« Februr 2024 »
Ht Ked Sze Cs Pn Szo Vas
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
A hétvégén immár negyedik alkalommal rendezték meg találkozójukat a pörkölttorta-készítők Jászteleken. A programot idén az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program „Vidéki rendezvények, falunapok 2009” pályázat támogatásával szervezték meg a községben. Az egész napos eseménysorozat megmozgatta nem csak a település, de a környék egész lakosságát.

            

A tavaly nagy sikerrel zárult kezdeményezés során százötven vidéki rendezvény megvalósítását biztosította az uniós forrás, ami az ország hét régiójának szinte valamennyi kistérségét érintette. Jásztelek község tavaly is ÚMVP támogatással rendezhette meg falunapját. A 2008-as pályázat keretében technikai felszerelésekre és produkciókra térítésmentesen lehetett pályázni. Az eszközöket, a kiszolgáló személyzetet, valamint a tűzijátékot a Földművelésügyi és Vidékfeljelsztési Minisztérium biztosította számukra.

Jásztelek Község Önkormányzata fellelkesülve a tavalyi sikeren, idén is pályázott az ÚMVP Falunap felhívására, és – mint rutinos pályázatírók – ismét nyertek. A bírálat során előnyt jelentett, ha a tervezett rendezvény a LEADER Helyi Akciócsoport által kialakított stratégiához, a régió turisztikai és hagyományőrzési terveihez illeszkedett, emellett pozitív elbírálást kapott, ha minél több korosztályt szólít meg programokkal. A jásztelki pályázat ilyen volt.

A hétvégi rendezvény a tavalyihoz hasonlóan idén is nagy érdeklődésre tartott számot. A falunap összehozta a község apraját-nagyját, erősítette az összetartozás érzését, közösségi élményt nyújtott. A jászsági tortakészítők mellett a jászkarajenői, nádudvari, szigetszentmiklósi, sajószögedi és zsámbéki tortakészítők is bemutatták ötletes tortadekorációikat, melynek témája volt: „Itt van a május, virágzik a szerelem”. Nem volt könnyű helyzetben a zsűri, hosszasan tanácskoztak a nyertesek kihirdetése előtt.

A rendezvényen a helyi kulturális értékeket vonultatták fel, helyi alkotók mutatták be többek között falvédő kiállítás keretén belül műveiket. A szervezők lehetőséget biztosítottak helyi és környékbeli előadók bemutatkozására. Az Akácvirág Dalkör műsora nagy siker volt, kora délután az érdeklődők részt vehettek „Jánoska eresztésen is”. A vendéglátás gerincét a település, vagy kistérség jellegzetes, tradicionális gasztronómiai kínálata adta.  A rendezvény zárásaként nagy sikerű operett gálával búcsúztak a közönségtől.

A résztvevők az egész napos programsorozat során lehetőséget kaptak a vidéki lakosság hagyományainak mélyebb megismerésére, ápolására, a kulturális értékek megőrzésére és integrálására a mai megváltozott életformába. A kistérségi együttműködés szempontjából fontos a szomszéd települések közötti kapcsolatok erősítése is.

A rendezvény kiemelt helyszínén került elhelyezésre az ÚMVP információs standja, melynek célja, hogy a rendezvény látogatói is értesüljenek az ÚMVP céljairól és aktuális intézkedéseiről, a LEADER Program megvalósulásáról. A Jászság első falunapján a standon együttesen jelent meg a Jászsági Kistérségi Helyi Közösség Egyesülete LEADER HACS képviselője, a Jászberényi HVI irodavezetője, az FVM kistérségi információs pontja valamint az ÚMPont kistérségi koordinátora, közösen informálva az érdeklődőket a pályázati lehetőségekről.

A standon nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is szívesen látták, ezért rajzversennyel, arcfestéssel várták a fiatalokat.

           

 

A Jászságban 2009 szeptemberig további négy helyszínen jelennek meg. Alattyánon, Jászágón, Jászboldogházán és Pusztamonostoron várják a pályázatok iránt érdeklődőket.

Illés Anita, Mihályi Mónika


A lap tetejére
(c) Jászapátiak Baráti Egyesülete & Hezekiah 2007-2008. Minden jog fenntartva!