« December 2023 »
Ht Ked Sze Cs Pn Szo Vas
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Kiutat kerestek a hátrányos helyzetbõl

MUNKALEHETÕSÉG Szakképzettség nélkül ma már nehéz elhelyezkedni

 

Lezárult a másfél éve elindult környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási foglalkoztatási program a Jászságban. Néhányan tegnap írták alá a tovább foglalkoztatásukról szóló szerzõdést.

 

- Fiatal koromban nem fejeztem be az általános iskolát, csak hét osztályt végeztem – meséli a jászberényi Vass Zoltánné. – Állami gondozottként, a megélhetés miatt muszáj voltam elmenni dolgozni. Majd jöttek a gyerekek, nem volt idõ tanulásra. Régen gyárakban dolgoztam, három mûszakban, majd a rendszerváltás után egyre nehezebb volt elhelyezkedni, különösen öt gyerek mellett, szakképzettség nélkül. Felnõttképzésben elvégeztem a nyolc osztályt és parkgondozói képesítést szereztem, így egy ideig lesz munkám – mondja a negyvenöt éves asszony. A változó világhoz sokan nehezen tudnak alkalmazkodni. – Régen még betanított munkásként könnyebb volt munkát találni – vélekedik Rostás Zoltán. – Éveken át betanított kõmûvesként dolgoztam, ma már szakképesítés nélkül nem nagyon kell a munkaerõ. Évekig ide oda sodródtam és alkalmi munkákból éltem. Nem volt könnyû újra elkezdeni tanulni, de kevés a pénz és szakképesítéssel talán könnyebb az elhelyezkedés. Jelenleg szemétszállító kocsin dolgozom – mondja Rostás Zoltán.

A Környezetvédelmi és hulladékkezelési nonprofit foglalkoztatási program a Jászságban elnevezésû uniós program elsõsorban az alacsony iskolai végzettségû lakosokon próbált segíteni. A legfontosabb cél, hogy erõsítsék a szociális gazdaságot, segítsék a résztvevõk elsõdleges munkaerõpiacra jutását a térség tizenhét településén. A települések önkormányzatai és a REGIO-KOM Társulás partnerséget vállaltak Jászapáti önkormányzatával, mint fõkedvezményezettel és a Jászapátiak Baráti Egyesületével, mint támogatásban részesülõ partnerrel. A záró rendezvényt tegnap tartották, ahol Illés Péter, projectmenedzser elmondta, a program képzéssel indult, ami 2007. januártól májusig tartott. Az oktatás végén 46 fõ tett sikeres vizsgát. A Jászberényben és Jászapátin zajló képzések során OKJ-s települési hulladékgyûjtõ és szállító, valamint parkgondozó képesítést szereztek a hallgatók. A program második részében 2007. június 1-tõl 2008. július 31-ig negyven fõ foglalkoztatását biztosították a 17 településen. További kilenc fõt pedig még egy évig foglalkoztatnak. – Az oktatás és foglalkoztatás során a résztvevõk 75 százaléka nyitottan vett részt a tréningeken, becsülettel végezte a munkáját. Nagy volt az érdeklõdés a közösséghez való tartozás iránt, együtt keresték a hátrányos helyzetbõl kivezetõ utat – mondta Illés Péter.

 

 

Vass Zoltánné és Rostás Zoltán aláírják a foglalkoztatási szerzõdést

 

Cikket írta: Illés Anita

Megjelent: Új Néplap


A lap tetejére
(c) Jászapátiak Baráti Egyesülete & Hezekiah 2007-2008. Minden jog fenntartva!