének. Az elmúlt évtizedekben a két régió kölcsönösen megismerte egymás hagyományőrző tevékenységét, helyi kultúráját, mezőgazdasági sajátosságait. A cserekapcsolat aktív szereplői látogatták egymás zenei, kulturális rendezvényeit, mezőgazdasági szakmai fórumait. Amikor a francia énekkarok, zenekarok a megyébe látogattak, gyakran felkeresték a jászapáti barátaikat és egy-egy hangverseny alkalmával találkoztak egymással. Az évtizedek alatt a szereplők cserélődtek, de Jaques Duvivier lánya Sylvie Duvivier folytatja édesapja kapcsolatainak ápolását és fiatal művészekkel látogatott el Jászapátira. A „Si-Ré” együttes előadásában felcsendültek Mozart, Ravel, Brahms ismert klasszikus művei. A zenekart Sylvie Duvivier vezette. Jaques Duvivier-t és több kórustagot szoros barátság fűzte Árky Kornél volt jászapáti karnagyhoz, akinek az emlékére énekeltek a koncerten. Az est a francia-magyar barátság jegyében, jó hangulatú beszélgetéssel, a zenekar és kísérőik megvendégelésével ért véget.

 

Illés Anita 2013. július 16. 2013. július 14.

XVII. Aratónap és 15. Kakaspörköltfőző verseny Jászapátin

 

Jászapáti határában szombaton több százan sereglettek össze, hogy felidézzék a régi aratási szokásokat. A fesztivál évről évre kedveltebb a fiatalok körében is, akik az idősekkel együtt kivették részüket a munkából. A hőségben mindenkinek jól esett a kakaspörkölt, hűsítő és módjával a pálinka is.

 

A rendezvényen készült fényképeket a KÉPGALÉRIÁBAN tekinthetik meg, a főzőcsapatok verses bemutatkozásait olvashatják  JABE facebook adatlapján.

 

 

Köszönet a fotókért Kelemen Zsoltnak, Varga Péternek és Dr. Paljak Jánosnak!
XVII. Aratónap és XV. Kakaspörköltfőző verseny (Jászapáti) 2013. július 02.

XVII. Aratónap és XV. Kakaspörkölt Főzőverseny Jászapátin

2013-07-01 08:43:06

Szeretnéd megismerni, milyen volt régen a kézi aratás, cséplés? Érdeklődsz a jász hagyományok iránt? Feltöltődnél barátaid társaságában vagy csak egy jó kakaspörköltet ennél? Akkor neked is ott a helyed a jászapáti Tanyamúzeum előtti téren (Jászapáti 2000. Mg. Zrt. I. központja) 2013. július 13-án, szombaton!

A Jászapátiak Baráti Egyesülete ugyanis július második szombatján szervezi meg a XVII. Aratónap és XV. Kakaspörkölt Főzőversenyt a Tanyamúzeumnál. A rendezvényre látogatók hangulatos falusi környezetben ismerkedhetnek meg az aratás hagyományaival, eszközeivel. Az Aratónap és Kakaspörkölt Főzőverseny évek óta kiemelkedő eseménye a térségnek, amelynek nemcsak a Jászság és Jász-Nagykun-Szolnok megye, hanem az ország különböző tájain és a határon túl élő magyarokat is összehozza. A szervezők idén a Csíkmenaságból érkező Repülj Páva Egyesület tagjait hívták vendégül a rendezvényre.

Az aratónap programsorozata alkalmas arra, hogy túllépjünk a mindennapok nehézségein, lazítsunk egy kicsit. A hagyományőrző programok, íjász bemutató, póni lovaglás, helyi művészeti csoportok fellépései kizökkentenek a rohanó hétköznapok világából. A JABE a programok összeállításánál gondolt minden korosztályra. A legkisebbeket például kézműves foglalkozások, népi játszótér, vattacukor, homokozó, izgalmas játékok és egyéb színes programok várják.

alt


Amíg a kicsik részt vesznek a foglalkozásokon, addig a szülők a Nagyrédei Szőlők Borforgalmazó Kft. termékeit ízlelhetik meg, valamint a térség népi süteményeiből falatozhatnak. A reggeli pálinka vagy bor elfogyasztása után a közeli búzatáblában az aratók munkájával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az aratókat és vendégeiket a Muskátli Népdalkör kíséri. Nemcsak szemlélni lehet az arató férfiakat és asszonyokat, be is lehet kapcsolódni a kézi aratás munkálataiba.

Visszaérkezve a rendezvény helyszínére, délidőben a nagy munkát követően bizonyára mindenkinek jól esik az ebéd. Javasoljuk, hogy ne hagyja ki senki a baromfiudvar királyából készült finom falatokat.

alt


Az ebédet követően hűvös helyet keresve látunk vendégül mindenkit a Tanyamúzeumot bemutató tárlaton, a tombolasorsoláson pedig értékes ajándékok keresik gazdájukat. A délutáni programokat megszakítjuk számos versenyünk díjainak átadásával. Megtudhatjuk az aratónapi rajzverseny, a kakaspörkölt főzőverseny díjazottainak neveit is.

Idén első alkalommal kerül sor a Kakasszépségverseny meghirdetésére, amelynek eredményéről a látogatók döntenek. A szebbnél szebb Kakasok a bejáratnál várják, hogy szemügyre vegyék őket a vendégek és az érkezésnél kapott „Krajcárral” szavazhatnak a legszebb Kakasra.

Szervezőként szeretnénk, ha élményeidet megörökítenéd okos telefonoddal vagy egy videokamerával és megalkotnád a jövő esztendő „reklámfilmjét” számunkra. Ha a nagyközönségnek ez nyeri el a tetszését, egy dvd lejátszóval köszönjük meg munkádat.

Forrás: Illés Anita - Jász Újság (www.tutihir.hu)

 

 

     2013. június 28.

Kedves Gyerekek!

 

Sajnálattal közöljük, hogy terveinkkel ellentétben a JAK tábor gyermektábora különböző okok miatt elmarad július 1-12. között. A JAK művészek alkotásainak kiállítására július 12-én délután fél ötkor szeretettel várunk minden művészet iránt érdeklődő fiatalt a Vágó Pál Múzeumban.

 

JABE Elnöksége 2013. június 25.

Logo szavazás!

Like-old azt a logot, amelyik a legjobban tetszik. Amelyikre a legtöbb szavazat érkezik, azt viszontlátod a Jászapátiak Baráti Egyesülete „Aratónap és kakaspörköltfőző verseny” rendezvényének plakátján!
A szavazás 2013. július 2-án 12 óráig tart.

A szavazók közül egy fő 5.000 Ft-os vásárlási utalványt nyer!


A logo szavazás megosztói között egy fő értékes ajándékcsomagot nyer.
(4 fénykép)

 

 

  2013. június 23.

Jelentkezési lap 15. Kakaspörkölt főzőversenyre

Jelentkezési lap aratónap árusításra

 

Jelentkezési lap 15. Kakaspörkölt főzőversenyre                          Jelentkezési lap aratónap árusításra

 

                    2013. június 02. 2013. május 25.

  2013. május 12. 2013. május 08.

FELHÍVÁS


 

 

Ezen a nyáron tizenhetedik alkalommal lesz művésztábor a JAK művészekkel együtt.

2013. július 1-12. között fogadjuk a tehetséges,  tanulni és alkotni vágyó fiatalokat.

 

Jelentkezni kitöltött jelentkezési lappal lehet. (letölthető)

A foglalkozások naponta 8-12 között kerülnek megtartásra. A részvétel ingyenes.
A szükséges rajzfelszerelésről a diákok gondoskodnak. A szervezők ásványvizet biztosítanak a résztvevőknek.

 

A diákok  CSAK A MÁSODIK HÉTRE NEM JELENTKEZHETNEK .
Jelentkezni 2013.05.15-2013.06.15. között lehet.


Szalkári Rózsa és a tábor vezetősége

Bővebb információ:
06306004818
jabe@freemail.hu 2013. április 28. 2013. április 24.

Kommunikálj helyesen és légy sikeres civil szervezet!

Tudatos közösségfejlesztés – kommunikációval!

 

„A kommunikáció segít?” címmel április 22-én egész napos konferenciát szervezett a Jászapátiak Baráti Egyesülete Jászapátin a Művészetek Házában. A rendezvényen a helyi civil szervezetek képviselői átfogó ismereteket kaphattak a korszerű kommunikációs eszközökről és azok jelentőségéről a sikeres közösség- és vidékfejlesztésben. Az esemény az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP), az MNVH Elnökségének értékelése és javaslata alapján a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányítóhatóságának jóváhagyásával valósult meg.

 

Előadóink voltak:

 

Illés Anita - A kommunikáció műfajai
Dr. Kákai László - A kommunikáció és a közösségfejlesztés kapcsolata
Dr. Szarvák Tibor - Hogyan adható ela vidék? Ki hogyan csinálja?
Miha Tamás - Civil szervezetek marketingtevékenységének tudatos megtervezése
Mészáros Ágota - Civil háttérország
Dr. Lovas Margit - Folyton változó civil világ
Csuhány Bence - MNVH bemutatkozása
Németh Gabriella - Merjünk pályázni?
Bíró Csaba - LEADER program
Benke Zsuzsanna - LEADER program
Szabó István - LEADER program
Tajti Erzsébet - Ki a jászkapitány? Jász viselet bemutató

 

Együttműködésüket köszönjük!

 

Ezúton is köszönetet mondunk a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Heves megyei referensének, Csuhány Bencének aki Dr. Barancsi Ágnes Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens váratlan betegsége miatt - a szervezők kérésére - tartotta meg a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a megyei referensek munkájáról szóló előadást!

 

Fotók megtekinthetők:

 

 
 2013. április 01. 2013. március 28. 2013. március 26. 2013. március 08. 2013. március 06.

68 év után találták meg a megölt katona hozzátartozóit

 

2013. március 6. 12:11 Illés Anita (forrás: www.szoljon.hu)


Megható pillanatokat éltek át azok a fiatalok, akik a Jászapátin történt négy erdélyi katona második világháborús tragédiáját kutatták.
 
Hosszú nyomozás után nemrég megtalálták az egyik katona hozzátartozóit. A tragikusan elhunyt katona Csíkszeredában élő lánya kiskora óta semmit nem tudott az édesapjáról.
 
A lakiteleki Apor Vilmos Közéleti Kollégium keretei között megalakult Innen és Túl Projectcsoport tagjai, Járvás Judit, Perey Simon Nadinka, Rizmajer Borbála és Tóth Gábor tavaly ismerkedtek meg a jászapáti Nyitrai László második világháborús történetével. A Jászapátiak Baráti Egyesületének szervezésében tartottak előadást, ahol beszámoltak arról, hogyan jutottak el Jászapátiról Csíkszeredába. Az előadáson a résztvevők hallhatták a Nyitrai Lászlóval készült interjú felvételét, amelyben felidézi a megrázó eseményeket.


Elmesélte, hogy a front 1944. november elején érte el Jászapátit, akkor ő édesapjával és testvérével a Járvás tanyán tartózkodott a nagyapjánál. Négy erdélyi katona tért be a tanyájukba megpihenni, akik megadták magukat az oroszoknak. Az orosz katonák sorba állították az erdélyi katonákat, elvették és sárba taposták az irataikat, majd az istállóban az egyik orosz géppisztollyal megölte a négy magyar katonát.


A hidegvérrel meggyilkolt katonák közül az egyik túlélte a tragédiát és hadikórházba került. Járvás Judit, a kutatás jászapáti vezetője elmondta, hogy Nyitrai László történetét megismerve tanulmányozták azt a négy katonai igazolványt és leveleket, amelyeket a szolnoki levéltárban találtak. Céljuk volt, hogy megtalálják az erdélyi katonák még élő rokonait.

 

– Négy katona, Vitális Ferenc, Varga András, Lakatos Lajos és Kászony Jozif után kezdtünk el kutatni. Több dolog megegyezett, amiről azt a következtetést vontuk le, hogy a Nyitrai László történetében megölt és az iratokban megtalált dokumentumok tulajdonosai ugyanazok a személyek. Például a levéltári iratok sarasak voltak, Jászapátin az orosz katonák sárba taposták a megölt erdélyi katonák iratait.

A levéltárban is négy katonáról találtunk említést és a jászapáti szemtanú is négy katonáról mesélt. A katonai igazolványok és Nyitrai László elbeszélése szerint Erdélyből származtak a katonák. Ennyi véletlen a kutatásban nem lehet – mondta Járvás Judit.


A fiatalok először Vitalis Ferenc családja után kezdtek el kutatni és hosszú idő után eljutottak Csíkszeredába, ahol megtalálták Vitalis Ferenc lányát, Muszlinger Ilonát. A kutatást segítette Szabóné Nagy Enikő, jászapáti tanárnő, aki Csíkszeredából származik, Daczó Katalin újságíró és Járvás István.

 

- Megható volt telefonon felhívni Muszlinger Ilonát. Percekig döbbent csend volt a telefonban, amikor elmeséltük az elhunyt erdélyi katona lányának a történetet. Muszlinger Ilona édesanyja és testvére úgy haltak meg, hogy semmit nem tudtak Vitális Ferencről. Mindig hazavárták a háborúból. Nem lehet szavakkal kifejezni milyen érzés volt személyesen átadni az erdélyi katona lányának édesapja katonakönyvét, leveleit. Muszlinger Ilona nagyon hálás volt, könnyek között köszönte meg, hogy úgymond visszaadtuk neki az édesapját – mesélte Járvás Judit.

 

Keresik a többi katona hozzátartozóit is

Az előadáson Tóth Gábor, a projectcsoport tagja elmondta, hogy kutatásuk célja a helyi narratív hagyomány elmesélése, rögzítése, feldolgozása. Perey Simon Nadinka kitért arra, hogyan kapcsolták össze a kutatást a közélettel. Kiemelte, hogy munkájuk a közösségépítés, generációk közötti hídépítés fontos része. A jövőben szeretnék folytatni a kutatást a többi katona után is. Célul tűzték ki, hogy a fiataloknak is átadják tapasztalataikat és felhívják a figyelmet a múlt értékeire.Rizmajer Borbála, Perey Simon Nadinka, Járvás Judit és Tóth Gábor (balról jobbra) kutatásuk során megtalálták az egyik Jászapátin tragikusan elhunyt erdélyi katona lányát.

Fotó: Illés Anita 2013. március 01.

Vallomások a második világháborúról Jászapátin, a négy erdélyi katona tragédiájaA megtörtént események azzal lesznek valóban a történelem részei, hogy ha azokra a közösség tagjainak módjában áll emlékezni. A nép számára a múlt soha sem közömbös, mert annak megismerése és megőrzése elemi szükségletének tartja. Az a történelem azonban nem azonos azzal a történelemmel, melyet az iskolában tanítanak, mégis a szubjektív narratívák sok esetben megegyeznek és kiegészítik a hivatalos történelemszemléletet. A mai előadásunk egy második világháborús esemény késői narrációja.


Munkánk olyan rekonstrukciós/
ismeretterjesztő céllal jött létre, amellyel arra kerestük a választ, hogy mások megélt emlékei hogyan köthetőek össze más történeti forrásokkal és ezek együttesen hogyan alkotnak meg egy múlt-elképzelést.


Úgy véljük, hogy a történelemi tudás nem lehet csupán egy szűk réteg „ügye”. A múltat közelebb kell hozni a jelen emberéhez, melynek egyik leghatásosabb gyakorlati elemének az élménytörténetek elbeszélését tartjuk. Az élménytörténeteknek, narratíváknak számos előnye van, mert a „mesélő” emberközelivé teheti az eseményeket.

 

A múlt iránt érdeklődést kell kiváltani, kiváltképpen a legfiatalabb korosztályoknál. A történelmi elbeszéléseket személyessé kell tenni, mellyel a múlt iránti érdeklődés kiváltható. A személyes és hiteles előadás segíti a történelmi passzivitás feloldását, ezáltal a társadalom szélesebb rétegei árnyaltabban megismerhetnek egy történelmi kort.


Továbbá fontosnak tartjuk, hogy az élménytörténetek megismerésével az egyes események, jelen esetben közel hetven éve félbeszakadt szálai a történeti források felkutatásával pontosabb megismerhetőek. Célunk az egyéni élettörténetek szintjén megismertetni és megőrizni az eseményeket ezáltal is egy új forrásokkal gazdagítani a magyar történelmet.


Előadások készült fotók megtekinthetőek: (facebook)

  2013. február 20.

MEGHÍVÓ ingyenes rendezvényre


Keresztfánál nagyböjti zenés áhítat


A Fényszaruiak Baráti Egyesülete szeretettel vár minden érdeklődőt egy különleges estére 2013. március 28-án (nagycsütörtökön) Jászfényszaru város templomába 18 órakor kezdődő a „Keresztfánál” című nagyböjti zenés áhítatra.

 

A hatvan perces Keresztfánál c. nagyböjti áhítati műsorban együtt készülhetünk fel Jézus Krisztus feltámadásának ünnepére. Bűnbánatot gyakorolhatunk imáinkkal, melyben megtisztulunk, könyörgünk és áldozatot vállalunk, kifejezve ezzel az ember Isten iránti szeretetét- mindezt zenével. 

Bach, Handel, Mozart, Gounod, Albinoni, Pergolesi dallamaival kísérhetjük végig Jézus szenvedéseit a kereszthalálig.  

Szabó Krisztina énekművész és a príma-díjas duó Gonda László zongoraművész, Báder Ernő prímás-hegedűművész tolmácsolásában igazi zenei áhítatban lesz részünk. 

A mini projekt a „Jászfényszaru Városközpontjának értékmegőrző megújítása” városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Városközpont Programalap (JFSZ-5.1.1/FVR-2012) támogatásával a Kulturális programcsomag az „Ezerarcú művészet - vigadalmak a főtéren” című JFSZ-5.1.1/FVR-2012-02 azonosító számú pályázati támogatásból valósul meg.


Tóth Tibor

 
Fotó: Feldebrői Árpádkori templomban 2012
Báder Ernő, Gonda László, Szabó Krisztina
Jakab Tibor fotóművész felvétele
 2012. február 01.

+ADw-p style+AD0AIg-text-align: center+ADsAIgA+ADw-span style+AD0AIg-font-size: 15px+ADsAIgA+ADw-span style+AD0AIg-font-family: Times New Roman+ADsAIgA+ADw-strong+AD4-Asztalfoglal+ACY-aacute+ADs-s: 30/337-3336+ADw-/strong+AD4APA-br /+AD4- +ADw-/span+AD4APA-/span+AD4APA-/p+AD4- +ADw-p style+AD0AIg-text-align: center+ADsAIgA+ACY-nbsp+ADsAPA-/p+AD4- +ADw-p style+AD0AIg-text-align: center+ADsAIgA+ADw-img width+AD0AIg-700+ACI- height+AD0AIg-1006+ACI- src+AD0AIg- http://archiv.jabe.hu/uploads/FEBE+AF8-bal+AF8-nyomdai honlapra.JPG+ACI- alt+AD0AIgAi- /+AD4APA-/p+AD4-

 2013. január 24. 2012. január 16. 2012. január 09. 2013. január 04.

A Vallomások a második világháborúról (Jászapátin és Jásziványon) című könyv tengerentúli értékelése…


"Kedves Julika!

 

Nagy orom ert ma megkaptam azt a csodalatos konyvet, amit Ti szerkesztettetek, kezembe vettem es alig tudom le tenni mert olyan sok emeleket hoz vissza a gyermek korombol. Sok ismeros nev van benne akikkel azt hiszem, hogy iskolaban jartam vagy csak ugy ismertem oket. Nagyon ertekes dolgot krealtatok ezzel a konyvvel, es kimondhatatlanul orulok, hogy megkaptam en is est a konyvet.

 

Ha nem haragusztok amikor el olvastam az egeszet a Magyar New Brunswicki Muzeumnak ajandekozom, hogy masok is elvezhessek. A jo Isten aldasat kerem Rad es mind azokra akik reszt vettek ennek a konyvnek az osszeallitasaban, es minden elhepzelheto szepet es jot, de foleg jo egeszseget kivanok mindnyajatoknak (sajnos a mi korunkban a jo egeszseg a legnagyobb ajandek).

 

Nagyon sajnalom, hogy a gyermekeim es az Unokaim nem tudjak elolvasni. Ok nem ertenek magyarul, tudod amikor a hazastarsak mas nemzetiseguek akkor nagyon nehez tanitani Oket magyarul. A fiam ugyan beszel eleg jol magyarul el is olvassa a magyar szoveget, de sajnos nem erti a tartalmat. Majd en probalok felolvasni reszleteket amikor egyutt van a csalad, hogy fogalmuk legyen hogy milyen kin keservesen eltek az emberek a haboru idejen, az itteni embereknek fogalmuk sincs mi az a haboru mert itt meg Amerika teruleten nem volt haboru. (De sajnos a mai elorehaladott technikakkal nincs kizarva hogy ide is eler majd egyszer az ellenseg keze.) Adja Isten hogy ne kovetkezzek ez be soha.

 

Szeretettel kivanok minden jot Neked es az egesz Csaladodnak, munkatarasidank, es megegyszer nagyon szepen koszonom a szep konyv ajandekot.

 

Szeretettel : Nellie (Varkonyi Koral)"Várkonyi Kornélia, vitéz Várkonyi József leánya. Édesapja a két háború között a jászapáti gimnázium testnevelő tanára volt. 2013. január 01.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete tervezett rendezvényei 2013. évben

Az alábbi rendezvények megszervezése önállóan illetve együttműködő partnerként
veszünk részt:

 

XIX. Jász Világtalálkozó - kerékpártúra                           2013. június 22.
XVII.JAK tábor                                                             2013. július 01-12.
XVII. JAK tábor kiállítás megnyitó                                  2013. július 12.
XVII. Aratónap és 15. kakaspörkölt főzőverseny              2013. július 13.
VIII. Hagyományos szakmák - Szakmai hagyományok     2013. október 18-20.


Centrum Jászapáti Kft.
 

Székhely:        5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 4-6.
Web:              
www.centrumkft.hu
 

A Centrum Jászapáti Kft. 2002 óta működő vállalkozás, mely azzal a céllal jött létre, hogy kereskedelmi tevékenységet folytasson a Jászságban. A vállalkozás a jelenleg a CBA Áruházlánc keretein belül kettő működő élelmiszer-áruházat működtet Jászapátin. A 2011-es esztendőben a vállalkozás kereskedelmi egységének fejlesztésére benyújtott pályázat támogatásban részesült. A ma már Dr. Szlovencsák Imre út 5-7. szám alatt lévő élelmiszerüzlet hűtőberendezések cseréjéhez nyújtott be kérelmet a kft. a helyi LEADER akciócsoporthoz. A projekt megvalósítására 2012. év végén került sor, melyben nagy szerepe volt az együttműködő partnereknek is.

 

Pályázati felhívás:  76/2011 (VII.29) VM rendelet alapján a HVS LEADER fejezetének végrehajtásához 2011-től nyújtandó támogatás pályázati felhívásának keretében 

Centrum Jászapáti Kft. - Eszközfejlesztés a Jászapáti Centrum CBA ABC-ben

  2012. december 20.


Békés, boldog karácsonyi ünnepeket és
eredményekben gazdag új évet kívánunk!

 

 

JABE elnökség 2012. december 08.

Vallomások a második világháborúról Jászapátin és Jásziványon (Hevesiványon)


Könyvbemutató 2012. december 07. Jászapáti - Művészetek HázaKönyvbemutató 2012. december 08. Jászberény - Jász Múzeum
 2012. december 03.

„Várjuk a Mikulást, készüljünk Karácsonyra” program a Márminálunknál

 

Az elmúlt szombaton került sor a „Várjuk a Mikulást, készüljünk Karácsonyra” program a „Márminálunk Organikus Delikátesz” Üzletben, ahol a Jászapátiak Baráti Egyesülete és a Közép-Tisza-Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület kézművesei várták az iskola után kikapcsolódni vágyó fiatalokat egy-egy karácsonyi ajándék elkészítésére.


A „Márminálunk Organikus Dedikátesz” üzlet 2012. szeptember 14-én, pénteken, nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Újpesten. A Delikátesz célja, hogy segítsen megteremteni a kapcsolatot az egyes vidéki régiókban működő gazdasági társaságok, őstermelők, helyi termelők, valamint a fővárosi fogyasztó közönség között, mely által közvetlenül elérhetővé válnak a vidék hagyományos, egészségmegőrző, organikus ízei, illetve hagyományőrző programjai, ismertebbé válnak a vidéki térségek helyi termékei és hagyományőrző kultúrája. Az első évben jászsági és a szolnoki kistérségek ízeit kóstolhatják meg az újpestiek.


A KTZVE és a JABE együttműködő partnerként vett részt az újpesti ület megnyitásában, kézművesek és beszállítók felkutatásában nyújtottak segítséget a jászboldogházi gyökerekkel rendelkező Bugyi Gabriella üzletvezetőnek. Az együttműködés keretén belül ebben az évben első ízben vállalták a közös program szervezését, melynek keretén belül az érdeklődők a gyöngyfűzéssel, a mézeskalács készítéssel és a fotózás történetével ismerkedhettek meg.


A KTZVE munkatársa, Benke Zsuzsanna volt a kicsik és a nagyok segítségére abban, hogy a szülőknek, barátnőknek minél szebb ékszereket (karlánc, nyaklánc) és karácsonyfa díszeket készíthessenek a résztvevők. Zsuzsanna nem csak a kislányokat, de még a kisfiúkat is rábírta egy-egy ajándéktárgy készítésre. Az óvodás fiatalok karláncot készítettek kis barátnőjüknek, melyet a közeledő Karácsony alkalmából adhatnak majd át. A szülők örömmel fotózták gyermekeiket kézműveskedés közben és büszkén mutatták az elkészült alkotásokat.


Pongóné Illés Magdolna Jászapátiról pedig betekintést nyújtott a fiatalok számára a mézeskalács készítés, és díszítés rejtelmeibe, akikkel közösen készíthettek karácsonyfára díszeket. Az őseinktől kezdve ismeretes a mézes sütemény fogalma, mely mára gyönyörű hagyománnyá teljesedett ki. A hétvégén készült termékek szívből készültek, a készítők minden szeretetüket beleadták a díszítésbe. Láthattunk fenyőfákat, hóembereket, karácsonyfadíszeket és számtalan más alkotást kikerülni a lelkes gyermekek keze alól.


A nap folyamán az érdeklődők megtekinthették a fotózás régi eszközeit, melyeket a fiatalok eddig nem ismerhettek. A Varga Fotó képviseletében Varga Józsefné mesélt az üvegnegatívokról és a régi filmek előhívásáról. Tünde szerint a gyerek fotózás célja, hogy igazán jó minőségű fotók szülessenek a kicsik talán legboldogabb pillanatairól, melyhez kitűnő alapot biztosítottak a kézműves foglalkozások az ott elért sikerek. A gyermekfotózás igazi kihívásokat rejt magában: nem egyszerű elkapni a legjobb pillanatokat, ráadásul úgy, hogy a fotók jól adják vissza a hangulatot. A szervezők remélik, hogy nem csak a gyermekekről, de az őket elkísérő szülőkről is olyan fotók készülhettek, melyek méltó ajándékai lehetnek az ünnepnek.


A „Márminálunk” Organikus Delikátesz Újpesten, a Lebstück Mária utcában várja a jász ízek kedvelőit és a kézműves foglalkozások iránt érdeklődőket. A Delikátesz nyitva tartása támogatja a hétvégi programok szervezését, illetve egy kis színt hoz a kora reggelekbe, reggelizőként is kiszolgálja a vevőket.


A „Márminálunk” Organikus Delikátesz a IV. Kerületben a Lebstück Mária u. 10. számban, 73 m²-en várja a vevőket és a beszállítókat egyaránt. Amennyiben érdeklődnek a kezdeményezés iránt, kérjük, keressék a szervezeteket bizalommal, segítjük a kapcsolatfelvételt, a hagyományőrző ételkóstolók, termékbemutatók összeszervezését, kézműves foglalkozások rendezését és minden vidékfejlesztéshez illeszkedő ötletet. Célunk, hogy térségünk ismertségét növelve a helyi termékek piacát bővítsük, hogy közös erővel a fogyasztók tudatos gondolkodását pozitív irányba változtassuk: a hazai, helyi terméknél nincs jobb! Elérhető árakon, megfelelő és megbízható, hazai minőséget szeretnénk bemutatni térségünkből, várjuk szíves érdeklődésüket, együttműködésüket!

 

Jászapátiak Baráti Egyesülete
5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 4-6.
jabe@freemail.hu

 

Márminálunk Organikus Delikátesz Üzlet
1042 Budapest, Lebstück Mária u. 10. fsz.1.

  2012. november 27.

A négy erdélyi katona tragédiája Jászapátin


Csoportunk egy II. világháborús történetet igyekezett narratívák, levéltári források alapján megismerni és feldolgozni. A kutatás alatt kiemelkedően fontosnak tartottuk, hogy munkánk a közösség számára hasznos, eredményes és értékorientált legyen. Első közös munkánk, amelyben önként, mindenféle haszon nélkül dolgoztuk fel Nyitrai László Jászapáti lakos igaz történetét.

 

A fél éves kutatás sok eredményt hozott, de a legnagyobb hozadéka az, hogy sikerült az egyik tragikusan elhunyt katona hozzátartozóit 68 év után megtalálni. Közös munkánk elején még nem tudtuk, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei levéltárban megtalált négy különböző katonai irat közül, Vitális Ferenc honvéd katonakönyve alapján megtaláljuk Csíkszeredában élő lányát, aki kiskora óta semmit nem tudott édesapjáról.

 

Csíkszeredán 2012. november 23-án beszámolót tartottunk az elmúlt hónapok munkájáról. Előadásunkban Járvás Judit ismertette a kutatás történetét és legfontosabb társadalmi hozadékait, Simon Nadinka a közéleti felelősséget hangsúlyozta, míg Tóth Gábor a kutatás időszerűségét és fontosságát. Csíkszeredai utunk során sok élménnyel és hasznos tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Pozitívan éltük meg, hogy előadásunkon sok érdeklődő vett részt és soha nem fogjuk elfelejteni Munzlinger Ilona, Vitális Ferenc honvéd lányának szavait és a megható pillanatokat. Megosztotta velünk, hogy édesanyja és nővére úgy haltak meg, hogy semmit nem tudtak az elhunyt katonáról, felesége minden nap haza várta. Csíkszeredai előadásunk után fontosnak tartjuk, hogy a fiataloknak is át tudjuk adni munkánk során szerzett tapasztalatainkat, kihangsúlyozva a múlt értékeinek fontosságát. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra, hogy még közöttünk élnek azok az emberek, akik megélték a történelemkönyvekben leírt eseményeket. Ők olyan információkat tudnának átadni nekünk, amelyek számunkra is segítséget nyújthatnak a jövőben és rálátást nyernénk a háttér eseményekre is.

 

Ez a mi felelősségünk, hogy feltárjuk és kihasználjuk ezeket a lehetőségeket, amíg meg van rá a lehetőségünk. Ezért következő előadásunkat 2013. elején a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnáziumban tartjuk meg. Előadásunk címe: A négy erdélyi katona tragédiája Jászapátin.

 

Köszönettel: Járvás Judit, Rizmajer Boglárka, Tóth Gábor

 

 

Elesett erdélyi honvédek történetét ismertették

 

Létai Tibor | 2012.11.24. [16:53] | Utolsó módosítás: 2012.11.25. [13:06]


Négy erdélyi magyar katona Jászapátin történt tragédiájáról tartottak vetítéssel egybekötött előadást péntek este a csíkszeredai városháza gyűléstermében a Honfoglalás előttől az Európai Unió utánig elnevezésű előadássorozat keretében.

 

jaszapati eloadas2_b Járvás Judit ismerteti az egykori tragikus eseményt

 

Az 1944 novemberében Jászság második legnagyobb városában lezajlott szomorú eseményről az Innen és Túl Projektcsoport tagjai számoltak be a szép számban megjelent érdeklődőknek. Az előadáson ott volt az egyik elesett katona Csíkszeredában élő lánya, Munzlinger Ilona is, akinek a csoport négy jelenlévő tagja – Járvás Judit, Simon Nadinka, Rizmajer Borbála és Tóth Gábor – egy könyvet és egy kéziratot adott át, melyekben dokumentálva találhatók az akkori események. A Vallomások a második világháborúról Jászapátin és Jásziványon (Hevesiványon) című könyvet a helyszínen meg is lehetett vásárolni.

Az Innen és Túl Projektcsoport tagjai a megrázó történetet az akkor tizenkét éves Nyitrai László szemtanú elmeséléséből ismerték meg. A szemtanúval készült kisfilmet a jelenlévőknek levetítették, melyből kiderült, hogy az orosz megszállók a már lefegyverzett és önmagát megadó négy magyar katonát hidegvérrel gyilkolták meg a Jászapátin található Járvás-tanyán. Az egyik lelőtt katona szerencsés módon túlélte a mészárlást, és hadikórházba kerülhetett. Viszont egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, ki volt a túlélő a négy közül.

Tóth Gábor előadásában kifejtette: a második világháború végén, az alföldön számos erőszakos esemény történt. A kutatócsoport célja a helyi narratív hagyomány rögzítése. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a kutatás semmit nem ér, ha nem őszinte. Járvás Judit részletesen ismertette a történetet, valamint a kutatás eredményeit, és bemutatta a fellelt iratokat, leveleket. Simon Nadinka a közéleti szereplők feladatáról, a generációs hídépítésről, kutatásról, hagyományteremtésről értekezett.

A második világháborúban harcoló négy erdélyi katona iratait és leveleit Szolnokon a levéltárban találták meg. Az iratokat Jászapáti térségből küldték be, ahol a tragédia történt. A csoport tagjai úgy vélik, hogy a levéltárban megtalált iratok tulajdonosai megegyezhetnek a Nyitrai László történetében megölt katonákkal.

Hosszú nyomozás után megtalálták a Csíkszeredában élő Munzlinger Ilonát, aki a levéltárban fellelt katonakönyv tulajdonosának, Vitális Ferencnek a lánya. A kutatás sikeréhez a többi között hozzájárult Daczó Katalin helytörténész, valamint a Csíkszeredából elszármazott, Jászapátin élő Szabóné Nagy Enikő.

Az Innen és Túl Projektcsoport tagjai a nyomozást a többi katona hozzátartozóinak felkutatására folytatják, viszont pillanatnyilag elsődleges céljuk, hogy minél több emberrel megismertessék a honvédek tragédiáját, elsősorban Csíkszeredában és Jászapátin. Tevékenységük célja felhívni az emberek figyelmét, hogy még sok lezáratlan eset van a történelemben. Tovább keresik a másik három honvéd, Varga András, Kászony Jozif (Josif), valószínűleg József és Lakatos Lajos családját.

Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/elesett-erdelyi-honvedek-tortenetet-mutattak-be 2012. november 26. 2012. november 14.

 

Jelentkezési lap: LETÖLTHETŐ

Útvonalterv: LETÖLTHETŐ


Előadók:


Dr. Kákai László - A gazdasági válság hatása a civil szektorra
Mészáros Ágota - Az új civil törvény, civilek szerepe a terület- és vidékfejlesztés területén
Dr. Horváth Ágnes - Vállalkozások társadalmi szerepvállalása, vállalkozás vezetőinek társadalmi felelősségvállalásának bemutatása
Budai István - Demokrácia és válság. Részvételi demokrácia. A civil szervezetek a szakpolitikai és helyi önkormányzati döntéshozatalban.
Dr. Szarvák Tibor, PhD - Vidékfejlesztő szociális munka képzés
bemutatása 2012. november 06.

 

  2012. október 26.

Gratulálunk együttműködő partnerünknek!

 

Községi Tűzoltó Egyesület Jászszentandrás

 

A Tűzoltó Egyesület településünkön több mint 85 éves múltra tekint vissza, létszáma a falu lakosságához képest viszonylag magas: mintegy 80 főt számlál. Tevékenységi körünk: környezetvédelem, önkéntes tűzoltás, mentés, katasztrófa-elhárítás, ár- és belvízvédelemmel kapcsolatos tevékenységek. Idén mintegy 10 esetben kisebb-nagyobb tűzeset alkalmával volt szükség a beavatkozásunkra, de baleseteknél is nyújtottunk segítséget. Részt vettünk számos helyi rendezvényen biztosítási és bemutatkozási céllal egyaránt, mint például motoros találkozók, iskolai és közösségi rendezvények.

 

Szervezetünk fő célja az alapszabály értelmében a tűzmegelőzési, valamint a tűzoltási és műszaki mentési feladatok ellátása. Folyamatosan gondoskodunk a készenléti szolgálatot vállaló tagok képzéséről, védőruházatuk pótlásáról, a tűzvédelmi eszközök, úgy, mint tűzcsapok, gépjárművek és egyéb felszerelések karbantartásáról.
A végletesen extrém időjárási viszonyok, vagy aszály miatti káresemények, tüzek, vagy belvizes időszakok egyre gyakrabban várhatók, melyek miatt fokozott és folyamatos készültséget kell tartanunk. A közbiztonság feladatkörén belül egyesületünk elsősorban a településünkön is egyre szaporodó gépjármű- és egyéb balesetek hatásainak enyhítésében, az azt követő kárfelszámolásban, a közutak, egyéb utak biztonságossá tételében vesz aktívan és hatékonyan részt. Az éjszaka és szürkületben történő káresemények alkalmával további káresemények elkerülhetők az erőteljes megvilágítással.

 

A baleseti és tűzesetek során minél biztonságosabb és modernebb eszközökre van szükség, ezért vált szükségessé az alábbi eszközök beszerzése:
- 6 pár tűzálló védőkesztyű
- 1 db tűzálló kámzsa
- 1 db roncsvágó
- 1 db áramfejlesztő
- 6 db mentőkámzsa
- 10 db fényvisszaverős bója
- 1 db szablyafűrész

 

A fenti eszközök beszerzésével a fejlesztés megvalósításával az Önkéntes Tűzoltó Egyesület még hatékonyabb és biztonságosabb munkát tudna végezni, mellyel a közbiztonsági, műszaki mentési feladatokat is jobb színvonalon, eredményesebben látja majd el.

  

 

 

A szervezet együttműködést kíván kialakítani a környező települések iskoláival, térség civil szervezeteivel a tűzvédelmi ismeretek továbbítása érdekében. Vállalják városi rendezvényeken bemutatók tartását.

 

 A következő években is azon munkálkodunk majd, hogy kis községünk életét biztonságosabbá, az itt élők életét pedig könnyebbé tegyük!


www.umvp.eu

 
 2012. október 25.

Szalkári Rózsa és Deli Julianna kiállítása

  2012. október 18.

Meghívó
a JÁSZAPÁTIAK BARÁTI EGYESÜLETE
rendes közgyűlésére

 

 

Helyszín: 5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 4-6. - Emeleti tanácskozó terem

(Korábban Velemi Endre út 4-6.)

Időpont:   2012. október 26. (péntek) 16.00 óra

Napirendi pontok:

I. A Jászapátiak Baráti Egyesületének székhely címének módosítása
Jászapáti Város Képviselő-testülete 127/2012 (VI.21.) határozata alapján
II. A Jászapátiak Baráti Egyesületének alapszabály módosítása
III. Egyebek

A közgyűlés határozatképes, ha azon a tagok több mint fele jelen van.
Amennyiben a közgyűlés nem lesz határozatképes, a megismételt közgyűlés az egyesület alapszabálya alapján ugyanazon a helyen: 5130 Jászapáti, Dr. Szlovencsák Imre út 4-6. 2012. október 26. (péntek) 17.00 órakor kerül megtartásra.

 

 A megismételt közgyűlés a jelenlévők számától függetlenül határozatképes!

 

Amennyiben a napirendi pontokkal, illetve az egyesület működésével kapcsolatban kérdése vagy észrevétele van, úgy azokat a közgyűlést megelőzően, postai úton vagy a jabe@freemail.hu e-mail címre kérjük, hogy eljuttatni szíveskedjen.

 

 JABE hatályos alapszabálya: LETÖLTHETŐ

JABE alapszabály TERVEZETT módosítás: LETÖLTHETŐ   A módosítások dőlt betűvel kerültek jelölésre.

Határozati javaslatok: LETÖLTHETŐ 

Lóczi Miklós sk.

elnök 2012. szeptember 30. 2012. szeptember 25. 2012. szeptember 12. 2012. szeptember 10.

 

 

ELŐFIZETÉSI FELHÍVÁS

 

Jászapáti, a Jászság és az innen elszármazott valamennyi könyvszerető polgárához s minden magyar olvasóhoz!

A Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) ez évben ismét egy könyvvel kívánja megörvendeztetni Önöket, amely a JABE Könyvek nyolcadik kiadványa lesz.

Eddig megjelent könyvek: Tanyavilág, eltűnt világ, 2 kötet, 2001; Dr. Rusvai Lajos: Jászapáti története, 2003; Jászapáti képekben, 2004, 2005; A jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör harminc éve, 2006; Jászapáti óvodáinak története képekben, 2008; Vallomások, 2009; Dr. Suba Györgyné Kocsis Julianna: Barátság/Freundschaft, 2011.

Ez alkalommal is főleg a jászapáti Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjainak az elmúlt 35 év alatt papírra vetett visszaemlékezéseit szeretnénk könyv formájában megjelentetni.

Kiadványunk témája a második világháború, amelyet ki-ki másképpen élt meg, vagy lett áldozata e mindent pusztító világégésnek. Egyesek gyermekként, mások felnőttként idehaza, a fronton, vagy éppen a hadifogságban szerzett benyomásaikat írták meg. A dolgozatok készítői nem történészek, főleg nem hadtörténészek. Ők, akik „bakaszemmel” látták az eseményeket, vagy a közvetítésre vállalkoztak: Bagi József, Bagi Miklós, Debrei Mihály, Horváth István, Kientzl Imre, Magócs Imre, Major Pál Ferenc, Miklós Vince, Nyitrai László, dr. Rusvay Antal, Rusvai Jánosné, Szikszai István, Tajti Gábor, Tajti Sándor, Tóth Istvánné, Urbán József és még többen.

A visszaemlékezők többsége már nem érhette meg az emlékeinek könyvben történő megjelenését. Kevés közöttük, aki a frontszolgálatról, mint megélt eseményekről írhat, vagy feltett kérdéseinkre válaszolni tud.

Mi csak az emlékeik közreadására vállalkozunk. Nem tisztünk a történelmi összefüggések elemzése, ehhez a megfelelő végzettséggel, ismerettel sem rendelkezünk. Reméljük, hogy e kiadványunkkal a történészeknek is segítői lehetünk, hiszen a helytörténetünknek ez egy el nem hanyagolható szelete.

A könyvünk igen értékes része lesz Jászapáti és Hevesivány (ma Jászivány) hősi halottainak névsora, fényképekkel és adatokkal kiegészítve. Ezzel is szeretnénk nekik emléket állítani.

 

 

Felelős kiadó: Lóczi Miklós, a JABE elnöke. Lektora: Dr. Farkas Ferenc, nyugalmazott főiskolai tanár. Szerkesztője: Dr. Suba Györgyné. Szerkesztőbizottság: Dr. Suba György és Friczné Urbán Magdolna. A szöveggondozást és a korrektúrát Stuchlik Józsefné vállalta. 

 

E könyv előreláthatólag 500 oldal terjedelemben, B/5-ös nagyságban, fekete fehér színben, számtalan képpel kiegészítve jelenik meg.

 

 A könyv megjelenésének ideje: 2012. december hó.

 

 

Az előfizetők kedvezményes áron, 3000 Ft-ért juthatnak a könyvhöz, akiknek neve és foglalkozása megjelenik a kiadványban. Határidő 2012. augusztus 31.

 

Várjuk mindazokat, akik előfizetésükkel segíteni akarják e könyv megjelentetését, örömet szerezve ezzel önmaguknak, szeretteiknek, ismerőseiknek, hiszen kitűnő karácsonyi ajándék lehet. Számítunk az elszármazott honfitársaink érdeklődésére is.

 

 

Előfizethető a honismereti szakköri tagoknál és a jászapáti városi könyvtárban.

 

 

 

Jászapátiak Baráti Egyesülete ERSTE BANK 11993805-06301282-00000000.

Átutalás esetén keressék Dr. Suba Györgyné 5100. Jászberény, Bercsényi u. 22. Tel/Fax: 57 412 167, e-mail:

subadoktor@gmail.com

 

 

 

A könyv december első felében a jászapáti könyvtárban vehető át. Vidéki előfizetőink megbízottjuk útján is megkaphatják a kiadványt, a többieknek december 15-e után postázzuk, a postaköltséget a címzett fizeti.

 

 

Bízunk a támogatásukban!  Tisztelettel: Lóczi Miklós, a JABE elnöke, a könyv felelős kiadója

 


Rácz Aladár - Oktatómúzeum projekt (LEADER 1026544 célterület) kiadványa megjelent!
Ingyenes példányok kérhetők Utasiné dr. Garay Borbálától 2012. július 16.

 

XVI. Aratónap és 14. Kakaspörköltfőző verseny Jászapátin

 

 

Jászapáti határában szombaton több százan sereglettek össze, hogy felidézzék a régi aratási szokásokat. A fesztivál évről évre kedveltebb a fiatalok körében is, akik az idősekkel együtt kivették részüket a munkából. A hőségben mindenkinek jól esett a kakaspörkölt, hűsítő és módjával a pálinka is.

 

A rendezvényen készült fényképeket a KÉPGALÉRIÁBAN tekinthetik meg, a főzőcsapatok verses bemutatkozásait olvashatják  JABE facebook adatlapján.

 

 
 
A Jászapátiak Baráti Egyesülete 2012-ben már tizenhatodik alkalommal szervezett aratónapot a város határában. Szombat reggel népi ruhába öltözött asszonyok, férfiak és gyerekek indultak útnak a Tanyamúzeumhoz, hogy ott fogadják az aratónapra érkezőket. A rendezvényen megjelenteket köszöntötte Mihályi Lászlóné a 40. éves Muskátli Népdalkör vezetője, nyugalmazott és Takács József , „Isten hozott kedves vendég!” mottóval köszöntötte a vendégeket.
 

Az aratási szokásokról hallgathattak előadást a résztvevők a Vándorfy János Honismereti Szakkör tagjától. Az aratók miután elfogyasztották Szabó Dénes által kínált pálinkát, párokba rendeződtek és elindultak a közeli búzatáblába. Az aratópárokat dalokkal, nótákkal a Muskátli Népdalkör kísérte. A hagyományos kézi aratás és cséplés közben lányok, legények vízzel és tejjel kínálták meg a dolgos embereket, akik hősiesen helyt álltak a nyári hőségben. Eközben a Tanyamúzeum körüli téren reggel óta zajlott a tizennegyedik alkalommal megrendezett kakaspörköltfőző verseny 33 lelkes csapat részvételével.

 

A szervezők ünnepelve a 40 éves Muskátli Népdalkört 10 jászsági népdalkört láttak vendégül, bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a Nagyrédei Asszonykórus számára is. Délben, a kakaspörkölt zsűrizésének ideje alatt pedig néptánc műsorral, népzenei koncerttel, íjászbemutatóval, kézműves – foglalkozásokkal, játszóházzal, borkóstolóval, lovas hintózással, népi játszótérrel várták az érdeklődőket.

 

Az aratónapon a helyieken kívül szép számmal részt vettek elszármazott jászapátiak, környékbeli településekről érkezők, valamint idén is tiszteletüket tették német vendégek, akik több évtizedes német-magyar barátság tiszteletére érkeztek a városba. A németek csoportvezetője, Ulrich Rehhahn, mint a főzőverseny zsűriének tagja ismét örömmel tett eleget a feladatnak. Elmondta, hogy idén is nagy lelkesedéssel készült Jászapátira, ahol ismét csodálatos volt a vendéglátás.

 

 

Köszönet a fotókért Attila Árvai-nak (www.mutedesign.hu) és dr. Paljak Jánosnak!!!


 2012. július 08.

Jászsági művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Vágó Pál Múzeumban
 
 
Július 2-án a Jász Alkotók Köre (JAK) és a Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) szervezésében megnyitotta kapuit a XVI. Művésztelep (JAK tábor) Jászapátin. A szervezők a hagyományoknak megfelelően a táborhoz kapcsolódva művészeti tábort tartanak a rajz és a festészet iránt érdeklődő jászsági fiataloknak. Az idei táborban 16 felnőtt művész (Bendéné May Mária, Borbás Annamária, Czókoly Nikoletta, Danczák István, Deli Julianna, D. Kovács Júlia, H. Bekes Viktória, Madácsi Krisztina, Nagy Imre, Pásztorné Győr Mária, Szabari Zoltán, Szalkári Rózsa, Terjékiné Mozsár Magda, Törökné Rusvai Mária, Thuróczy Zoltán, Vozáry Viktoria) és 12 tanuló alkotó (Andrási Anna, Bendó Zsófia, Budai Szilvia, Fülöp Luca, Horváth Bence, Kruza Anna, Kruza Noé, Mészáros Zsófia, Nagy Nóra, Senográczki Szabina, Vágó Stefi, Végert Ágnes) vesz részt. A művésztelep vezetője Szalkári Rózsa, jászapáti festőművész, művésztanár, akitől az ifjú tehetségek megtanulhatják a különböző festészeti, rajzolási, ábrázolási technikákat. Az elmúlt évekhez hasonlóan a JAK-tábor alkotóinak képeiből kiállítás nyílik Jászapátin a Vágó Pál Múzeumban. A tárlatot július 13-án délután öt órakor Andrási Erika művészettörténész hallgató nyitja meg, amelyen közreműködik Gőz Kincső, Horváth Bence, Vozáry Viktória. (Illés Anita)
 
A JAK-tábor művészei és a JABE szeretettel várja az érdeklődőket a kiállítás megnyitójára!
 
 
  2012. június 26.

Megjelent az EMVA III. tengely turisztikai tevékenységek ösztönzésepályázati felhívás!!!

52/2012. (VI. 8.) VM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséheza LEADER Helyi Akciócsoportok közreműködésével 2012-től nyújtandó támogatások részletes feltételeiről http://jogszabalykereso.mhk.hu/cgi_bin/njt_doc.cgi?docid=149832.598560

 Bővebb információ: www.jkhk.hu oldalon elérhető

  2012. június 14.

 

 

 

Jelentkezési lap – 14. Kakaspörkölt főzőverseny

 

Jelentkezési lap 16. Aratónap kiállító és árus

 

Aratópárok jelentkezése lehetséges Jászapáti Könyvtárban Kedd, csütörtök, péntek egész nap, szerda délután
 2012. május 31. 2012. május 06.

XVI. Aratónap - Jászapáti

 

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete a 2012-es esztendőben ismét megrendezi

 

XVI. Aratónapot, 2012. július 14-én!

 

 (Helyszín: Jászapáti 2000 Mg. ZRt I. központja – jászszentandrási út)

 

A vendégek számára sok látnivalót kínálunk a hagyományos kézi aratás, cséplés bemutatásától kezdve a kézműves kiállításokon keresztül, szórakoztató műsorokig a kulturális programokon át a hagyományápolásig.

 

Reméljük, hogy szabadidejük engedi rendezvényünk műsorainak megtekintését.

 

Örömmel vennénk, ha megtisztelnének bennünket jelenlétükkel!

 

Jelentkezési lap – 14. Kakaspörkölt főzőverseny

Jelentkezési lap 16. Aratónap kiállító és árus

 

Aratópárok jelentkezése lehetséges Jászapáti Könyvtárban Kedd, csütörtök, péntek egész nap, szerda délután

 

--------------

 

A  Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesületének aktuális hírei.

 

2012. május 03. 14 óra Tájékoztató Fórum

2012. május 3-án (csütörtökön) 14 órától fórumot tart a JKHK Egyesülete a munkaszervezeti irodájában (Jászapáti, Tompa M. u. 2.).

 • A fórumon tájékoztatást kapnak a résztvevők a LEADER Rendezvény jogcím projektmegvalósítási feltételeiről.
 • A rendezvény előtti és utáni kötelezettségekről, arculati elemek használatáról.
 • A fórum másik részében az aktuális pályázatokról tájékoztatják a résztvevőket.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről és a turisztikai tevékenységek ösztönzésére nyújtandó támogatások felhívások várható feltételeiről. E pályázati lehetőségekre várhatóan 2012. II. és a III. negyedévben lehet támogatási kérelmet benyújtani az MVH által rendszeresített és az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon a beruházás helye szerinti illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájához.

 

Hamarosan lezárul a LEADER pályázatok értékelése

2011. szeptember 30-ig volt lehetőség pályázatot benyújtani a LEADER program 2. körében meghirdetett 10 célterületre, melyet a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete hirdetett meg a Jászberényi kistérség 17 településén. A felhívásra összesen 84 pályázat érkezett be. Az alapjogosultsági és az adminisztratív ellenőrzést követően 14 kérelem került elutasításra. A LEADER TK2 kör pályázatainak igazgatói felülvizsgálata lezárult.

Az egyesület döntéshozó testülete a forrástáblában található előzetes támogatási rangsorok segítségével meghatározta 2012. április 26-án az adott célterület adott rangsorához tartozó minimum pontszámot és egyúttal hozzárendelte a szükséges fejlesztési forrást is.

A rangsorok a Vidékfejlesztési Minisztérium részére továbbításra kerülnek, a támogató határozatok postázása a pénzforrásokra vonatkozó központi kötelezettségvállalás után májusban várhatóak.

 

Jászságban hagyományos mesterségeket művelők összegyűjtése

A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete összegyűjti a Jászság területén élő kézműveseket hagyományos mesterségeket végzőket, abból a célból, hogy a munkásságaikat az egyesület honlapján Térségünk büszkeségei menüpontban (http://www.jkhk.hu/index.php?id=93) bemutatásra kerüljenek. Ehhez kérjük az önkormányzatok segítségét. Kérjük küldjék meg a településükön élő hagyományos mesterségeket végzők elérhetőségeiket (postacím, telefonszám stb.) e-mail címünkre (jaszsagi.kistersegi@gmail.com).

Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete
5130 Jászapáti, Tompa Mihály utca 2.
E-mail:
jaszsagi.kistersegi@gmail.com
Tel: 06-57/443-570 2012. március 30.

Megnyíltak a civil szervezetek számára a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai

 

1,9 milliárd forintos pályázati kerettel a Nemzeti Együttműködési Alap kiírta az ez évi pályázatokat a civil szervezetek működésének támogatására. A pályázatok a civil társadalom erősítését, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának segítését szolgálják, beadási határidejük 2012. május 2. és 8. közé esik. Közlemény.

A Nemzeti Együttműködési Alap öt Kollégiuma öt kategóriában írja ki a pályázatokat 377-377 millió forintos keretösszegekben. Az öt Kollégium (témakör) a következő: Nemzeti összetartozás, Új nemzedékek jövőjéért, Mobilitás és alkalmazkodás, Közösségi környezet, Társadalmi felelősségvállalás. A támogatás mértéke civil szervezetenként 250 ezer - 5 millió forint közötti összeg, a pályázóknak saját forrást is fel kell mutatni, amelynek legkisebb mértéke a támogatási összeg 10%-a.

A támogatás - előfinanszírozásra vonatkozó kérelem hiányában - utófinanszírozás. A kiírás a bírálati szempontokat is közzéteszi, eszerint a pályázatok elbírálása során leginkább azt fogják vizsgálni, hogy a kért támogatás mennyiben reális, mennyiben van összhangban a szervezet céljaival; a pályázó milyen megalapozott szakmai tevékenységet, sikeres programokat tudhat már maga mögött; az esélyegyenlőség, a közösségi értékteremtés és a társadalmi integráció hogyan érvényesül; a szervezet milyen konkrét célokat, feladatokat tűzött ki maga elé; a költségvetési tervezése mennyiben megalapozott.

A pályázatot elektronikusan kell benyújtani az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszeren (EPER) keresztül. Pályázni jogosultak a szövetségek vagy alapítványok, illetve egyesületek, amelyek regisztráltak az EPER-ben a pályázati útmutató szerint. A pályázatok elbírálása május végére várható. A pályázat célja a civil szervezetek működéséhez való hozzájárulás.

A kiírás a működési költségen a projekteket- és szervezeteket megalapozó, kiszolgáló, fejlesztő és adminisztráló, a törvényeknek való megfelelést segítő és a szervezet cél szerinti tevékenységek feltételeinek biztosítása érdekében felmerült kiadást érti.

A pályázati kiírás az alábbi linkre kattintva érhető el: Nemzeti Együttműködési Alap egységes működési pályázata 2012. Az elektronikus pályázati adatlap a Wekerle Sándor Alapkezelő EPER rendszerében érhető el: https://www.eper.hu/webeper/paly/palybelep.aspx.

Az Országgyűlés az új civil törvény elfogadásával létrehozta a Nemzeti Együttműködési Alapot és ezzel a civil szektorban egy átlátható, visszásságoktól mentes, hatékony támogatási rendszer jön létre. Az egységes, korábbi pályázati rendszereknél jóval egyszerűbb eljárások, a Nemzeti Együttműködési Alap forrásait biztosító garanciák egyaránt a szervezetek kiszámítható, stabil, kiegyensúlyozott működését szolgálják. Az Alap testületei március 29-én alakultak meg.

 

(Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, Sajtó Főosztály) 2012. március 25.

A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete kérésére tesszük közzé az alábbiakat:

 

"Együttműködés a "Márminálunk" Organikus Delikátesz programmal - FELHÍVÁS!


2012 februárjában együttműködésbe léptünk a Harmónia Delikátesz Kft. vezetőivel, hogy partnerségben, egymás munkáját és céljait segítve a helyi termékek ismertségét és elfogadottságát növeljük közös erővel.


A "Márminálunk" Organikus Delikátesz célja, hogy segítsen megteremteni a kapcsolatot az egyes vidéki régiókban működő gazdasági társaságok, őstermelők, helyi termelők, valamint a fővárosi fogyasztó közönség között, mely által - egyenlőre Újpesten, majd a fővárosban is - közvetlenül elérhetővé válnak a vidék hagyományos, egészségmegőrző, organikus ízei, illetve hagyományőrző programjai, ismertebbé válnak a vidéki térségek helyi termékei és hagyományőrző kultúrája.

Ennek megfelelően féléves váltásban egy-egy magyarországi tájegység mutatkozik be sajátos ízvilágával, termékeivel, kultúrájával, a helyi fiatal művészeknek megjelenési lehetőséget biztosítva (pl. természetfotó kiállítás, kortárs festők művei, fotósok utazásos filmvetítései, stb.)


A Delikátesz leendő vevői olyan magánszemélyek, akik nyitottak és érdeklődők a témák iránt. Nem csak a helyi lakosokat kívánja a Kft. megcélozni tevékenységével, hanem - a kezdeményezés egyedülálló voltára tekintettel - az egész fővárosból illetve az agglomerációból (Fót, Dunakeszi) vár érdeklődőket.

A Delikátesz nyitvatartása támogatja a hétvégi programok ide szervezését, illetve egy kis színt víve a kora reggelekbe, reggelizőként is kiszolgálná a vevőket.

A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete is támogató levelet adott e programhoz, s a régió más egyesületeit is bevonva egyre többen küldik meg támogató levelüket, melyben az egyesületek vállalják pl. hagyományőrző ételkóstoló, kézműves foglalkozások, stb. szervezését.

A "Márminálunk" Organikus Delikátesz a IV. Kerületben a Lebstück Mária u. 10. számban, 73 m2-en fogja várni a leendő partnereket és vevőket. Az üzlethelység bővítése jelenleg zajlik, a terveztt nyitás 2012. május közepe.

 

Kedves Helyi terméket előállító Partnereink, Helyi Termelők!

Amennyiben érdeklődnek a kezdeményezés iránt, kérjük, keressék irodánkat bizalommal, segítjük a kapcsolatfelvételt, a hagyományőrző ételkostolók, termékbemutatók összeszervezését, kézműves foglalkozások rendezését és minden vidékfejlesztéshez illeszkedő ötletet. Célunk, hogy térségünk ismertségét növelve a helyi termékek piacát bővítsük, hogy közös erővel a fogyasztók tudatos gondolkodását pozitív irányba változtassuk: a hazai, helyi terméknél nincs jobb! Elérhető árakon, megfelelő és megbízható, hazai minőséget szeretnénk bemutatni térségünkből, várjuk szíves érdeklődésüket, együttműködésüket!

 

Mihályi Mónika      06306004818       mihalyi.monika@jkhk.hu"

forrás: www.jkhk.hu 2012. feburár 13.

 

Közgyűlés kapcsolódó anyagai elérhetőek: ITT

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete tervezett tevékenysége 2012. évben

Az alábbi rendezvények megszervezése önállóan illetve együttműködő partnerként:

JAK tábor                                                                      2012. július 02-13.
JAK tábor kiállítás megnyitó                                            2012. július 13.

XVI. Aratónap és kakaspörkölt főzőverseny                     2012. július 14.
XVIII. Jász Világtalálkozóra kerékpártúra                        2012. július 07.
VII. Hagyományos szakmák - Szakmai hagyományok       2012. október 20-22.  2012. február 04.

Külföldiként kapta meg a rangos díjat

 

2011. december 27. 12:03 Szoljon.hu

 

A napokban vehette át Franciaországban Lóczi Miklós, a Jászapáti 2000 Mg. Zrt. vezérigazgatója több évtizedes munkájáért a Mezőgazdasági Érdemrend tiszti fokozatát.

 

A kitüntetést Jules Meline mezőgazdasági miniszter alapította 1883-ban és nagyon ritka, hogy külföldi mezőgazdász kapja azt meg.
— Michel Marchet, a Champagne-Ardennes Régió Külkereskedelmi Kamarájának elnöke régóta jó kapcsolat ápol a jászsági településekkel, aki engem terjesztett fel, mint cégvezetőt a francia Mezőgazdasági Érdemrend tiszti fokozatára. Nagy megtiszteltetés és elismerés ez — fogalmazott a kitüntetett. 2012. január 13.

 

Teljes cikk letölthető: INNEN 2011. december 13.

Új honlapot és jászsági kiadványt készített a JABE!

 

Jászsági Információs Honlap – a Jászság természeti és kulturális örökségének bemutatására


A Jászapátiak Baráti Egyesülete célja, hogy Jászapáti város, az egész Jászberényi kistérség múltját, jelenét, jövőjét figyelemmel kísérjék, fejlődéséhez segítséget nyújtsanak. A Jászság történetének, hagyományainak ápolása érdekében több helytörténeti kiadványt is megjelentettünk, működtetjük a Jászapáti Tanyamúzeumot, melyet LEADER+ pályázati forrás segítségével újítottunk fel 2007-ben.

A LEADER 2007-2013 közötti időszak LEADER programjában is sikeresen pályáztunk. A LEADER projektünk a Jászsági Információs Honlap – a Jászság természeti és kulturális örökségének bemutatására címet viseli. A természeti és kulturális örökség megőrzése célterületre a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete által meghirdetett pályázati felhívásra benyújtott támogatási kérelem célja volt egy igényes, egyedi tartalommal bíró honlap létrehozása volt, ahol a Jászság természeti és kulturális örökségei kerülhetnek bemutatásra.

 

Több csatornán keresztül kívánjuk elérni a Jászság iránt érdeklődő célcsoportot, ezért a honlapon megjelenő információk népszerűsítése kiadvány formájában is megjelentettük, melyet a 2012 évtől helyi, megyei, regionális és országos rendezvényeken is megjelentetünk.  


Kérjük, hogy látogassa meg a www.jaszsag.eu oldalt és keresse egyesületünket a megjelent kiadványért.


JABE elnöksége


Köszönet a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete munkaszervezetének a projekt lebonyolításában és pénzügyi elszámolásában nyújtott segítségért. 2011. október 17.

A festészet ünnepe Jászapátin

 

 

A Makovecz Imre által tervezett művelődési házat Szalkári Rózsa festményeivel ékesítették október 15-re. A színpadon pedig megjelentek festői tevékenységének főbb témáit megjelenítő alkotásai. A templom, a nagymalom, a gimnázium, utcarészlet, házaspár, illetve egy pesti emlékeit idéző festmény. Ezt a néhány képet szemügyre véve megsejthető volt, hogy a Jászapátin született tanár és művész mire figyelt elsősorban szűkebb pátriájában. Jellemzőnek lehet tekinteni, hogy megfestette Jászberény kőhídját is, akárcsak a Jászság számos épített objektumát.

 

 

 

 

Kortársak és tanítványok töltötték meg a nagytermet, Agárdról, Martfűről és a Jászság számos településéről érkeztek vendégek, de jelen volt Szalkári Rózsa 95 éves édesanyja is, hogy részt vegyenek a művész életmű-kiállításán.

Az ünnepség kezdetén Pócs János polgármester köszöntötte a festőt, megállapította, hogy ő egyike Jászapáti legnagyobbjainak, hiszen a lelkéből adott valamit a városnak, amikor életre hívta alkotásait. Támaszként és lelkes szervező egyéniségként volt és van jelen Jászapáti életében –fogalmazott a polgármester, majd virággal köszöntötte Szalkári Rózsát, akit Mihály Béla, a város másik jeles művésze korábban a virágok virágának nevezett.

Urbán Péterné konferálta az ünnepi műsort, először barátnője, Géczi Erika énekelt el a tiszteletére három dalt, majd a helyi Rácz Aladár zeneiskola növendékei adtak elő kvintetteket Szőke Ferenc Tanár úr vezényletével és közreműködésével. Végezetül Tálas Ernő a Svéd Királyi Operaház művésze köszöntötte énekével a művésznőt. Szalkári Rózsa festménnyel köszönte meg az őt köszöntő produkciókat.

Urbán Péterné a festészet ünnepének nevezte a napot, hiszen az életmű-kiállítással a művész ötvenedik tárlata nyílt meg.

Elsősorban virággal, de emléktárgyakkal i köszöntötték a hetvenöt éves sikeres alkotót, aki a Jászság megismeréséhez jelentékeny mértékben hozzájárult. Megragadta a jász táj jellegzetességeit, tapinthatóvá tette szépségét minden évszakban, s így a legkülönfélébb méretekben szemügyre vehettük szűkebb pátriánk jellegzetességeit.

A sok köszöntő közül kiemelkedett Macsi Sándor ajándéka, aki mezei virágokból álló csokorral köszöntötte a jeles évfordulót megélt művésznőt.

 

Farkas Ferenc - www.tutihir.hu  2011. október 09.

 


 

 


 

  2011. július 11.

Kézzel arattak a hőségben

 

Jászapáti határában szombaton több százan sereglettek össze, hogy felidézzék a régi aratási szokásokat. A fesztivál évről évre kedveltebb a fiatalok körében is, akik az idősekkel együtt kivették részüket a munkából. A hőségben mindenkinek jól esett a kakaspörkölt, hűsítő és módjával a pálinka is.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete immár tizenötödik alkalommal szervezett aratónapot a város határában. Szombat reggel népi ruhába öltözött asszonyok, férfiak és gyerekek indultak útnak a Tanyamúzeumhoz, hogy ott fogadják az aratónapra érkezőket. A rendezvényt Dr. Kalmár Pálné, nyugalmazott középiskolai igazgató nyitotta meg, „Isten hozott kedves vendég!” mottóval köszöntötte a vendégeket.

Az aratási szokásokról Mihályi József, a Vándorfy János Honismereti Szakkör vezetője mesélt a fiataloknak. Felhívta az aratók figyelmét, hogy az aratáskor ne a teljesítményre törekedjenek, hanem arra, hogy a levágott búzát becsülettel tegyék rendbe. Az aratók miután elfogyasztották Szabó Dénes által kínált áfonyapálinkát, párokba rendeződtek és elindultak a közeli búzatáblába. Az aratópárokat dalokkal, nótákkal a Muskátli Népdalkör kísérte. A hagyományos kézi aratás és cséplés közben lányok, legények vízzel és tejjel kínálták meg a dolgos embereket, akik hősiesen helyt álltak a nyári hőségben. Közben a Tanyamúzeum körüli téren reggel óta zajlott a tizenharmadik kakaspörkölt főzőverseny.

- Minden évben részt veszek a rendezvényen – mondja Csőkéné Margitka néni. – Összejön a család és közösen főzünk. Az ismerősökkel nosztalgiázunk egy kicsit, előjönnek az emlékek, amikor még a téeszben arattunk. Előfordult, hogy amikor Apátin végeztünk az aratással, mentünk Mezőtúrra segíteni - meséli Margitka néni.

A szervezők néptánc műsorral, népzenei koncerttel, népdalkörök műsorával, mese előadással, íjászbemutatóval, kézműves – foglalkozásokkal, játszóházzal, borkóstolóval, lovas hintózással várták az érdeklődőket. Az aratónapon a helyieken kívül szép számmal részt vettek elszármazott jászapátiak, környékbeli településekről érkezők, valamint német vendégek, akik több évtizedes német-magyar barátság tiszteletére érkeztek a városba. A németek csoportvezetője, Ulrich Rehhahn érdeklődésünkre elmondta, hogy csodálatos a vendéglátás. Többször voltam már Jászapátin, aratónapon még most vagyok először. Igazi különlegesség számunkra a kakaspörkölt, még nem kóstoltam meg, de a zsűri tagjaként lehetőségem lesz rá. Feltűnt számomra, hogy a bográcsok körül több férfi szorgoskodik, mint nő – mondja mosolyogva Ulrich.

 

Új Néplap 2011.07.11. Illés Anita írása


A rendezvényen készült fényképeket megtekinthetik a KÉPGALÉRIÁBAN 2011. június 26. 2011. június 25. 2011. június 03.

XV. Aratónap - Jászapáti

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete a 2011-es esztendőben ismét megrendezi

 

XV. Aratónapot, 2011. július 09-én!

 

 

 

(Helyszín: Jászapáti 2000 Mg. ZRt I. központja – jászszentandrási út)

 

A vendégek számára sok látnivalót kínálunk a hagyományos kézi aratás, cséplés bemutatásától kezdve a kézműves kiállításokon keresztül, szórakoztató műsorokig a kulturális programokon át a hagyományápolásig.

 

Reméljük, hogy szabadidejük engedi rendezvényünk műsorainak megtekintését.

 

Örömmel vennénk, ha megtisztelnének bennünket jelenlétükkel!

 

Jelentkezési lap – 13. Kakaspörköltfőző verseny

 

Jelentkezési lap 15. Aratónap kiállító és árus

 

Aratópárok jelentkezése lehetséges a 06-57/441-071 számon. 2011. május 30. 2011. április 12.

  2011. április 01.

XV. Jászsági Gazdanapok Kiállítás és Vásár

 

2011. április 30. - május 1.

ismét megrendezésre kerül a Jászsági Gazdanapok!

 

Kiállítók jelentkezését várjuk!
Szeretné megmutatni termékeit, szolgáltatásait?
Akkor a Jászsági Gazdanapokon a helye!
A részvétel ingyenes!

 

Jelentkezés a letöltések menü pontban található jelentkezési lappal, e-mail-ben:  kis.beata@jaszapatimgzrt.hu; jaszapati2000@freemail.hu címre, vagy 57/540-620-as faxszámra.

 

kiállítással kapcsolatos további információ Takács Józsefnél a 30/955-6647 telefonszámon.

 

2011-ben 15. alkalommal kerül megrendezésre a Jászsági Gazdanapok. Az idei évben is igyekszünk bővíteni a kiállítást, szem előtt tartva, hogy az üzleti találkozók, tárgyalások mellett kikapcsolódásra is lehetőséget nyújtsunk. Az elmúlt évek tapasztalatából merítve ugyancsak fontos számunkra, hogy ne csak üzleti partnereinknek, hanem családtagjaiknak, a cégcsoportunk alkalmazásában állóknak és családtagjaiknak, valamint a környező településen lakóknak is színvonalas kulturális, szabadidős programokat kínáljunk.

 

Április 30-án 10.00 órától tekinthető meg a kiállítás, amely hivatalos Megnyitóval kezdődik. A szakmai és társ kiállítások, bemutatók mellett a szórakozásnak is helyt adunk.

 

Programok szombati napon: népdalköri találkozó, kettes fogathajtó verseny, helyi és vidéki táncegyüttesek – hastánc, társastánc, showtánc – mellett, fellép Mogács Dániel a Dumaszínház művésze, Lola és Bereczki Zoltán.

 

Programok vasárnapi napon: XV. díjugrató lovasverseny, Rácz Aladár Zeneiskolva Fúvószenekarának felvonulása, Garagulya Gólyalábas kompánia műsora, Anyák napi köszöntő néptáncos műsorral. Sztárvendégeink: Tolvai Renáta és a Non Stop együttes.

  

Mindkét napon lesz:

 

 

Gép-, kertészeti kiállítás és vásár, valamint műtrágya, növényvédő szer bemutatók,
Jászsági és környékbeli vállalkozók kiállítása és vásár.

 

Játszóház szombaton 14-18 óráig, vasárnap 10-14 óráig. Mesterségek utcája: nemezelés, bőrdíszmű készítés, csuhé- és gyékényfonás, textilfoglalkozás, gyöngyfűzés, népi játékok.

 

 

Ételek sátra: hagyományos - népi sütemények bemutatása és kóstolása. Borkostoló.

 

Légvár, csúszda, trambulin, sárkányrepülés, rodeó bika, mászófal, quad, íjászat, fotókészítés STAR WARS „szereplőivel”. Veterán gépek kiállítása. Ingyenes sétakocsikázás.

 

A SZERVEZŐK A PROGRAMVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJÁK! 2011. március 28.

XV. Jászsági Gazdanapok Kiállítás és Vásár

 

2011. április 30- május 01., Jászapáti

Az egész család részére kellemes kikapcsolódást nyújtó programokkal várjuk az érdeklődőket:

 

Mindkét napon gép- és kertészeti kiállítás, térség helyi termékeinek és vállalkozóinak bemutatója, változatos gyermek és kulturális programok. Szombaton népdalköri találkozó, fogathajtó verseny, harcművészeti és táncbemutatók!

Mindkét napra szervezünk a gyerekek részére játszóházat, aszfaltrajz-versenyt, arcfestést. Megrendezésre kerül a Jászsági hagyományos- népi sütemények versenye és kóstolója.
Egyéb szórakoztató programok: sárkányrepülés, lovagoltatás, sétakocsikázás, rodeó bika, légvár, csúszda, quad, mászófal.

A programokra a belépés ingyenes

 

Várjuk a környékbeli vállalkozat termékeik bemutatása céljából. Ha szeretné megmutatni termékeit, szolgáltatásait, akkor a Jászsági Gazdanapokon a helye! A részvétel ingyenes!

 

Kiállítóként, vállalkozóként, vásározóként az alábbi telefonszámokon várjuk jelentkezését: 30/683-92-03, 30/4390-855

 

Bővebb információ:

www.jaszapatimgzrt.hu ,

www.jabe.hu

 

 

 

Jelentkezési lap 2011. március 15. 2011. február 28.

Több mint háromszázan vettek részt szombaton este a Jászapátiak Baráti Egyesülete (JABE) bálján

 

A rendezvény az elmúlt évek során Jászapáti egyik legrangosabb társadalmi eseményévé vált. Az idei estre több mint háromszáz vendég látogatott el. A szombaton megtartott est rendhagyó volt, a bálozók időutazáson vehettek részt a reformkortól a kiegyezés korán át egészen napjainkig. A JABE célja többek között a helyi civil szervezetek támogatása, akiknek tagjai életben tartják a város kultúráját.

 

A vendégeket a Rácz Aladár Zeneiskola fúvós zenekarának műsora fogadta. Az iskola tanítványai jelmezbe öltözve megelevenítették a múltat. Az öltözködéstörténeti bemutató során felidézték a biedermeier korszak stílusát. A bált Lóczi Miklós, a JABE elnöke nyitotta meg, megköszönte mindenkinek a munkáját, akik segítették a rendezvény megszervezését. Az est díszvendége volt Dr. Suba Györgyné, aki a JABE javaslatára a közelmúltban vehette át a Magyar Kultúra Lovagja díjat. A JABE bál műsorában fellépett a Jászapáti Városi Vegyeskar Réz Lóránt, orgonaművész vezetésével, a Hétszínvirág Együttes és táncos barátaik, valamint a Bon Bon együttes. A rendezvényen Szalkári Rózsa, jászapáti festőművész tavaszt idéző alkotásaiból, valamint a JABE eddig kiadott könyveiből nyílt kiállítás.

 

A város eseményeinek múltját idézte fel Dr. Vecséssy Sándor filmes hagyatékából összeállított szemelvények vetítése. A bálozóknak lehetőségük volt arra, hogy 19. századi közegben lefotóztassák magukat. A programokon túl a vacsora is a reformkort, a kiegyezés korszakát idézte, sertés szűzpecsenyét tálaltak fel parajos-sajtos felfújttal, ahogy Deák Ferenc szerette és nem hiányozhatott Széchenyi kedvence, a dobos torta sem. A talpalávalót egész éjszaka a Fantasy Zenekar biztosította.

 

Illés Anita (Új Néplap - www.szoljon.hu)

 

BÁLI FOTÓK MEGTEKINTHETŐK: ITT 2011. január 28. 2011. január 28. 2011. január 17.

Tisztelt Támogatónk!


Engedje meg, hogy jelen levelünkben tájékoztassunk Önt és kedves családját

 

 

a JABE 2011. évi programterveiről.

 

 

A Jászapátiak Baráti Egyesülete által 2011-ben megrendezésre kerülő rendezvények:

XV. JABE bál                                                                 2011. február 26.

XV. Jászsági Gazdanapok                                               2011. április 30. - május 01.

XV. JAK tábor                                                               2011. július 04. - július 15.

XVII. Jászok Világtalálkozójára kerékpártúra               2011. július 2.

XV. Aratónap                                                                 2011. július 09.

VII. Hagyományos szakmák - Szakmai hagyományok    2011. október 14-22.

 

 

Ön előtt bizonyára ismert, hiszen az elmúlt években többször vett részt a jótékonysági estünkön, hogy a JABE a kitűzött éves programjainak, céljainak a megvalósításához minden évben megrendezi a bálját, ami egyben a legfőbb finanszírozási forrást adja.

 

A 2011-es esztendőt is ezzel kezdjük, az idei

 

 

JABE BÁL-t 2011. február 26-án 18 30

órai kezdettel rendezzük meg.

A bál fellépői lesznek:

Rácz Aladár Zeneiskola növendékei

Jászapáti Városi Vegyes Kar és a Színjátszó kör tagjaiból Réz Lóránt vezetésével

Hétszínvirág Táncegyüttes

Sztárvendég: BON BON együttes

A báli táncmulatsághoz a zenét a Fantasy Zenekar szolgáltatja.

 

A bál bevétele az egyesület kulturális tevékenységét szolgálja, valamint terveink között szerepel Dr. Vecséssy Sándor által készített keskeny filmek digitalizálásának befejezése, bemutatása a 2011-es esztendőben.


A bálra belépőjegyet, támogatói jegyet az elmúlt évekhez hasonlóan Mihályi Mónikánál vagy Kis Beátánál lehet vásárolni a Jászapáti 2000. Mg. Zrt. székházában. A belépőjegy összege 5.000.- Ft/fő, illetve 6 fő felett február 21-ig 4.000.- Ft/fő, a támogatói jegy pedig 1.000.- Ft/db. Tel: 06-57/440-516 (355 mellék és 349 mellék)

 

Reméljük, hogy az idei évben is jó hangulatú estét töltünk el együtt (a bálon akár jelmezben is részt vehet, hisz ez a farsangi mulatságok időszaka), de szeretettel várjuk Önt és családját bármelyik rendezvényünkön! 2010. december 22.

Megvalósult vidékfejlesztési projektekről olvashatnakA Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete (LEADER akciócsoport) folyamatosan frissíti az egyesület honlapját (
www.jkhk.hu) a térségben megvalósult beszámolókkal. Itt olvashatnak falusi szálláshely fejlesztéséről, komplex falufejlesztésről, de a Szent Erzsébet sétány felújításáról is. Pályázatot nyújthatnak be a térségből magánszemélyek, vállalkozások, települési önkormányzatok és természetesen a civil szektor szereplői is.


A Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidékfejlesztési pályázatainak következő meghirdetése 2011. tavaszán várható. Az új pályázatok kiírása előtt az egyesület a helyi stratégiáját felülvizsgálja, hogy azok alapján az akciócsoport megfelelően tudja szétosztani a megmaradt forrásokat. Ehhez szükség van arra, hogy a térségben élők projekt ötleteiket továbbra is eljuttassák a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete munkaszervezetéhez, melyek alapját adják a stratégia módosításának.
 2010. december 15.

Megújítás alatt a LEADER program2010. december 02-án került megrendezésre a LEADER vitafórum záró rendezvénye Lajosmizsén, ahol a Jászág LEADER akciócsoportja is képviseltette magát. V. Németh Zsolt államtitkár elmondta, hogy a vitaanyaggal kapcsolatban beérkezett 900 vélemény nyomán alakítja át a LEADER programot az Irányító Hatóság.
A legfontosabb tervek a jövőre nézve:
- bürokrácia csökkentése
- rugalmasabbá kell tenni és le kell rövidíteni az ügyintézési időt és valódi döntési lehetőséget adni a helyiek kezébe
Elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy az EU-s támogatások valóban a helyi igényeknek megfelelő helyre kerüljenek. Az átalakított LEADER program új pályázatait április végén - május elején fogják kiírni.
Az új pályázatok kiírása előtt a helyi stratégiákat felülvizsgálják, hogy azok alapján az akciócsoportok megfelelően tudják szétosztani a megmaradt forrásokat. Ehhez szükség van arra, hogy a térségben élők projekt ötleteiket továbbra is eljuttassák a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete munkaszervezetéhez, melyek alapját képezik a stratégia módosításának. A munkaszervezet vezető elmondta, hogy alapul véve központi iránymutatást a jövőben is a munkahelyteremtő és a költségcsökkentő beruházásokat kell támogatni.
 2010. november 17. 2010. október 28.

Indul a LEADER program átalakításának társadalmi vitája!mnvh_logoAz Európai Unió Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága 2007. szeptember 19-én hagyta jóvá a 2007-2013-as időszakra vonatkozó Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot. Az ÚMVP intézkedésein keresztül mintegy 1300 milliárd forintnak megfelelő támogatás hívható le, jórészt az agrárium versenyképességét javító, illetve a természeti és a vidéki épített környezet értékeinek megőrzését célzó beruházásokra.
A vidékfejlesztési célok megvalósulásához a 2007-2013 közötti időszakban az ÚMVP mintegy 262 milliárd forinttal járul hozzá. A fejlesztési elképzelések kivitelezése során alapvető fontossággal bír a LEADER megközelítés, ami a települési önkormányzatok, vállalkozások és civil szervezetek együttműködését, a részvételükkel megalakult helyi közösségek által stratégiába foglalt, alulról jövő kezdeményezések megvalósítását jelenti. A LEADER program regisztrációs időszaka 2007. október 10-én zárult le, az ÚMVP Irányító Hatósága (IH) 96 helyi közösség előzetes elismerési kérelmét hagyta jóvá.

Az ÚMVP 2010-ben félidejéhez érkezik. Éppen az elmúlt kormányzati ciklusban meghirdetett LEADER, a vidékfejlesztési források területe az, ahol a programban problémák mutatkoznak, annak részletei számos kritikát kaptak és kapnak ma is. A pályázók bonyolult, túlbürokratizált eljárásrend szerint, indokolatlanul hosszadalmas döntési folyamat után tudják csak megvalósítani elképzeléseiket.

A Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési Államtitkársága, mint az ÚMVP Irányító Hatósága a LEADER program átalakítása és felülvizsgálata érdekében 2010. július 15-én munkacsoport felállításáról határozott. A bizottság feladata a program egyszerűsítését, közismert problémáinak kijavítását célzó feltáró tanulmány elkészítése volt. A dokumentum elkészítésében közreműködtek a Vidékfejlesztési Képzési Szaktanácsadási Intézet (VKSZI), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), az MNVH LEADER Szakosztály, az ÚMVP Monitoring Bizottság, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) munkatársai.
Jelen Vitaanyag a tanulmány alapján készült összefoglaló dokumentum, mely megítélésünk szerint tartalmazza azokat a LEADER program átalakítását célzó főbb területeket, amik változtatásával biztosítható a fenti célok elérése. A program mielőbbi egyszerűsítése érdekében a konkrét témaköröket fogalmaztunk meg a problémák tárgyszerű megjelölésével, azok megoldási javaslatával együtt.

A jászberényi kistérségben megalakult helyi közösség, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete (JKHK Egyesülete) ezzel kapcsolatban most felhívja figyelme, hogy idén a fejlesztési program a félidejéhez érkezett, és szükségessé vált annak felülvizsgálata, átalakítása. Kérem, hogy véleményével és észrevételeivel – melyeket a http://www.mnvh.eu/?q=leader_velemeny honlapon várunk – segítse munkánkat. Remélem, hogy a Társadalmi vita 2010. november 21-diki lezárását követően az Ön(ök)től kapott reflexiók alapján 2011. tavaszán már egy az igényeknek sokkal inkább megfelelő új pályázati ciklust tudunk indítani.

Szóljon hozzá Ön is! A LEADER Program átalakítását célzó vitaanyag 

V. Németh Zsolt

vidékfejlesztésért felelő államtitkár

---------------------------------------

Segítse a Jászsági Kistésrégi Helyi Közösség területén az ÚMVP Félidős értékelést!

ÚMVP félidős értékelés!


A vidékfejlesztési programok a Tanács 1698/2005/EK rendeletének 86. cikke alapján félidős értékelés tárgyát képezik. Ennek megfelelően jelenleg folyik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program félidős értékelése. A félidős értékelés a Program előrehaladását, az elért hatásokat, a megvalósítás eredményességét és hatékonyságát vizsgálja a kitűzött célok tükrében. Az értékelés elsődleges célja, hogy azonosítsa a végrehajtás azon tényezőit, amelyek hozzájárulnak, vagy éppenséggel akadályozzák a Program sikeres megvalósulását, és a feltáró munkára alapozva változtatási javaslatokat fogalmazzon meg a végrehajtási időszak második felére vonatkozóan.

 

Ehhez a feltáró munkához elengedhetetlen a Program kedvezményezettjeinek megkérdezése a kérelmek, pályázatok elkészítésével és a megvalósítással kapcsolatos tapasztalataikról, illetve a támogatott tevékenységek által elért, vagy várható hatásokról. Ennek eszköze a kedvezményezettek körében kitöltendő kérdőíves felmérés.

 

A kérdőívet olyan kedvezményezetteknek kell kitöltetni, akiknek támogatási kérelmük, vagy pályázatuk pozitív elbírálásban részesült (megkapták a támogatási határozatot, vagy ez jelenleg folyamatban van) az ÚMVP 3. vagy 4. tengelyéből a LEADER helyi akciócsoportok közreműködésével megvalósuló jogcímek bármelyikére.

A kitöltés önkéntes és név nélkül történik. A kérdőív elektronikus úton tölthető ki és az alábbi címeken érhető el:

 

a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapjáról (www.mvh.gov.hu oldal, Kiemelt linkek menüpont „ÚMVP félidős értékelés – 3. és 4. tengely kérdőív” pontja), továbbá

a Vidékfejlesztés Minisztérium honlapjáról (www.vm.gov.hu oldal), UMVP menüpontján belül közvetlenül az alábbi internet címekről:

 

Mikrovállalkozások létrehozásának és működtetésének támogatása

Turisztikai tevékenységek ösztönzése

A falvak megújítása és fejlesztés

A vidék örökségének védelme és fenntartható fejlesztése

LEADER

A kérdőívek kitöltése a mai naptól 2010. november 04.-ig lehetséges.

  2010. október 11.

VI. Hagyományos szakmák, szakmai hagyományok


Most is, mint hat éve mindig, mindszent havában a Hagyományos szakmák-Szakmai hagyományok című program-sorozatot ajánlom Önöknek. A rendkívül nagy civil összefogásra épülő rendezvény kezdeti célkitűzésein semmit sem változtatva, idén is a családokat, a fiatalokat  várja Szücs Borka képzőművész kiállításának és Kádár Ferkó fotószínházának megnyitójára,különböző kézműves foglalkozásokra, a magyar népi kultúra iránt elkötelezetteket  rétegműsoraira és az elmaradhatatlan Töklámpások versenyére.  A 2010-es évben mottónk: "Újragondolt tradíció gyermekeinknek".

 

Tajti Erzsébet

 


  2010. szepember 30.

Megvalósult ÚMVP projekt Jászszentandráson- falusi szálláshely kialakítása korszerűsítése, és megújuló energiaforrás

 

Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete 17 településéről beérkezett támogatási kérelmeinek elbírálása befejeződött az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengely I. kör keretén belül.

Az ÚMVP III. tengely első pályázati felhívása négy jogcíme esetében a Jászságból összesen 28 kérelem érkezett be. Az Irányító Hatóság döntését követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által 2009. szeptember 30. napján 15 db nyertes projektgazda kapta meg a támogatási határozatot.

 

A beszámoló megtalálható: ITT

A beszámoló letölthető INNEN. 2010. szeptember 23.

Megvalósult a komplex falufejlesztés Jászboldogházán


A komplex falufejlesztés Jászboldogházán címet kapta, a projekt tartalmát Pap Béla, Jászboldogháza önkormányzatának pályázati referense vezette elő még 2009-ben a Vajdahunyad Várban. Jászboldogháza a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség területéhez tartozik. A pályázat tipikus, klasszikus falufejlesztési elemeket tartalmaz, úgymint:

 

- játszótér rekonstrukció,
- tűzoltószertár felújítás,
- polgármesteri hivatali épület felújítása,
- szolgáltatóház felújítása,
mintegy 29,2 millió Ft értékben.

 

A projekt bemutatása: http://jkhk.hu/admindata/letoltesek/download.php?fname=./Jaszboldoghaza-UMVPIII.tengely-Falufejlesztes.wmv 2010. szeptember 22.

 

 

A Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző Iskola 2008. január elsejével a szakképzés átalakítását célzó törvényi változásoknak megfelelve létrehozta az EDU-REGIÓ Szakképzési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft-t, mint Térségi Integrált Szakképző Központot, azaz TISZK-et.

A TISZK két Európai Uniós pályázatot nyert el, melyben szakmai és infrastrukturális fejlesztések is lehetővé váltak a jászberényi Terplán Zénó Műszaki és Közgazdasági Szakképző és a debreceni Diószegi Sámuel Diószegi Sámuel Közép-és Szakképző Iskolákban. A fejlesztések eredményeinek bemutatását és a megépült szakképző központ ünnepélyes avatását projektzáró konferencia keretében kívánjuk megrendezni a térség jelentős szereplői számára.

 

Pályázat megnevezése: TIOP 3.1.1-08/1 A TISZK rendszerhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések

Projektgazda: EDU-RÉGIÓ Szakképzési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.

Projekt neve: Az EDU-RÉGIÓ Nonprofit Kft. infrastrukturális fejlesztése a fenntartható és piacorientált szakképzés érdekében

Megítélt támogatás: 792 000 000 Ft

Időpont:  2010. szeptember 30, 14:00

Helyszín: Jászberény, a Monostori út 4. szám alatti új szakképző központ

  2010. július 15.

XIV. JAK tábor

 

2010. június 28. - július 09. között került megrendezésre a XIV. JAK tábor, melynek kiállítása 2010. július 09-én tartották.

A fényképek megtekinthetők a KÉPGALÉRIÁBAN. 2010. július 11.

Július második hétvégéjén ismét megrendezték a mára hagyománnyá vált Aratónapot Jászapáti határában. A rendezők számos látnivalót kínáltak a hagyományőrzéstől kezdve a kulturális programokon át a szórakoztató műsorokig.


Sok száz embert megmozgató hangulatos közösségi eseménnyé fejlődött az elmúlt évek alatt a Jászapátiak Baráti Egyesülete szervezésében megtartott Aratónap, illetve a Kakaspörköltfőző verseny. A szervezők egyik legfontosabb célja minden alkalommal, hogy idősek és fiatalok együtt elevenítsék fel, ismerjék meg a régi szokásokat, hagyományokat, miközben tapasztalatot gyűjthetnek a legnehezebb mezőgazdasági munkáról, a kézi aratássról.Immár tizennegyedik alkalommal álltak össze az aratópárok, hogy rendet vágjanak a búzatáblában, de a kaszákat nem csak az idősek kezelték nagy biztonsággal, hanem a fiatalabb korosztály képviselői is beletanultak a foglalatosságba. Közel félszázan szánták rá magukat, hogy felöltve a régi viseletet, bemutassák az aratást, marokszedést, ugyanakkor a több száz fős nézőközönség soraiból is számos vállalkozó kedvű akadt aki kipróbálta a kézi aratást. A jászapátiakat a jászberényi hagyományőrző együttes is segítette, valamint a lengyel testvértelepülés Lancut küldöttségének tagjai is kaszát vettek a kezükbe. Az aratásban megfáradt embereket a kakaspörkölttel várták ebédre, de hangulatos programok is szórakoztatták az érdeklődő közönséget.

 

A rendezvényen készült fényképeket megtekinthetik a KÉPGALÉRIÁBAN 2010. július 06. 2010. július 02.

Megjelent a LEADER pályázatok kifizetési kérelmeihez tartozó közlemény a 2010. július 1-31. közötti elszámolási időszakra

 

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megjelentette az ÚMVP IV. (LEADER) tengely jogcíméhez kapcsolódó kifizetési kérelemmel kapcsolatos közleményt.

 

109/2010. (VI.30.) MVH Közlemény 2010. június 25.

Civil szervezetek Jászapátin: letölthető ITT 2010. június 22.

Meghosszabították a „Biodiverzitás fővárosa” cím elnyerése érdekében kiírt pályázati felhívás benyújtási határidejét.


Az uniós tagállamok környezetvédelmi és területfejlesztési szervezetei keresik a biológiai sokféleség fővárosát Franciaország, Németország, Magyarország, Szlovákia és Spanyolország területén. A versenybe a kis falutól a nagyvárosokig minden típusú település bekapcsolódhat.

A verseny célja megtalálni azokat a városokat és falvakat, akik a legjobb teljesítményt nyújtják a biológiai sokféleség, biodiverzitás megőrzése érdekében 2010-ben, amelyet az ENSZ egyben a Biológiai Sokféleség Világévének hirdetett meg. Magyarországon a versenyt a Balaton Fejlesztési Tanács szakmai szervezete a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja.

A kérdőívet kitöltve kell eljuttatni a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. címére: biodiverzitas@balatonregion.hu vagy 8600 Siófok, Batthyány u. 1.. A beadási határidő meghosszabbításra került, a verseny 2010. június 30-án zárul le.
Pályázhatnak: önkormányzatok és körjegyzőségek. A települések a lakosok számától függően különböző kategóriában indulnak és díjazásuk is kategóriánként történik.

A „Biodiverzitás Fővárosa” címet elnyerő önkormányzat 2 képviselője ingyenesen részt vehet az októberben, Japánban megrendezésre kerülő települési biodiverzitás csúcstalálkozón.

A pályázat céljával, a díjazással és a kérdőív kitöltésével és benyújtásával kapcsolatban a http://balatonregion.hu/biodiverzitas_dij honlapon olvasható bővebb ismertető.

A pályázóknak a http://www.balatonregion.hu/files/_bft/download_file/659/KerdoivBiodiverzitasUjHatarido.pdf linken elérhető kérdőívet szükséges kitölteniük, ez szolgál tulajdonképpen pályázatul.  2010. június 21. 2010. június 12.

XIV. Aratónap - Jászapáti

A Jászapátiak Baráti Egyesülete a 2010-es esztendőben ismét megrendezi a

XIV. Aratónapot, 2010. július 10-én!

(Helyszín: Jászapáti 2000 Mg. ZRt I. központja – jászszentandrási út)

 

A vendégek számára sok látnivalót kínálunk a hagyományos kézi aratás, cséplés bemutatásától kezdve a kézműves kiállításokon keresztül, szórakoztató műsorokig a kulturális programokon át a hagyományápolásig.

Reméljük, hogy szabadidejük engedi rendezvényünk műsorainak megtekintését.
Örömmel vennénk, ha megtisztelnének bennünket jelenlétükkel!

Jelentkezési lap – 12. Kakaspörköltfőző verseny

Jelentkezési lap 14. Aratónap kiállító és árus

Aratópárok jelentekzése lehetséges a 06-57/441-071 számon Kökény Gábornál. 2010. május 31.

a
 Jászapátiak Baráti Egyesülete, a Jászapáti 2000. Mg. ZRt., a Centrum Jászapáti Kft, a Jászapáti Város Önkormányzata, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, valamint a Jásztej ZRt. szervezésében az idei évben is megrendezésre került

2010. május 1-2. az AGROCENTRUM Bevásárlóközpontban a

XIV. Jászsági Gazdanapok Kiállítás és Vásár rendezvényt!

 Reméljük, 2011-ben is ellátogat hozzánk...

Rendezvényen készült fotók megtekinthető:   ITT. 2010. május 29.

Zagyva Projekt - érdekegyeztető fórum


Érdekegyeztető fórumot tartottunk 2010. május 19-én délután Szolnokon a Zagyva menti civil szervezetekkel. Az aszódi, hatvani, jászsági és szolnoki LEADER HACS-ok és HVI szervezetek megbeszélésének központi témája a Zagyva projekt volt, amely egy olyan átfogó programot jelent, amely magába foglalja a Zagyva folyó környezetvédelmi, turisztikai, rekreációs és árvízi biztonságot növelő beruházásait.
Ennek keretén belül megvalósítanánk a folyó mikroklímájának javítását, parkerdőket alakítanánk ki, javítanánk a vízminőségét, állandósítanánk a vízmagasságot, kiaknáznánk a folyó, és annak környezetének turisztikai és szabadidős lehetőségeit. Az egyeztetéseket még folytatjuk az egyesületek és a támogató szakmai csoportok között. Minden esetre bízunk abban, hogy két éven belül megindulhatnak a konkrét megvalósítási munkák. A szakmai háttér megteremtéséhez Zagyva konferenciát szervezünk 2010. októberében Hatvanban. 2010. május 18.

A KÖZÖS AGRÁRPOLITIKA REFORMJA – TÁRSADALMI VITA


Pásztohy András az MNVH főtitkárának levele a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tanácsának tagja részére


Tisztelt Tanács Tag!


Mint Ön előtt is ismeretes, az EU mezőgazdasági és vidékfejlesztési főbiztosa, Dacian Cioloş 2010. április 12-én indította el a Közös Agrárpolitika (KAP) nyilvános, társadalmi vitáját, melyet a  következő szavakkal nyitott meg:


„A közös agrárpolitika nem csak a szakemberekre tartozik: ehhez a szakpolitikához minden európainak köze van. Meg kell hallgatni az európai polgárok véleményét, időt kell szánni valamennyi társadalmi szereplő ötleteinek és elvárásainak begyűjtésére.”


2010. április 14-én az Európai Vidéki Hálózatok Koordinációs Bizottság rendkívüli ülésén, Brüsszelben a nemzeti vidéki hálózatok kaptak felkérést arra, hogy a társadalmi vitát saját tagországaikban előmozdítsák.
Az Európai Unió honlapján közvetlenül a következő címen szólhatnak hozzá a vitához: http://ec.europa.eu/agriculture/cap-debate.  


Az Európai Vidéki Hálózat Koordinációs Bizottsága a fentiek alapján, a 2010. április 14-én tartott rendkívüli ülésén kérte fel a tagországok – köztünk hazánk – nemzeti vidéki hálózatait a társadalmi vita lebonyolításában való aktív közreműködésre. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkársága a társadalmi vitához egy központi információs és vélemény-nyilvánítást lehetővé tévő felülettel járul hozzá, mely a www.mnvh.eu/kapreform oldalon található. Honlapunk az FVM honlapról is ( www.fvm.gov.hu ) elérhető. A vitában résztvevők véleményét, melyet a kérdőív kitöltésével, az MNVH honlapján történő szavazással, valamint az MNVH e-mail címére küldött üzenettel fogalmazhatnak meg, 2010. június 3-ig kell továbbítanunk az EU Bizottsága részére. Kérem, szíveskedjen figyelemmel kísérni a társadalmi vita folyamatát, és lehetősége szerint hívja fel az érdekeltek figyelmét a részvételre! A közös munkánk segítését ezúton is köszönöm!

 

Pásztohy András
Az MNVH Főtitkára 2010. május 04.

Késik a vidékfejlesztési beruházási előlegek igénylése

 

Várhatóan csak egy-másfél hónap múlva lehet előleget igényelni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztési projektjeinek nyertes pályázataihoz, holott a korábbi elképzelések szerint május 1-jétől lehetett volna beadni az igényeket - közölte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára. Gőgös Zoltán közölte: az unióban a támogatási előleg fizetéséről szóló elképzelést ugyanis nemcsak az agrárügyekben illetékes szakmai apparátusnak kell jóváhagynia, hanem a versenyjoggal foglalkozónak is. Az EU-ban ugyanis a szóban forgó támogatást újként kezelik, ezért szigorúbb az eljárás.

Gőgös Zoltán aláhúzta: Magyarország nem tett le róla, hogy az ÚMVP vidékfejlesztési projektjeinek nyertes pályázataihoz finanszírozási előleget folyósítson. Az előfinanszírozás ugyanis gyorsabb indítást tesz lehetővé a kistelepülések beruházásainak elkezdésekor. Az államtitkár még április elején jelentette be, hogy május 1-jétől egy hónapon keresztül előleg igényelhető az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program vidékfejlesztési projektek nyertes pályázataihoz. Az előleg az uniós támogatási összeg 20 százalékát érheti el. A tárca számításai szerint az előlegfizetés 70-80 milliárd forint összegű támogatást érinthet. A minisztérium úgy kalkulál, hogy ennek az összegnek a 20 százalékát veszik igénybe előlegként.

(MTI 2010. május 02.) 2010. április 24. 2010. április 23.

IKSZT programmal kapcsolatos regionális szakmai nap

 

2010. április 6-án Hajdúböszörményben került első alkalommal megrendezésre az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (FVM VKSZI), Kiemelt Projektek Osztálya szervezésében az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program regionális szakmai tájékoztató napja, amelyen az észak-alföldi régió IKSZT Címbirtokosai mellett jelen voltak mindazon közösségi, közművelődési, vidékfejlesztési és közigazgatási szakemberek, akik az IKSZT program fejlesztésének érintettjei.


Az észak-alföldi regionális szakmai tájékoztatót követően még további öt régióban kerül megrendezésre tájékoztató nap, melynek célja, hogy az érintettek aktuális információkat szerezzenek az IKSZT program állásáról, a beruházás megvalósításáról, illetve a működtetés megkezdésének szakmai előkészítéséről.


A rendezvényen elhangzott előadások megtalálhatók: www.jabe.hu 2010. április 17.

Területfejleszétsi füzetek


Területfejlesztési füzetek címmel kiadványsorozatot indít a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Területfejlesztési és Építésügyi Szakállamtitkársága, a VÁTI Nonprofit Kft. Területi Tervezési és Értékelési Igazga­tóságának Stratégiai Tervezési és Vidékfejlesztési Irodája szakmai koordinálásával.

A kiadványsorozat célja, hogy a területi tervezésben, térségi fejlesztésben alkalmazható új megoldásokat, jó gyakorlatokat mutasson be, mód­szertani és szemléleti hátterét, eszközeit bővítse, ezáltal segítve a területfejlesztési programokban, projektekben érintettek munkáját.
A füzeteket a tervezésben-fejlesztésben érintett tervezőknek és döntéshozóknak, a projektgaz­dáknak, pályázóknak, valamint a térségfejlesztéssel kapcsolatba kerülő civileknek, vállalkozóknak, egyéb szerep­lőknek egyaránt ajánljuk.

Az évente egy-két számmal megjelenő Területfejlesztési füzetek első száma Segédlet a közösségi tervezéshez címmel 2010 márciusában megjelent, és a részvételen alapuló közösségi tervezéshez nyújt gyakorlati útmutatót. 2010-ben további két füzet megjelenésére nyílik lehetőség, az év első felében a Helyi gazdaságfejlesztés. Ötletadó megoldások, jó gyakorlatok című, a helyi gazdaságfejlesztés eszközeit, lehetőségeit gyakorlati példákkal szemléltető kiadvány, az év második felében pedig a Gondolkodjunk kistérségben! Tájoló a kistérségi szemléletű fejlesztésekhez című füzet, mely a kistérségi integrált tervezés és fejlesztés témakörével foglalkozik.

A kiadványok letölthetők lesznek a www.nfgm.gov.hu, www.rtop.hu, www.vati.hu és a www.terport.hu honlapokról. 2010. április 14.

Jelentkezési lap 2010. április 06. 2010. március 25.

XIV. Jászsági Gazdanapok Kiállítás és Vásár

 

2010. május 1-2., Jászapáti

 

Az egész család részére kellemes kikapcsolódást nyújtó programokkal várjuk az érdeklődőket:

Mindkét napon gép- és kertészeti kiállítás, térség helyi termékeinek és vállalkozóinak bemutatója, változatos gyermek és kulturális programok. Szombaton népdalköri találkozó, fogathajtó verseny, harcművészeti és táncbemutatók, Maksa Zoltán humorista előadása, nosztalgiaest Soltész Rezsővel, majd Rúzsa Magdi élő koncertje!

Vasárnap díjugrató lovasverseny, Anyák Napi néptánc köszöntő, fúvószenekari bemutató, délután könnyűzenei és tánc programok. Fellép Dukai Regina, Szűcs Judit és a Csillag Születik 2009 sztárcsapata a Strokes együttes!

Mindkét napra szervezünk a gyerekek részére játszóházat, aszfaltrajz-versenyt, arcfestést. Megrendezésre kerül a Jászsági hagyományos- népi sütemények versenye és kóstolója.
Egyéb szórakoztató programok: sárkányrepülés, lovagoltatás, sétakocsikázás, rodeó bika, légvár, csúszda, quad, mászófal.

A programokra a belépés ingyenes!

Várjuk a környékbeli vállalkozat termékeik bemutatása céljából. Ha szeretné megmutatni termékeit, szolgáltatásait, akkor a Jászsági Gazdanapokon a helye! A részvétel ingyenes!

Kiállítóként, vállalkozóként, vásározóként az alábbi telefonszámokon várjuk jelentkezését: 30/683-92-03, 30/4390-855

Bővebb információ:

www.jaszapatimgzrt.hu , www.jabe.hu

 

 

Jelentkezési lap 2010. március 24. 2010. március 18.

Elindult a KoopeRáció kiemelt projekt

 

"2010. február 15-vel indult el a TÁMOP 2.4.3/B/1-09. konstrukció keretein belül a KoopeRáció című projektünk, amelynek célja a szociális szövetkezetek létrehozásának ösztönzése, szakmai támogatása és számukra szakmai szolgáltatások térítésmentes biztosítása.

Szolgáltatásainkkal elsősorban a szociális szövetkezetek alapítása iránt érdeklődő természetes személyek, majd a TÁMOP-2.4.3-B-2-09/1 pályázaton nyertes szociális szövetkezetek, továbbá a partnerség elve alapján a helyi önkormányzatok, Helyi Vidékfejlesztési Irodák (HVI) és Kamarák az érintettek.

 

KoopeRáció kiemelt projekt célja a szociális szövetkezetek létrehozásának ösztönzése, a hazai és nemzetközi tapasztalatok beépítésével a szakmai támogatás minőségének fejlesztése, jó gyakorlatok (különös tekintettel a fenntarthatóságra) terjesztése, a szociális szövetkezetek interaktív hazai és nemzetközi hálózati együttműködésének kialakítása és fejlesztése, a szociális szövetkezetek működtetésében résztvevők szakmai ismereteinek fejlesztése, a gyakorlati tapasztalatok becsatornázása a foglalkoztatáspolitikába. Projektünkben az érdeklődők számára lehetőség van speciális menedzsment ismeretek és a célcsoport projektmenedzsment ismereteinek bővítésére jogi, pénzügyi, üzleti terv, vállalkozásfejlesztés, marketing és szervezetfejlesztés területeken, a terület elismert szakértőivel való konzultáció térítésmentes igénybevételére. A projektben dolgozó regionális programvezetők szakmai segítségnyújtása által célunk a szociális szövetkezetek projekt megvalósításából származó kockázatok és konfliktusaik csökkentése.

 

Szakmai szolgáltatásaink típusai az érintettek számára az alábbiak:

- szakmai ügyfélszolgálat

- szakmai tanácsadás

- szakmai rendezvények

- hálózati együttműködést generáló szakmai találkozó szervezése

- információs és módszertani kiadványok

- honlap és hírlevél szolgáltatások

- közös sajtó megjelenések

- menedzsment kapacitások erősítése – tudásbővítés

- piacszerzési és bővítési szolgáltatás

- egyéb, a célcsoport által igényelt szolgáltatás."

  

A szociális szövetkezetekről, a támogatásukat biztosító pályázati kiírásról és a KoopeRáció kiemelt programról részletesebben a regionális információs napokon adunk tájékoztatást az érdeklődők részére. Az információs napok (tervezett) időpontjai az alábbiak:

- Észak-Alföldi Régió: 2010. április 14. (Debrecen)

További információ Máté Szilvia programvezetőtől kérhető az alábbi elérhetőségeken:

Tel: 06 / 52 / 531 – 880;

Mobil: 06 / 20 / 913 – 9776

E-mail: mate.szilvia@ofa.hu

 

Amennyiben szeretne többet megtudni a szociális szövetkezetekről, illetve ismer olyan helyi foglalkoztatási kezdeményezést, vagy formálódó közösséget, melyek szociális szövetkezet keretében működhetnének, akkor a fenti lehetőségről tájékoztassa az érintetteket, illetve az együttműködés érdekében forduljanak bizalommal az OFA Hálózat illetékes regionális programvezetőjéhez.

 

Együttműködésüket köszönjük! 2010. március 17.

Tájékoztatás a támogatási előleget igénybe vett ügyfeleknek!

nyomtatóbarát verzió megtekintése (pdf)


Tájékoztatás a támogatási előleg elszámolási határidejének meghosszabbításáról, előleg elszámolásra irányuló kifizetési kérelem benyújtási időszak megnyitásáról 2010. március 1- 31. között.

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 3/2010. (I. 26.) közleménye.

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága (ÚMVP IH) a 91/2009. (IV.22.) Korm. rendelet alapján támogatási előleget igénybe vett ügyfeleket a következőkről tájékoztatja.Az ÚMVP IH eredményes tárgyalásokat folytatott az Európai Bizottsággal az előleg elszámolás határidejének újabb meghosszabbításáról. Tekintettel erre az ÚMVP IH második alkalommal kezdeményezte a 91/2009. (IV.22.) Korm. rendelet módosítását, azaz a támogatási előleg elszámolására vonatkozó határidő 2010. március 31-ig történő meghosszabbítását. A Korm. rendelet módosításával egyidejűleg módosításra kerülnek a következő jogcímrendeletek is úgy, hogy kizárólag a támogatási előleg elszámolásával érintett kifizetési kérelmeket 2010. március 1. és március 31. között is be lehet nyújtani (az előleg elszámolással nem érintett ügyfelek részére a kifizetési kérelem benyújtási időszakok változatlanok maradnak).

  2010. március 16.

Monitoring adatszolgáltatás határideje változott!!!

A HOP Irányító Hatóságának a 3/2010. (III. 16.) közleménye

az Európai Halászati Alapból támogatott intézkedések 2010. évi webes felületen történő monitoring adatszolgáltatás határidejének meghosszabbításáról

Az Ügyfélkapu előre nem várt technikai leállása miatt - mely vis maior esetnek minősül az adatszolgáltatás szempontjából - a 2010. március 22. 24.00 óráig beérkező adatszolgáltatásokat elfogadottnak tekintjük.

 

 

Kapcsolódó linkek:

Ügyfélkapu 

 2010. március 11.

ÉSZAK-ALFÖLDI REGIONÁLIS TÁJÉKOZTATÓ RENDEZVÉNY - Szakoly

 

Dátum: 2010. március 16. 10.00 - 15.00

 


Helyszín Művelődési Ház Nagyterme

4234 Szakoly,Balkányi u. 37.
Szabolcs-Szatmar-Bereg, Magyarország

 

Az FVM Vidéki Foglalkoztatást Segítő Programiroda és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Főtitkára tisztelettel meghívja Önt és munkatársait Észak-alföldi regionális tájékoztató rendezvényére.

 

Napirend:


 

09.30-10.00 Regisztráció
10.00-10.10 Résztvevők köszöntése, Tisza András LEADER HACS munkaszervezet-vezető, levezető elnök
10.10-10.40 A vidéki foglalkoztatás bővítésének lehetőségei
10.40-11.00 A vidéki munkahelyteremtés eredményei
11.00-11.20 A Programiroda tevékenysége, céljai
11.20-11.40 Projekt bemutatók
11.40-12.00 Kérdések, válaszok
12.00-13.00 Szendvicsebéd
13.00-15.00 Projektlátogatás autóbusszal (Bioerőmű) 2010. február 27.

A Földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztérium a
 
LEADER jogcím keretében a 122/2009 (IX. 17.) FVM rendelet 8. (1) bekezdésében meghatározott benyújtási időszakot az alábbiak szerint módosítja:

„E rendelet alapján meghirdetésre kerülő pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatokat 2009. október 1. és 2009. november 16. között, 2010 szeptember 1. és szeptember 30. között ezt követően évente március 1. és 31., valamint október 1. és 31. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített, az MVH honlapján közzétett formanyomtatványon kell benyújtani - a Törvény 16. §-a, valamint 21. §-a alapján az MVH és az illetékes LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés szerint - az illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájába.”


 A III. tengelyes 4. jogcím vonatkozásában a támogatási kérelem benyújtási időszak az alábbiak szerint módosul:

„(1) A támogatási kérelmet postai úton 2009. november 16. és december 20. között, 2010. október 1 és október 31 között, azt követően évente május 1. és május 31. között, valamint október 1. és október 31. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített, a (2) bekezdésben meghatározott adattartalmú formanyomtatványon - a Törvény 16. §-a, valamint 21. §-a alapján az MVH és a LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés szerint - a beruházás helye szerint illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájához.”


 2010. február 23.

 

JABE Bál 2010

 

 

Tinennegyedik alkalommal tartották meg a Jászapátiak Baráti Egyesületének bálját szombaton a helyi művelődési házban.


Tekintse meg a bálon készült fotókat JABE BÁL 2010
2010. évi JABE bál tombola felajánlásait adók:

 

 

Ádám Miklósné – BONBON Édesség

Air-Patrol Kft.

André Józsefné

Antal László és családja

Bagi Jánosné

Béres Ferenc

Berki Bertalan

Bessenyei Lajos

Birkás Ferenc – Stop-Dog

Borbás Ferenc – RADIUS Bt.

Bori Tamás és családja

Borics László

Budai Jánosné

Carmen Divatáru

Centrum Jászapáti Kft.

- Agrocentrum Áruház

- Centrum CBA ABC

- Centrum Stop ABC

Csintalan Dóra

Csőke Balázs

Csőke és Tsa Konzulens Iroda

Csőke József

Csurgó Lajosné

Dobra Lajos

Dr. Petrics Gabriella és Oláh Tamás

Dr. Petricsné Dr Krizsány Anikó

Dr. Szekeres Imre

Dr. Kalmár Pálné

Fantasy Zenekar

Fehér Attila és családja

Fehér Istvánné

Fodor Tímea, Fodor Kinga és Nagy László

Halaj László és családja

Jászapáti 2000. Mg. Zrt.

Jász-Consulting Kft.

Jászmetall KKt.

JNSZM Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium – Lénártné Emri Ildikó

JNSZM Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Konyhája

JNSZM Mészáros Lőrinc Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium Tankonyhája

Jász-Tész Kft. - Józsa Zsolt

Kálmán Zsolt

Kamilliánus Közösség

Káplárné Nagy Margit

Kerekudvar Kézművestár

Kiss Józsefné

Kökény Gábor és Kökény Gáborné

Lajkó András – Com & Com Bt.

László Péter és felesége

Lénárt Mihály

Lóczi Miklós

Luzsi Ferencné

Mihályi – Kálmán Kft.

Mihályi Erika

Mihályi Lászlóné

Mihályi Mónika

Mihályi Pál

Mihályiné Báthor Judit

Mihályiné Gulyás Franciska

Muskátli Népdalkör

Nagy János

Nagyné Illés Ildikó

Napsugár Waldorf Általános Iskola Jászszentandrás

Nász Zoltán

Pálinkás János

Simon Gábor

Szabó Dénes

Szabó Lajos

Szabóné Nagy Enikő

Szalkári Rózsa

Szőllősi Gábor

Szőllősi Zoltán – TÉBA TÜZÉP

Szűcs Péter

Takács József

Urbán Ilona

Urbán László

Urbán László – Urbánné és Tsa Kft.

Urbán-Lóczi Zsuzsa

Vágó Zsuzsa

Zachar Ferenc

Zachar Ferencné

 
Ezúton is köszönjük, hogy felajánlásaikkal segítették a 14. alkalommal megrendezett jótékonysági estünket!   


JABE elnökség 2010. február 18.

Vállalkozásfejlesztési lehetőségek 2010-ben című fórum


A Jászberényben tartott ávllalkozói fórum az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. szervezésében került megrendezésre. A fórum célja volt, hogy tájékoztatást nyújtson a kistérségben élő vállalkozók számára az aktuális, jövőbeli pályázati lehetőségekről.

Bővebben a rendezvényen elhangzottakról: 2010. február 11.

II. LEADER EXPO

 

2010. március 4.-7. között második alkalommal is megrendezésre kerül az Utazás kiállítás társrendezvényeként a LEADER EXPO, melyre idén a Rinya-Dráva Szövetség  is regisztrál. A rendezvényt a HUNGEXPO C pavilonjában és a pavilon köré az un. „GASZTRO udvarban” tervezik megszervezni. A vállalkozóknak, kézműveseknek lehetőségük nyílik termékeiket kiállítani, kóstoltatni, eladni a kulturális csoportoknak rövid programmal bemutatkozni. A kiállítás, kóstoltatás, eladás piacszerűen illetve külön pavilonban is lehetséges, mind a szabadban mind a pavilonon belül, részletek a regisztrációs lapokon olvashatók.


 Az Akciócsoport számára rendelkezésre áll egy 21nm alapterületű pavilon, melyben a kiállításra, kóstoltatásra szánt  helyi termékeket illetve a kiadványokat, prospektusokat korlátozott mennyiségben  bemutathatja.


A rendezvény utolsó napján március 7-én un. „Aranygazda böllértalálkozót” is szerveznek, melyre 4 fős csapatok jelentkezését várják, nem hentesektől!

Amennyiben a rendezvény felkeltette érdeklődését mint kiállító kérem töltse ki a mellékelt jelentkezési lapot és jelezze irodánk felé is részvételi szándékát, de szeretettel várjuk a vidékfejlesztés valamennyi szereplőjét a rendezvényünkre!


Vállalkozói regisztációs lap

Kézműves regisztrációs lap

Útmutató 

Kulturális csoportok regisztrációs lap 

 

Helyszín 2010. február 10.

A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete logószavazása


A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete logószavazást indított 2010. március 01-ig. Kérjük, hogy látogasson el a honlapra: www.jkhk.hu
 2010. február 05.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatósága pályázati felhívást tett közzé a 2010. évre vonatkozóan, vidéki rendezvények, falunapok szervezésének támogatására.

 

A pályázat célja olyan települési, illetve kistérségi szintű rendezvények, események támogatása, melyek - összhangban az ÚMVP céljaival - segítik a települések kulturális értékeinek bemutatását, a térségen belüli együttműködések fejlesztését, hozzájárulva ezzel a települések élhetőbbé tételéhez.  

A rendezvények célja továbbá – hasonlóan a korábbi évek „Falunap pályázataihoz” – az ÚMVP-hez kapcsolódó aktuális információk átadása, a program népszerűsítése és az elért eredmények széleskörű bemutatásának biztosítása.

 

A pályázattal kapcsolatos további információk a mellékletként csatolt dokumentumokból, valamint a http://www.umvp.eu/?q=hirek/palyazati-felhivas-videki-rendezvenyek-falunapok-szervezesere-2010 címen érhetők el.

 

Pályázati tájékoztatót rendezünk a „Vidéki rendezvények, falunapok 2010„ szervezésére kiírt pályázat megismertetésére, a leendő pályázók segítésére.

Az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által, a „Vidéki rendezvények, falunapok 2010„ szervezésére kiírt pályázat megismertetésére, a leendő pályázók segítésére, ez évben is, pályázati tájékoztatót rendez.

Az ÚMVP hatálya alá tartozó települések önkormányzatai, az önkormányzat intézményei, e településeken rendezvényt tervező nonprofit szervezetek, illetve magánszemélyek részvételére számítva, az alábbi időpontokban és helyszíneken találkozhatnak a VKSZI - pályázatért felelős - munkatársaival:

 

Észak-alföldi régió
2010. 02. 08. (hétfő) 13 óra
Debrecen - "Agrár" Nonprofit Kft.
(4032 Tessedik S. u. 1.) 2010. február 04.

Mintaértékű gyakorlatok pályázati felhívás

 

„A megújuló vidékért” címmel a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat pályázatot hirdet mintaértékű agrár-vidékfejlesztési projektek és programok leírására

 

A pályázat célja: felkutatni, jutalmazni és közismertté tenni – belföldön és más Európai Uniós tagországokban - az EU és nemzeti társfinanszírozással megvalósított, mintaértékű agrár-vidékfejlesztési gyakorlatokat, a magyarországi kiemelkedő, példamutató, gazdaságilag fenntartható, innovatív fejlesztéseket. Bemutatásukkal, az információk cseréjével tovább erősíteni az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásainak a vidék gazdasági, infrastrukturális, közösségi-társadalmi fejlődésére gyakorolt hatását. A megvalósított fejlesztések eredményeinek megismertetésével, a jó és hasznosítható példák erejével bátorítani a vállalkozásokat, egyéneket és termelői szervezeteket, önkormányzatokat, közösségeket fejlesztési céljaik, elképzeléseik valóra váltására.

 

Kik pályázhatnak?

Pályázatot nyújthat be természetes személy, őstermelő, egyéni és társas vállalkozás, szövetkezet, TÉSZ és termelői csoport, civil szervezet, települési és kisebbségi önkormányzat és azok társulásai, egyház, alapítvány, LEADER+ (AVOP) és LEADER helyi akciócsoport.

 

A pályázás feltételei:

A pályázatnak már befejezett és működtetett beruházás, infrastrukturális, vagy más jellegű fejlesztés (pl. ültetvény, feldolgozó-, szárító-, szállító-, vagy humán, stb. kapacitásbővítés), új mezőgazdasági- vagy élelmiszertermék piaci megjelentetése, falumegújítási, vidéki örökség megőrzési, LEADER+ program megvalósítási folyamatának és eredményeinek bemutatását kell tartalmaznia.

A fejlesztést a pályázónak be kell sorolnia a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózatról szóló 131/2008. (X. 1.) FVM rendelet 3. számú mellékletében felsorolt 11 szakterület valamelyikébe.
További feltétel, hogy a bemutatott fejlesztés valamelyik, az Európai Unióval közös finanszírozású agrár-vidékfejlesztési program - , a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT), az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP), az Új Magyarország Vidékfejlesztési program (ÚMVP) – támogatási forrásainak felhasználásával valósult meg. A Fenntartható energia szakterület esetén benyújthatók a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP), a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) és a Regionális Operatív Program (ROP) támogatásával megvalósult és bizonyítottan mezőgazdasági tevékenységhez, vagy az ÚMVP által lehatárolt vidéki területhez kötődő projektek is. A Leader szakterületen megvalósított Leader + programmal lehet pályázni.

 

A pályázat benyújtásának módja:

A pályázat a www.mnvh.eu [1] nyitó oldalán érhető el és nyújtható be elektronikus formában. Egy felhasználó névvel csak egy pályázat nyújtható be. Egy pályázó több pályázatot is benyújthat eltérő felhasználó nevek megadásával. A kitöltött Pályázati formanyomtatványt (1. számú melléklet) és a Projekt/programleírást (2. számú melléklet) a honlapon történt véglegesítést követően PDF formátumban le lehet menteni, ezt ki kell nyomtatni és egy példányban, minden oldalt leszignálva és az utolsó lapokon aláírva, a pályázó pecsétjével ellátva postai úton kell megküldeni a kiíró részére. A pályázat kötelező melléklete az 1. és 2. számú melléklet kitöltését követően a honlapra feltöltött legalább 2 db, maximum 5 db digitális fotó a fejlesztésről. A fotók minimum 3 megapixel felbontásúak és maximum 6 MB terjedelműek lehetnek.

 

A pályázatok postára adásának határideje: 2010. február 22-én (hétfőn) 24 óra.
Csak a postai úton feladott és a határidőt megelőző postai bélyegzővel ellátott pályázat fogadható be.

 

Postacím: FVM VKSZI MNVH állandó titkárság, 1055 Budapest, Kossuth tér 11. A borítékon tüntessék fel a következő szöveget: „A megújuló vidékért
A megadott határidőn túl postára adott pályázati dokumentáció nem kerül befogadásra.


Bővebb információ:


A pályázati űrlapok regisztrációt [3] követően tölthetők ki, amely nem azonos az MNVH-ba történő/történt regisztrációval!

1. számú melléklet , Pályázati formanyomtatvány [4]
2. számú melléklet, Projekt- / programleírás [5] 2010. február 01. 2010. január 27.
 2010. január 26.

Előzetes helyszíni szemlék LEADER pályázatok tekintetében


A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete tájékoztatja az érintett pályázókat, hogy 2010. február 01-től megkezdi előzetes helyszíni szemlék lefolytatását a 2010. február 15-ig ÚMVP IV. tengelyre benyújtott pályázatok vonatkozásában.

Az előzetes helyszíni szemle célja: a támogatási döntés meghozatalának megalapozása, a támogatási pályázathoz szükséges mindazon releváns információk beszerzése, amelyek a pályázathoz benyújtott okmányok alapján nem támaszthatók alá teljes körűen, illetve a benyújtott okmányok által adott információk egybevetése a helyszínen tapasztaltakkal.

Alapelvként követendő, hogy előzetes helyszíni szemlét kell tartani valamennyi felújítást, korszerűsítést tartalmazó beruházási támogatás esetén, továbbá minden olyan kérelem esetén, ahol az MVH előzetes helyszíni szemlét rendel el. Az előzetes helyszíni szemle során az MVH által rendszeresített formanyomtatványon jegyzőkönyvet vesszük fel, valamint a megvalósítási helyszín meglévő állapotáról fényképeket készítünk.

Az előzetes helyszíni szemlék időpontjáról előzetes értesítés küldünk az ügyfél számára, az értesítés az eljárásrend szerint nem haladhatja meg a 48 órát. Az értesítés történhet telefonon, faxon, e-mailben, illetve levélben. Munkaszervezetünk írásban küldi meg az értesítéseket e-mailen, illetve faxon, a pályázatokban megadott elérhetőségeken. (Megjegyzés: Kivonat a módosított 2007. évi XVII. törvényből: 50. § (1) A helyszíni ellenőrzés az ügyfél előzetes értesítése nélkül is lefolytatható.)

A helyszíni szemlék alkalmával az aláírásra igazoltan jogosult képviselő - akadályoztatása esetén meghatalmazottja - vesz részt, valamint az illetékes HACS munkatársak az MVH-val kötött együttműködési megállapodás alapján. Az MVH felügyeleti ellenőrzés keretében bármely előzetes helyszíni szemlén részt vehet.

Köszönettel: JKHK munkaszervezete 2010. január 24.

Euró árfolyam 2010. évre


ÚMVP III. és IV. tengely pályázatai tekintetében a 2010-es esztendőben használandó 
EURO árfolyam az EKB január elsejei  árfolyama 270,42  Ft/euró. 2010. január 17.
 2010. január 15. 2010. január 06.

Tisztelt Partnerünk!

 

Örömmel tájékoztatom Önt, hogy 2010-ben is megjelentek az Nemzeti Civil Alapprogram pályázati kiírásai. A pályázatokról pályázati egyeztető fórumot tartunk, amelyre szeretettel meghívjuk Önt.

 A fórum időpontja: 2010. január 18 (hétfő) 15:00

Helyszíne: Jászsági Többcélú Társulás Titkársága (földszinti nagytárgyaló)

5100 Jászberény, Szabadság tér 16.


A fórumon való részvétel díjtalan, kérem e-mailben jelezze részvételi szándékát január 15-ig.

 

Rövid összefoglaló az Nemzeti Civil Alapprogram pályázatairól:

 

·         Nemzeti Civil Alapprogram Észak-alföldi Regionális Kollégiumának 2010. évi működési célú pályázati kiírása, melyen mindazon civil szervezetek pályázhatnak, melyeket a bíróság 2008. december 31. előtt jogerősen nyilvántartásba vett, helyi, vagy megyei hatókörűek. A pályázat benyújtásának határideje 2010. március 2.

 

·         Nemzetközi Civil Kapcsolatok és Európai Integráció Kollégiuma pályázati felhívása (NCA-NK-10-C kódszámmal) a Kárpát-medencében megvalósuló civil szervezetek közötti magyar-magyar együttműködés, határmenti és határokon átnyúló civil kapcsolatok támogatására. A kollégium ezen kategóriában a magyarországi civil szervezetek és a határon túli magyarság civil szervezetei közötti együttműködést támogatja. A pályázat elektronikus úton nyújtható be 2010. február 11-ig.

 

Amennyiben bővebb információra lenne szüksége, kérem keressen fel az alábbi elérhetőségek valamelyikén!

 

Üdvözlettel:

Hajnal Gitta

kistérségi koordinátor

5100 Jászberény, Szabadság tér 16. II. emelet

Mobil: 30/ 476-1728

E-mail: gitta.hajnal@umpont.hu 2009. december 20.
 2009. december 16.

Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP): beadási határidő január 15.

 

Az NDP keretében összesen 6 jogcímre 2009. november 16. és január 15. között összesen 64 millió € támogatásra lehet támogatási kérelmet benyújtani.

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 98/2009. (XII. 14.) közleménye: tájékoztatás a Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) keretében benyújtható jogcímekre vonatkozó támogatási kérelmek benyújtási időszakának meghosszabbításáról, valamint a „de minimis” állami támogatási szabályokról

1)   Tájékoztatjuk az ügyfeleket, hogy a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól szóló 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet módosítása kihirdetés alatt áll.

A módosítás alapján az ügyfeleknek 2009. november 16. és 2010. január 15. között van lehetőségük támogatási kérelem benyújtására.

 2)  Továbbá az alábbiak szerint tájékoztatjuk az ügyfeleket az NDP keretében nyújtandó támogatásokkal kapcsolatos „de minimis” szabályok alkalmazásáról: részletek itt!

 

A kérelmeket az MVH-nak két hónapon belül kell elbírálni, és a támogatottaknak a fejlesztéseket 2011. március 31-ig meg is kell valósítani.

 

A fejlesztésre a támogatási rendeletek mellékletében található településeken lakók, gazdálkodók adhatnak be kérelmet, függetlenül attól, hogy foglalkoztak-e cukorrépa termeléssel.

 

Az egyes jogcímeket az fvm.hu Jogszabályok almenüjében és az umvp.eu Dokumentumtárában tekinthetik meg.

 

Részletezve itt:

- 144/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló támogatások igénybevételének általános szabályairól.

 - 145/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a vidéki települések megújítására és fejlesztésére igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről.

 - 146/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 - 147/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében megvalósuló mezőgazdasági üzemek korszerűsítéséhez nyújtandó támogatások igénybevételének feltételeiről.

 - 148/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 - 149/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a vidéki örökség védelméhez igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről.

 - 150/2009. (XI. 6.) FVM rendelet a Nemzeti Diverzifikációs Program keretében a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről. 2009. december 12.

Közlemény a támogatási kérelem benyújtási időszak beadási határidejének meghosszabbításáról: december 20-ig várják a kérelmeket!


Az ÚMVP Irányító Hatóságának 97/2009. (XII. 11.) közleménye a „Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyében a nem horizontálisan megvalósuló intézkedések (Falumegújítás, Vidéki örökség megőrzése, Mikrovállalkozások fejlesztése, Turisztikai tevékenységek ösztönzése) tekintetében a támogatási kérelem benyújtási időszak beadási határidejének meghosszabbításáról”.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyében a nem horizontális, helyi akciócsoportokon keresztül megvalósuló alábbi intézkedések,


 • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és -fejlesztésre igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 135/2008. (X. 18.) FVM rendelet,
 • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 136/2008. (X. 18.) FVM rendelet,
 • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 160/2009. (XI. 19.) FVM rendelet,
 • Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről szóló 138/2008. (X. 18.) FVM rendelet

vonatkozásában a támogatási kérelmek beadási időszaka módosul, meghosszabbításra kerül. Az erről szóló jogszabály módosítása folyamatban van. A támogatási kérelmeket 2009. november 16. – 2009. december 20. között lehet benyújtani.


 2009. december 04.

LEADER pályázatok kezelése


A Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete LEADER HACS irodájába 2009. november 20-ig 38 db pályázat érkezett az ÚMVP IV. tengely pályázati felhívására, melyekből 5 pályázatot összeférhetetlenség miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltésének kezelésre átadtuk.
A munkatársak a 33 pályázat ügykezelését 2009. december 1-jén megkezdte. A pályázatok érkeztetése, iktatása és rögzítése 2009. december 3-ig megtörtént.

JKHK Egyesülete munkaszervezete


 2009. november 28.


181/2009. (XI. 24.) MVH Közlemény

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatások igénybevételének részletes feltételeiről.

Megtekintés

180/2009. (XI. 24.) MVH Közlemény

lAz Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapbó lnyújtandó, falumegújításra és– fejlesztésre nyújtandó támogatások igénybevételének részletes feltételeiről.

Megtekintés

179/2009 (XI.24.) MVH Közlemény

lAz Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez nyújtandó támogatások igénybevételének részletes feltételeiről.

Megtekintés

178/2009. (XI. 24.) MVH Közlemény

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások igénybevételének részletes feltételeiről. 2009. november 17.

ÚMVP III. tengely felhívásai!

 

Az ÚMVP III. tengelyes négy nem horizontális intézkedéseket szabályozó jogcímrendeleteket (falumegújítás és fejlesztés, mikrovállalkozások létrehozás és fejlesztése, turisztikai tevékenységek ösztönzése, vidéki örökség megőrzése) szerinti beadási határidőket a 154/2009 (Xl.13) FVM rendelet módosította. Ennek értelmében 2009. november 20.-december 20. közötti időszakban lehet a támogatási kérelmeket benyújtani a még kihirdetésre váró jogcímrendeletek szerinti feltételekkel az MVH által még közzé nem tett formanyomtatványon. 

A rendeletmódosításokat és a formanyomtatványokat a honlapunkon haladéktalanul közzé fogjuk tenni. 2009. november 04.

LEADER pályázatok!!!


Célterület adatlapok KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ hibái:

A JKHK Egyesülete által elkészített projektleíró adatlapok és azok kitöltési útmutatói között eltérés van. Kérjük az adatlapokban szereplő karakterszámokat alapul venni.

Ennek megfelelően:

1.5 pályázó bemutatása max. 500 karakterben történjen.

2.2 A projekt célja, célcsoportja (max. 1000 karakter)* kettő együtt értendő, nem külön-külön 1000 karakter 2009. november 02.

Arculati elemekről a kedvezményezettek figyelmébe

Közzétették az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program bármely intézkedése keretében támogatást nyert kedvezményezettek által a projekt megvalósulási helyszínén kötelezően feltüntetendő arculati elemeket az ügyfél nyomdai partnere által reprodukálható formátumokban, illetve a kihelyezés feltételeit részletesen tartalmazó arculati útmutatót.

 

A CS3-as jelölésű fájlok Adobe Illustrator (AI) CS3 verzióra lettek visszaállítva, arra az esetre, ha ezzel a verziószámú programmal dolgoznák fel az anyagokat. Amely fájlok mellett nincs ilyen jelölés, azok CS4 verziójú AI-ban készültek. Az .ai kiterjesztésű fájlokat az InDesignnal és az AI-val dolgozó grafikusok tudják használni.

A3 méretű eszközdekorációk külön nem készültek, mert a helyi grafikusok ezeket az A4 140%-os felnagyításával elő tudják állítani.

 

A CorelDraw-t vagy egyéb programot használó grafikusok az utolsóként feltöltött .zip fájlban található dokumentumokból dolgozhatnak.

 

A dokumentumokat az alábbi címről tölthetik le:

 

http://www.umvp.eu/?q=kedvezmenyezettek-figyelmebe-frissitve-091026-an#attachments


 2009. október 29.

Az ÚMVP III-as tengelyes kifizetési kérelmekhez tartozó MVH közlemények megváltoztak!

 

Szeretnénk felhívni Partnereink figyelmét, hogy az ÚMVP III-as tengelyes kifizetési kérelmek benyújtásával kapcsolatos MVH közlemények megváltoztak! Ezek a honlapunk pályázatok nevű menüpontjából, illetve a következő linkekre kattintva letölthetők!

 

150/2009. (X. 26.) MVH Közlemény

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és - fejlesztésre nyújtandó támogatások kifizetésének igényléséről

 

151/2009. (X. 26.) MVH Közlemény

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás kifizetésének igényléséről

 

152/2009. (X. 26.) MVH Közlemény

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a turisztikai tevékenységek ösztönzéséhez igénybe vehető támogatás kifizetésének igényléséről

 

153/2009. (X. 26.) MVH Közlemény

az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére igénybe vehető támogatások kifizetésének igényléséről 2009. október 13.

Figyelem!!! LEADER PÁLYÁZATOK

 

A  LEADER pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatokat 2009. október 1. és 2009. október 31. között, ezt követően évente március 1 és 31, valamint október 1-31. között lehet benyújtani az MVH és a Törvény 16. § valamint 21. § alapján az illetékes LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés alapján az illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájába, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton.

 

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a kötelező mellékleteket CD-re írott formában is be kell nyújtaniuk a pályázat anyagával együtt!!! 2009. október 08.

 

Figyelem!!! LEADER PÁLYÁZATOK

 

A  LEADER pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatokat 2009. október 1. és 2009. október 31. között, ezt követően évente március 1 és 31, valamint október 1-31. között lehet benyújtani az MVH és a Törvény 16. § valamint 21. § alapján az illetékes LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés alapján az illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájába, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton.

 

Felhívjuk a pályázók figyelmét, hogy a kötelező mellékleteket CD-re írott formában is be kell nyújtaniuk a pályázat anyagával együtt!!! 2009. szeptember 23.

LAKOSSÁGI FÓRUMOK A JÁSZSÁGBAN

 

 

2009. év október 1-jétől pályázhatóak a LEADER rendeletek, azaz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelyes „pályázati felhívásai”. Törekvésünk, hogy a LEADER támogatási források lekötését olyan kérelmekkel (projektekkel) biztosítsuk, melyek helyi közösségünk javát, településeink, vállalkozásaink fejlesztését, illetve civil kezdeményezések megvalósítását segítik elő.

 

2009. november 1-jétől várhatóan ismét pályázhatók az ÚMVP III. tengely jogcímei (mikrovállalkozás fejlesztés, turizmusfejlesztés, vidéki örökség megőrzése és falumegújítás- és fejlesztés).

 

Jászberényi kistérségben Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete a jövőben is folytatja a
HVS-ben megfogalmazott célok megvalósítását, melyről az érdeklődők a
www.jkhk.hu oldalon informálódhatnak.

 

A LEADER sikere mellett elkötelezett helyi szereplők úgy vélik: a program végrehajtása során alkalmazott szemléleten keresztül valósulhat meg a vidékfejlesztés a leghatékonyabb módon, azaz hogy a közösségek helyben határozzanak a környékük jövőjét befolyásoló fejlesztésekről. A fenntartható, egymást kiegészítő projektek legfontosabb erénye, hogy hatásuk összeadódik, ezzel pedig  serkenti a térségek népesség-megtartó erejét.

 

Az aktuális hazai (regionális) és uniós pályázati lehetőségekről tájékoztatnak a kistérség vidékfejlesztési szereplői.  A pályázati lehetőségek bemutatására közös fórumokat szervez az térség kistérségi koordinátorai, HVI irodavezetője és a JKHK Egyesülete, melyre ezúton tisztelettel invitáljuk az érintetteket.

 

Fórumok időpontja, helyszíne:

 

2009. szeptember 23. 16.00   – Jászfényszaru, Polgármesteri Hivatal

2009. szeptember 24. 17.00   – Jászapáti, JKHK Egyesülete irodája

2009. szeptember 26. 9.00     – Jászalsószentgyörgy, Falunap

2009. szeptember 28. 14.00   – Jászágó, Polgármesteri Hivatal

2009. szeptember 28. 16.30   – Jászárokszállás, Polgármesteri Hivatal, Díszterem

2009. szeptember 29. 14.00   – Jászszentandrás, Művelődési Ház

2009. szeptember 29. 17.00   – Jászivány, Művelődési Ház

2009. szeptember 30. 14.00   – Jászfelsőszentgyörgy, Polgármesteri Hivatal

2009. szeptember 30. 17.00   – Pusztamonostor, Művelődési Ház

2009. október 01. 14.00         – Jászboldogháza, Polgármesteri Hivatal

2009. október 01. 17.00         – Jánoshida, Polgármesteri Hivatal

2009. október 02. 14.00         – Jásztelek, Polgármesteri Hivatal

2009. október 02. 17.00         – Alattyán, Polgármesteri Hivatal

2009. október 05. 14.00         – Jászjákóhalma, Polgármesteri Hivatal

2009. október 05. 17.00         – Jászdózsa, Polgármesteri Hivatal

2009. október 06. 14.00         – Jászladány, Polgármesteri Hivatal

2009. október 06. 17.00         – Jászkisér, Polgármesteri Hivatal

 

Fórumok témája:

1. Az Európai Uniós és a hazai források legfontosabb tudnivalói

Fazekas Éva, Hajnal Gitta– kistérségi koordinátorok - Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.

2. Pályázati aktualitások a lakosságnak és vállalkozóknak

Fazekas Éva, Hajnal Gitta – kistérségi koordinátorok- Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.

3. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program  III. és IV. tengely pályázati felhívásai

Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, HVI iroda munkatársai

Szóróanyag MNVH (Magyar Nemzeti Vidék Hálózat)

 

Elérhetőség:                                                             Ügyfélfogadás:
Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete          H:        8:00 – 12 00; 13:00 – 19:00
Székhely: 5130 Jászapáti, Velemi Endre út 4-6.       K-P:    8:00 – 12 00; 13:00 – 17:00
Iroda: 5130 Jászapáti, Tompa Mihály u. 2.              

E-mail: jaszsagi.kistersegi@gmail.com
Web:
www.jkhk.hu

Tel.fax: 06-57-443-570

 

Jászapátiak Baráti Egyesülete – HVI iroda

Mihályi Mónika - HVI irodavezető

Székhely: 5130 Jászapáti, Velemi Endre út 4-6.      

E-mail: jaszberenyi@vkszi.hu
Web:
www.jabe.hu

Tel: 06306004818

  2009. szeptember 21. 2009. szeptember 19.

Megjelent a LEADER rendelet és pályázati felhívás

 

Közzétesszük az FVM által kihirdetett rendeleteket a LEADER programról és a támogatások részletes feltételeiről. A pályázatok benyújtásának határidejéről, pontos feltételeiről a jogszabályokban olvashat!

 

Megjelent a 122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 

A rendelet célja: a helyi igényekhez és sajátosságokhoz igazodó, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákban meghatározott LEADER fejlesztések megvalósításának elősegítése érdekében meghirdetésre kerülő LEADER pályázati feltételeket és támogatási célokokat határozza meg, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a vidéki területeken az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: ÚMVP) IV. intézkedéscsoportja keretében megfogalmazott célok eléréséhez a fenntarthatóság és esélyegyenlőség elveinek figyelembevételével.

 

A pályázat benyújtása

E rendelet alapján meghirdetésre kerülő pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatokat 2009. október 1. és 2009. október 31. között, ezt követően évente március 1. és 31., valamint október 1. és 31. között a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton kell benyújtani - a Törvény 16. §-a valamint 21. §-a alapján az MVH és az illetékes LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés szerint - az illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájába.

*

Megjelent a 123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek és a LEADER helyi akciócsoportok részére az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK tanácsi rendelet keretében nyújtott támogatás részletes feltételeiről szóló 141/2008. (X. 30.) FVM rendelet módosításáról.

 

A rendeletek megtalálhatók az umvp.eu Dokumentumtárában, vagy az fvm.hu Jogszabályai között.

 

Kapcsolódó tartalmak: 

LEADER pályázati felhívás- és rendelettervezet

 

Kapcsolódó fórum témák: 

LEADER

 

Kapcsolódó linkek: 

Minden a LEADER-ről az umvp.eu-n

122/2009. (IX. 17.) FVM rendelet

123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet 2009. szeptember 12. 2009. szeptember 03.

Megjelent az IKSZT – rendelet

 

Újra pályázhatnak integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatásokra. A támogatási kérelmet 2009. szeptember 1. és 2009. szeptember 30. között lehet benyújtani. A támogatás igényléséhez szükséges dokumentáció innen letölthető. (FRISSÍTVE!)

Megjelent a 112/2009. (VIII. 29.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről.

A támogatás célja az integrált közösségi és szolgáltató tér infrastrukturális kialakításának, valamint működtetésének támogatása, amelynek eredményeként hozzáférhetővé válnak a vidéki települések életminőségét javító közösségi, kulturális, közművelődési, szociális, egészségügyi, üzleti, információs, kommunikációs, adminisztratív és egyéb szolgáltatások.

Részlet a rendeletből:

Támogatás igénybevételének feltételei

4. § (1) E rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtására a korlátozásmentes IKSZT címmel rendelkező települési önkormányzat, települési kisebbségi önkormányzat, önkormányzati társulás, többcélú kistérségi társulás, nonprofit szervezet, valamint egyházi jogi személy (a továbbiakban: ügyfél) jogosult.

(2) A nem önálló jogi személyiségű önkormányzati társulás ügyfél esetében támogatási kérelmet a helyi önkormányzatok társulásairól és együttműködéséről szóló 1997. évi CXXXV. törvény 7-8. §-ai alapján a közös feladatok és hatáskörök gyakorlására jogosult önkormányzat nyújthat be.

(3) E rendelet alapján az ügyfél a 2007-2013-as időszakban egy IKSZT megvalósulási helyszínen egy támogatási kérelem alapján részesülhet támogatásban, és csak egy támogatási kérelem alapján valósulhat meg támogatott beruházás, illetve szolgáltatásnyújtás. Egy településen egy IKSZT épület kialakítása támogatható.

A támogatási kérelmet 2009. szeptember 1. és 2009. szeptember 30. között lehet benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megvalósítás helye szerint illetékes kirendeltségéhez, az MVH által a honlapján közzétett formanyomtatványon.

A rendelet már olvasható a Magyar Közlönyben és az FVM honlapján, itt!

A támogatás igényléséhez szükséges dokumentáció innen letölthető. 2009. szeptember 02.

Közzétesszük a LEADER pályázati felhívás tervezetét és az FVM rendelet-tervezetét a LEADER fejezet végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

 

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások részletes feltételeiről.

A rendelet célja a helyi igényekhez és sajátosságokhoz igazodó, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákban meghatározott LEADER fejlesztések megvalósításának elősegítése érdekében e rendelet alapján meghirdetésre kerülő LEADER pályázati feltételek és támogatás célok meghatározása, amelyek hatékonyan hozzájárulnak a vidéki területeken az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (a továbbiakban: ÚMVP) IV. intézkedéscsoportja keretében megfogalmazott célok eléréséhez, a fenntarthatóság és esélyegyenlőség elveinek figyelembe vételével.

 

A támogatásról

 

Támogatás vehető igénybe az illetékes LEADER HACS területén a HPME katalógusban foglaltaknak megfelelően az alábbi jogcímek keretében megvalósuló fejlesztésekre:

 • LEADER közösségi célú fejlesztés;
 • LEADER vállalkozási alapú fejlesztés;
 • LEADER rendezvény;
 • LEADER képzés;
 • LEADER térségen belüli együttműködés;
 • LEADER térségek közötti és nemzetközi együttműködés;
 • LEADER tervek és tanulmányok.

 

A pályázat benyújtásáról

 

A rendelet alapján meghirdetésre kerülő LEADER pályázati felhívás keretében benyújtott pályázatokat 2009. október 1. és 2009. október 31. között, ezt követően évente március 1 és 31, valamint október 1-31. között lehet benyújtani az MVH és a Törvény 16. § valamint 21. § alapján az illetékes LEADER HACS között létrejött delegálási szerződés alapján az illetékes LEADER HACS munkaszervezeti irodájába, az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton.

Részletek a csatolt rendelet-tervezetben és pályázati felhívás-tervezetben.

Forrás: umvp.eu

 
 
LEADER_2009_08_31_Pályázat_TERVEZET.doc 588 KB msword
LEADER_ 2009_ 08_31.Rendelet_TERVEZET.doc 167 KB msword
HPME katalogus_tervezet.zip 95.27 KB force-download


 2009. augusztus 26.

A hét régió kistelepüléseit bemutató II. Magyar Vidék Napja rendezvényre várjuk minden LEADER-települést reprezentálni kívánó kistermelő, kézműves, iparművész kiállító jelentkezését. Jelentkezés szeptember 8-ig!

 

 

A budapesti Városligetben rendezzük meg idén, immár hagyományosan, második alkalommal a Magyar Vidék Napja vidékfejlesztési rendezvényt.

 

Helyszín: Vajdahunyadvár épületegyüttese – Budapest, Városliget
Időpontja: 2009. szeptember 18. (péntek)

 

A 2008-as évi rendezvényen hazánk 96 LEADER közössége mutatkozott be a Vajdahunyadvárban, idén is a LEADER Program helyi érintettjeinek kívánunk megjelenési lehetőséget biztosítani. Szeptember 18-án, Budapesten az érdeklődők megismerkedhetnek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programmal (ÚMVP), az Európai Unió LEADER-elvének megvalósulásával, a LEADER Helyi Akciócsoportokkal, a térségek turisztikai kínálatával, hagyományaikkal, művészetükkel és nem utolsó sorban az ott élő emberekkel. Az ÚMVP aktuális intézkedéseinek bemutatása, szakmai rendezvények és előadások mellett ezért biztosítunk lehetőséget – korlátozott számban – helyi termelők, iparosok és termékeik bemutatkozására.

A Helyi Akciócsoportok munkaszervezeteinek közreműködésével várjuk mindazon LEADER településen élő, dolgozó és alkotó kézműves, iparművész, hagyományőrző civil szervezet, magyar termékeket előállító kisvállalkozó és termelő jelentkezését, akik korábbi sikeres rendezvényeinkhez hasonlóan (legutóbb a 17. Sziget fesztivál Hungarikum Falujában) bemutatókat, kóstolókat tartanának, és termékeiket értékesítenék a látogatók számára. A megjelenési lehetőség ingyenes!

 

A kiállítani, fellépni, árusítani szándékozók jelentkezési határideje: 2009. szeptember 8. (kedd) 16.00
A programmal kapcsolatban felmerült kérdésekkel forduljanak a LEADER Helyi Akciócsoportok munkaszervezeteihez, vagy írjanak az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága e-mail címére:
rendezveny@umvp.eu

 

Telefonon Czímer Nikolettánál érdeklődhetnek a részletekről: (1)301-5901

FVM VKSZI
Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága 2009. augusztus 23.

Jogszabály-tervezet

.../2009. (...) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az IKSZT kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatások részletes feltételeiről.

 

IKSZT jogszabály-tervezet letölthető
 2009. augusztus 18.

       

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network, valamint az Öko-Hungária Nonprofit Kft ezúton meghívja Önöket a következő rendezvényre:

 

Környezetvédelmi termékdíj 2009

Egy gyakorlatias, érthető előadás a bonyolult szabályozásról

 A környezetvédelmi termékdíj szabályozás 2009. január 1-i, valamint június 1-i változásai egyaránt fontos területeket érintenek.

Az előadás kitér mind a 2009. január 1.-től, mind a 2009. június 1.-től hatályos változásokra!

 Idén új díjszámítási rendszer lépett életbe az italcsomagolások területén, változtak a nyilvántartásra, átvállalásra, bérgyártásra vonatkozó szabályok is.

Az aktuális előírások és értelmezések ismeretét különösen fontossá teszi, hogy becslések szerint ma több mint százezer céget érint a szabályozás – főként a csomagolás termékdíján keresztül. Ráadásul ezt az adónemet a vámhatóság ellenőrzi, amely érezhetően nagy hangsúlyt fektet erre a területre, ebből következően komoly a mulasztásokkal kapcsolatos bírság kockázata az egyre gyakoribb ellenőrzések eredményeként.

          Helyszín:             Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Székháza

                                      5000 Szolnok, Verseghy park 8. I. em., Tanácsterem

 

          Időpont:               2009. szeptember 3.    14 óra, konzultáció 16 órától

          Előadó:                Sztruhár Imre        környezetvédelmi termékdíj tanácsadó,

                                                                       Öko-Hungária Nonprofit Kft.

 A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékát a cégnév, résztvevő neve, beosztása és elérhetősége megadásával az alábbi e-mail címen 2009. augusztus 31-ig (hétfő) jelezni szíveskedjen:    csatod@jnszmkik.hu

A bevezető előadás a következő tématerületeket érinti:

■ Változások 2009. január 1-ejétől és 2009. június 1.-től ■ A termékdíj-fizetési kötelezettség fennállása ■  Termékdíjköteles termékcsoportok (mi minősül termékdíj-köteles csomagolásnak? („Ex” jelzés a vámtarifaszám-listán) ■ A termékdíj-fizetésre kötelezett személye (Belföldi előállítású és külföldről behozott termékek, Kötelezettség termék mellé biztosított csomagolóeszköz és csomagolóanyag esetében, Bérgyártás és termékdíj-kötelezettség) ■ Keletkezik-e termékdíj-kötelezettségem? ■ Kivételes helyzetek, amelyekhez kapcsolódóan nem kell termékdíjat fizetni ■ A láncüzlet szabályai ■ Változások a bérgyártás megítélésében ■ A termékdíj-szabályozás legfontosabb elemei ■A termékdíj-fizetési átvállalása ■ A termékdíj-fizetési kötelezettség keletkezésének időpontja ■ A termékdíj alapja, bevallása, befizetése és ellenőrzése (Termékdíj kiszabása a vámeljárás során, Termékdíj bevallása és befizetése, A termékdíj-fizetési kötelezettség ellenőrzése, Szankciók, Kik számíthatnak ellenőrzésre a következő hónapokban?) ■ Termékdíj-kedvezmény ■ A termékdíj visszaigénylése ■ Termékdíj-mentesség (Hulladékhasznosítás egyéni teljesítéssel, Hulladékhasznosítás koordináló szervezeten keresztül, Mentesség a kis mennyiségben csomagoló cégek részére) ■ Számlán feltüntetési kötelezettség ■ Újrahasznosítás ■ A termékdíjköteles termékek részletes szabályai ■ Egyéb kőolajtermék ■ Gumiabroncs ■ Hűtőközeg ■ Csomagolás ■ Kereskedelmi csomagolás (darab alapú italcsomagolások, műanyag szatyrok, zacskók, reklámtáskák termékdíja ■ Akkumulátor ■ Reklámhordozó papír ■ Elektromos és elektronikai berendezés ■ A termékdíjjal kapcsolatos termékdíj adatszolgáltatási kötelezettségek ■ A nyilvántartás módja (külön kiemelve a göngyölegek, visszaváltható csomagolások, raklapok) ■ Azonosítószámok (VPID és GLN számok) ■ bejelentés és bevallás a VPOP felé ■ Bejelentések és bevallások kitöltésének problémái ■ Önellenőrzés és pótbevallás ■ Új nyomtatványok, KT-kódok, ■ Új lapok – BEV, BEJKE ■ A VPOP eljárása, ellenőrzése 2009-ben, bírságolás, szankcionálás ■ Mire kell kiemelten figyelni a boltokban, kisvállalkozásoknak? ■ A termékdíj és a hulladékhasznosítás kapcsolata ■ Termékdíj az export-import ügyletek esetén

 Az előadást követően az egyéni kérdések felvetésre és megválaszolásra kerülnek. Az érdeklődőket várjuk szeretettel!

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei           Kereskedelmi és Iparkamara

  2009. augusztus 17.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, közösen meghirdetik a Magyarországi Falumegújítási Díj 2009. pályázatot, „Új energiák egy erős közösségért” mottóval.

 

A pályázat célja, hogy felkutassa és díjazza a legjobb magyarországi falumegújítási tevékenységeket, a kiemelkedő, példamutató intézkedéseket, kezdeményezéseket. Ezek bemutatásával, az információk cseréjével tovább javítsa a falumegújítást végző községek, nagyközségek eredményeit, jó példával elindítsa ezen az úton az ebből még kimaradó falvakat, mozgalommá szervezze a falumegújítást.

 

A harmadik alkalommal meghirdetett „Magyarországi Falumegújítási Díj” ezúttal is az aktuális „Európai Falumegújítási Díj” pályázati kiírás követelményein alapul, amelyet az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség hirdetett meg. Ez egészül ki néhány magyarországi követelménnyel. A magyarországi díj egy további célja, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen.

 

 

További részletek, a Pályázati kiírás, a beküldendő űrlapok letölthetők ITT

 

  2009. augusztus 14. 2009. augusztus 03. 2009. július 23.

Tájékoztatás – HVS felülvizsgálat

 

 

Az Irányító Hatóság előzetes tájékoztatása alapján a LEADER rendelet pályázati felhívásai 2009. október 1-31. között lesznek megnyitva.

 

Annak érdekében, hogy a rendelet az egyesület stratégiájához minél jobban illeszkedjen, az akciócsoport a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját (HVS) felülvizsgálta a LEADER fejlesztések vonatkozásában, 2009. április hónapban.

 

A HVS LEADER jogcímrendeleteit 2009. augusztus 10-ig újból felül kell vizsgálni, át kell dolgozni, annak érdekében, hogy a meghirdetésre kerülő LEADER rendelet minél átláthatóbb és kezelhetőbb legyen. Az ezzel kapcsolatos iránymutatást, tájékoztatást várhatóan a 31. héten kapja meg az egyesület munkaszervezete.

 

Eddigi információk alapján lehetőség van:

- HPME törlésre

- HPME összevonásra

- HPME nem megnyitására

 

A tagokat e-mailben folyamatosan tájékoztatjuk a változásokról!

 

A felülvizsgálat érdekében, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete elnökségi üléseket tart, melyek időpontjai:

 

·         2009. július 24. (péntek) 0830

·         2009. augusztus 03. (hétfő) 0830

·         2009. augusztus 07. (péntek) 0830

 

Helye: Jászapáti 2000. Mg. ZRt. (5130 Jászapáti, Velemi E. út 4-6.) székházának emeleti tanácskozó terme

 

Regionális illetékességű MVH-val történő egyeztetés időpontja 2009.08.04., az ott megtárgyalt anyag kerül megküldésre JKHK Egyesülete tagjai számára.

 

JKHK Egyesülete közgyűlésének időpontja 2009.08.07. 9.30 óra. 2009. július 14.

ÁFA kompenzáció az uniós forrásokból támogatott projektek érdekében

 

Az NFÜ a 2009. július 1-jétől életbe lépett, megemelt ÁFA tartalmat - mint a projektgazdáknak fel nem róható költségnövelő tényezőt - kompenzálni kívánja. Az Ügynökség ezzel segíti elő, hogy ne kerüljenek veszélybe a nagy értékű beszerzésekkel vagy szolgáltatásokkal tervezett projektek. Hasonló kompenzációra korábban is sor került. Az NFÜ javaslata alapján a Kormány 2009 májusában már elfogadott egy előterjesztést a forint árfolyamának jelentős gyengüléséből adódó hatás ellensúlyozására, most a megemelkedett ÁFA kompenzációjáról született döntés.

Letölthető: Áfa kompenzáció.doc 2009. július 13.

Július második hétvégéjén ismét megrendezték a mára hagyománnyá vált Aratónapot Jászapáti határában. A rendezők számos látnivalót kínáltak a hagyományőrzéstől kezdve a kulturális programokon át a szórakoztató műsorokig.

 

XIII. Aratónap, melyet a szervezők Jászapáti településen rendeztek meg. Az Aratónap programjában minden évben nagy szerepet kap a Jászapátin és környékén élő aratási szokások, eszközök bemutatása. A szervezők garantálták, hogy idén sem unatkozott senki, kicsik és nagyok egyaránt színes programok közül csemegézhettek. A rendezvény megvalósulásában inkább nagyobb szerepe van a civil szervezetek és helyi vállalkozások összefogásának, együtt dolgoznak a siker érdekében. Ennek szellemében az Aratónap célja a hagyományok ápolásán túl az, hogy a fiatalok megismerjék nagyanyáink, nagyapáink hogyan gyűjtötték be a gabonát, az életet adó kenyérhez.

 

A rendezvényen készült fényképeket megtekinthetik a KÉPGALÉRIÁBAN
 2009. június 09.

 

Megvalósult az I. Gyögyvessző Fesztivál és Falunap Pusztamonostoron.

 

A rendezvényen készült fotók megtalálhatóak a KÉPGALÉRIÁBAN.

  2009. június 04.

A Falunapi pályázat nyerteseinek figyelmébe!

 

Figyelem! Egy meg nem nevezett rendezvényszervező cég próbálja a falunapok helyi szervezőit megtéveszteni, erről olvashatnak az alábbiakban.

 

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében támogatott falunapok helyi szervezőinek egy része arról tájékoztatta az Irányító Hatóságot, hogy bizonyos meg nem nevezett rendezvényszervező cég azzal kereste fel őket, hogy kizárólag akkor kapják meg a falunap megrendezéséhez megítélt támogatást, ha szervező céget vesznek igénybe és iktatnak be maguk, illetve az FVM VKSZI hivatalos, közbeszerzésen kiválasztott rendezvényszervező partnere, a Merlin Communications Magyarország Kft. közé.

 

A pályázat kiírója nyomatékosan felhívja a pályázat nyerteseinek figyelmét, hogy az ilyen tartalmú megkeresések minden alapot nélkülöznek, egyúttal arra kéri őket, hogy rendezvényüket a www.umvp.eu honlapon olvasható iránymutatások szerint bonyolítsák le, illetve amennyiben kérdésük merülne fel, a tisztázás érdekében forduljanak az FVM VKSZI rendezvényszervező partneréhez, vagy írjanak e-mailt a rendezveny@umvp.eu címre!

 

Falunapjuk, vidéki rendezvényük megszervezéséhez mindannyiuknak sok sikert kívánunk!

 

FVM VKSZI 2009. június 02.

 

A jászberényi kistérségben a benyújtott tizenkét Falunapi pályázatból öt részesült támogatásban. Ennek értelmében, Alattyán, Jászboldogháza, Jásztelek, Jászágó és Pusztamonostor rendezheti meg az eseményeket Új Magyarország Vidékfehlesztési Program keretén belül nyújtandó támogatással — tudtuk meg Mihályi Mónika Helyi Vidékfejlesztési Iroda irodavezetőjétől. részletek 2009. május 24.

Júniustól indul az AKG

 

2009. június 1-jétől igénylehető az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás (AKG), amely a termőhelyi adottságoknak megfelelő termelési szerkezet, a környezettudatos gazdálkodás és a fenntartható mezőgazdasági gyakorlat kialakítását segíti elő.

Cél a környezet állapotának javítása, minőségi élelmiszer előállítása, valamint a gazdaságok életképességének megtartása és gazdasági hatékonyságának növelése.

A forrást az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program biztosítja. A gazdálkodók a különböző célprogramok által előírt kötelezettségvállalások előírásai szerint más-más mértékű többletköltséget és kieső jövedelmet is vállalnak, amelynek ellentételezésére szolgál a támogatás. 2009. május 19.
 2009. május 10.

  2009. május 05.

A Jászapátiak Baráti Egyesülete, a Jászapáti 2000. Mg. ZRt., a Centrum Jászapáti Kft, a Jászapáti Város Önkormányzata, a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete, valamint a Jásztej ZRt. szervezésében az idei évben is megrendezésre került

2009. május 2-án és 3-án az AGROCENTRUM Bevásárlóközpontban a

XIII. Jászsági Gazdanapok Kiállítás és Vásár rendezvényt!

 Reméljük, 2010-ben is ellátogat hozzánk?

 

Rendezvényen készült fotók megtekinthető: A KÉPGALÉRIÁBAN 2009. április 28.

Tudnivaló a Falunapok pályázat nyertesei részére

 

Fontos tudnivaló olvasható alább a rendezvények gördülékeny szervezéséről, elsősorban a május 15-31. közötti események gazdái részére.

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának közleményéből tájékozódhattak a "Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére" 2009. évben kiírt pályázat eredményéről.

Felhívjuk minden nyertes figyelmét arra, hogy tanulmányozza és ismerje meg előzetesen a pályázat során elnyert támogatás feltételeiről szóló 1. sz. mellékletet, s az egyéb csatolt dokumentumokat.

A gördülékeny szervezéshez fontos tudnivaló a nyerteseknek:

 • a május 15-31. közötti események gazdáit a Merlin Communications Magyarország Kft. fogja felkeresni a pályázatban megadott telefonon, e-mail címen.
 • A június 1-től kezdődő rendezvények szervezői keressék fel a Merlin Communications Magyarország Kft.-t az alábbi elérhetőségeken:
  telefon:
  30/653 71 79
  e-mail: falunap@merlin.hu

 

Tudnivaló a Merlin Communications Magyarország Kft.-ről: (idézve 1. sz. mellékletből)

"A Merlin Communications Magyarország Kft. az FVM és az FVM VKSZI közös megbízásából a Pályázaton nyertes rendezvények lebonyolítása keretében a Támogatott részére az 1. sz. mellékletben megjelölt, a rendezvény szervezésével, azon belül pedig az ÚMVP, rendezvényen történő megjelenésével és népszerűsítésével kapcsolatos egyes szervezési és lebonyolítási költségeket megtéríti Támogatott, mint nyertes pályázó részére."

 
Kapcsolódó tartalmak: 


 2009. április 23.

"Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére" 2009. EREDMÉNYEK

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának közleménye a "Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére" 2009. évben kiírt pályázat eredményéről.

 

A nyertes települések a Jászberényi kistérségben.

 

Sorszám A pályázó neve A rendezvény helyszíne
7. Alattyán Község Önkormányzat Alattyán
185. Jászágó Község Önkormányzata Jászágó
186. Jászboldogháza Községi Önkormányzat  Jászboldogháza
187. Jásztelek Községi Önkormányzat  Jásztelek
363. Községi Könyvtár és Művelődési Ház Pusztamonostor Pusztamonostor

 

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (továbbiakban: FVM) mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága (továbbiakban: Támogató) 2009. évben pályázatot hirdetett az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (továbbiakban: ÚMVP) hatálya alá tartozó települések önkormányzatai, az önkormányzat intézményei, e településeken rendezvényt tervező non-profit szervezetek, illetve magánszemélyek számára helyi rendezvények szervezésére, helyi közösségformáló kezdeményezések, rendezvények támogatására (a továbbiakban: pályázati felhívás).

A pályázati felhívásban rögzítetteknek megfelelően a 2009. március 10-ig benyújtott pályázatok feldolgozása, értékelése megtörtént. A pályázati döntés a bíráló bizottság tagjai által megállapított sorrenden alapul, a rendelkezésre álló keretösszeg eléréséig. Az értékelés során a bizottság a felsorolt kritériumok alapján, összességében bírálta el a beérkezett pályázatokat.

Az ÚMVP Irányító Hatósága a Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére kiírt pályázati felhívást a beérkezett nagyszámú pályázat és a rendezvények szakmai minősége és megalapozottsága miatt módosítja.

A pályázati felhívás „Elnyerhető támogatás formája és mértéke” cím része alábbi bekezdése: a pályázat keretében jelen (a pályázat felhívás 1. és 2. sz. melléklete alapján) a rendezvény lebonyolításához szükséges technikai eszközök és programelemek igénybevétele helyett, a Támogató döntése alapján a támogatás maximális összege 500.000,- Ft + Áfa, azaz ötszázezer forint + Áfa, amely összeg az 1. számú mellékletben feltüntetett tételekből állhat össze.

Támogató biztosítja a pályázatban megjelölt helyszínen az ÚMVP rendezvényen való megjelenésével és népszerűsítésével kapcsolatos egyes lebonyolítási és szervezési költségeket az 1. számú mellékletnek megfelelően.

Jelen IH közlemény 3. számú melléklete tartalmazza azon pályázók listáját, akik az IH döntése értelmében támogatásban részesültek. A támogatás igénybevételének feltételeit jelen közlemény 1. és 2. számú melléklete tartalmazza.

dr. Forgács Barnabás
IH vezető

3. számú melléklet: NYERTES LISTA 78.5 KB vnd.ms-excel
1. számú melléklet: A támogatás feltételei 197 KB force-download
2. számú melléklet: Nyilatkozat 25 KB msword


 2009. április 16.

XIII. Jászsági Gazdanapok

 

   2009. április 12.

Az ÚMVP Irányító Hatóság a Magyar Turizmus Zrt-vel és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségével együttműködve szervezi meg

a Hazajáró Hétvégét

2009. június 12-14. között,

amely jellegében hasonlít az MT Rt. /Torkos Csütörtök /néven ismert kezdeményezéséhez, illetve visszamutat a LEADER Központ 2007. szeptemberi akciójára.

Cél: a falusi, vidéki turizmus és a magyar termékek középpontba állítása, illetve a térségek minél több szálláshellyel, programmal, szolgáltatással történő megjelentetése, hogy ezek komplex csomaggá összeállva minél teljesebben képezzék le az adott LEADER-térség turisztikai kínálatát.

A regisztrált vidéki szálláshelyadók és a legszélesebben értelemben vett turisztikai szolgáltatók (helyi termékek, borospincék, csárdák, kézművesfoglalkozások, gyerekprogramok, túraútvonalak, helytörténeti gyűjtemények stb.) legalább 20% kedvezménnyel kell kínálniuk szolgáltatásaikat az akciós hosszú hétvégén (a kedvezmény felső küszöbe nincs meghatározva).

A Helyi Vidékfejlesztési Irodák és a LEADER Helyi Akciócsoportok munkaszervezeteinek - kiemelt április -májusi feladata minél több térségi szálláshely-tulajdonoshoz és szolgáltatóhoz eljuttatni a programhoz kapcsolódó információkat, meggyőzzék őket a programban való minél szélesebb körű részvételre, illetve erre mutatkozó igény esetén segíteni őket az adatlapok ki- és feltöltésében.

Bővebb információ kérhető:  jaszberenyi@vkszi.hu e-mail címeken, a www.hazajaro.hu, és a www.jabe.hu oldalakon. 2009. április 11.

XIII. Jászsági Gazdanapok


Kedves Érdeklődők!


Tájékoztatjuk Önöket, hogy az idei évben 2009. 05. 02-03-án immár 13. alkalommal rendezzük meg a Jászsági Gazdanapokat. A rendezvényre nem csak a kiállítani kívánó üzleti partnereinket várjuk, hanem ...


...az országból minden érdeklődőt, hiszen igyekszünk mindenki részére színes, érdekes szórakoztató programokat szervezni. A kiállítókat kérjük, hogy a Letöltés  menüpont alatt megtalálható jelentkezési lap kitöltésével szíveskedjenek jelentkezni.

 

Kedves Diákok!


Az idei évben is megrendezésre kerülő Jászsági Gazdanapok, valamint a Jásztej ZRt. 40 éves fennállása alkalmából rajzpályázatot hirdetünk.


A pályázati felhívást a Programok menüpont alatt olvashatjátok!


Várjuk pályamunkáitokat! 2009. április 10. 2009. árpilis 06.

Meghívom Önt, az Észak-Alföldi Operatív Program kiírásában megjelent Telephelyfejlesztés pályázati lehetőség bemutatására!

 

A pályázati kiírás egyeztetésének helyszíne: Jászberény, Jászsági Többcélú Társulás Nagytárgyaló (Szabadság tér 16. fsz.3 ajtó, (volt pártőrház)

Időpontja: 2009. április 14. (kedd) 15:00

 

A pályázati kiírás célja: a termelő és/vagy szolgáltató tevékenységüket fejleszteni kívánó vállalkozások meglévő, illetve új telephelyeik kialakítása és fejlesztése.

Gazdasági társaságok, Szövetkezetek, SZJA hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók, (a 800/2008 08 EK rendelet szerint KKV-nak kell minősülnie) (maximum 250 fő foglalkoztatott, árbevétel max. 12,5 md Ft) termelő és szolgáltató tevékenységekhez kapcsolódó új épületek építésére, létesítésére, átalakítására, bővítésére, eszközbeszerzésre, kármentesítésre nyújthatnak be pályázatot 10-100 millió Ft-os támogatásra 50%-os támogatási intenzitással , Benyújtási határidő: 2009. április 30-tól 2009. június 30-ig!

 

Nem támogathatóak a következő fejlesztések: csak kereskedelmi, vendéglátóipari szolgáltató tevékenység célját szolgáló fejlesztés (kivéve, a saját termék értékesítésének esetét), Nem támogatható pénzügyi szolgáltató tevékenység célját szolgáló fejlesztés, • Nem támogatható logisztikai beruházás célját szolgáló fejlesztés, Nem támogatható turisztikai attrakció-, és szálláshely-fejlesztés célját szolgáló fejlesztés.

 

Számítok megtisztelő részvételére!

Üdvözlettel:

Fazekas Éva 2009. március 25.

Integrált közösségi és szolgáltató tér cím nyertesek a jászberényi kistérségben

 

Örömmel értesítem, hogy 2009. március 25-én megjelentek az www.umvp.eu oldalon a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a 1698/2005/EK rendelet 56. cikke alapján, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes vidékfejlesztési intézkedésének keretében, a gazdaság és vidéki lakosság számára nyújtott alapszolgáltatásokhoz kapcsolódóan 2008. július 18-án meghirdetett az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér " – IKSZT– pályázat eredménye.

 

A Jászberényi kistérségben az alábbi szervezetek teljesítették az IKSZT Cím elnyeréséhez szükséges feltételeket:

 

 1. Jánoshida

Közösségi Önkormányzat Jánoshida

 1. Jászdózsa

Jászdózsa Község Önkormányzata

 1. Jászfelsőszentgyörgy

Jászfelsőszentgyörgy Község Önkormányzat

 1. Jászjákóhalma

Jászjákóhalma Község Önkormányzata

 1. Jászladány

Jászladány Nagyközség Önkormányzata

 1. Jásztelek

Jásztelek Község Önkormányzata

 1. Pusztamonostor

Pusztamonostor Község Önkormányzata

 

Az FVM, mint az ÚMVP végrehajtásáért felelős Irányító Hatóság döntése alapján a kiválasztott szervezetek jogosultságot nyernek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) az IKSZT kialakítására az FVM által 2009. II. negyedévében meghirdetésre kerülő beruházási jogcím rendelet keretében támogatási kérelmet benyújtani a meglévő korszerűtlen épületek külső belső felújítása érdekében. 2009. március 23.

Országos LEADER Konferencia Abaújban

 

"A helyi közösségek szerepe az ÚMVP végrehajtásában" címmel országos szakmai konferenciát rendeztek Szikszón, Magyarország LEADER Helyi Akciócsoportjainak (HACS) számára.

 

A közelmúltban, 2009. március 19-én került megrendezésre Abaújban az a nagyszabású esemény, melynek keretében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) Irányító Hatósága, valamint az Abaúj Leader Egyesület közreműködésével, „A helyi közösségek szerepe az ÚMVP végrehajtásában” címmel országos szakmai konferenciát rendezett Szikszón, Magyarország LEADER Helyi Akciócsoportjainak (HACS) számára.

 

A konferencia fő célja volt, hogy a résztvevők számára aktuális ismereteket nyújtson az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program eredményeivel és végrehajtásával kapcsolatosan, annak érdekében, hogy a LEADER Helyi Akciócsoportok hatékonyan működjenek közre a magyar vidék fejlesztésére 2013-ig rendelkezésre álló több mint 250 Milliárd forint lehívható támogatás koordinálásában.

 

Bővebb információ a www.umvp.eu oldalon 2009. március 15.